Mensskydd – så väljer du rätt

Publisert:

För att kunna leva som vanligt under mensen är ett effektivt och säkert mensskydd A och O.

Det finns en mängd olika – och det universella knepet är helt enkelt att prova sig fram i mensskyddsdjungeln.

De flesta kvinnor får sin mens i puberteten. För vissa är det en jobbig period med många frågor kring allt från hur man kommer må under mensen till vilket sorts mensskydd som är bäst att använda. I genomsnitt har en kvinna mens i 45 år av sitt liv, och när man har hunnit med några menstruationer vet man ofta vilken typ av mensskydd som fungerar bäst för en själv.

Varför förändras mensen?

Mensen kan förändras med livets gång och mängden blod kan variera beroende på om du till exempel äter p-piller eller närmar dig klimakteriet.

– Mitt främsta tips är att prova sig fram till vilken typ av mensskydd och vilken storlek som fungerar bäst för just dig. Många använder en större tampong och/eller binda i början av mensen när blödningen är rikligare, och en mindre när mensen börjar ta slut, säger barnmorskan Therese Zetterqvist Eriksson som jobbar på UMO.se.

Tampong går att bada med Therese tycker att det finns många bra alternativ av mensskydd på marknaden idag.

– Det är väldigt individuellt vad man föredrar. En del tycker att det kan vara krångligt och svårt att lära sig använda tampong eller menskopp som förs in i slidan. Många ”nybörjare” som vill testa tampong tycker det är enklast att använda tampong med införningshylsa.

Barnmorskan Therese Zetterqvist Eriksson som jobbar på UMO.se.
Barnmorskan Therese Zetterqvist Eriksson som jobbar på UMO.se.

För- och nackdelar med olika mensskydd

Binda

En binda, som kan vara av olika storlek, placeras i underbyxorna med ett inbyggt klister för att suga upp blodet. Vilken binda som är lämplig beror dels på vad du känner dig bekväm med, dels hur riklig mens du har.

+
Kan vara bra som första mensskydd innan man testat tampong. Enkel att använda, bara att klistra på plats i trosan. Du känner enkelt om bindan sitter rätt, vilket kan förhindra läckage. Finns att köpa i stort sett överallt.

Tar mer plats än andra mensskydd och kan synas om du bär tajta byxor.
Vissa tycker att mensblodet lätt ”smetar ut sig” i trosan. Kan hos vissa kvinnor torka ut slidan och ge klåda.

ANNONS

Köp miljövänliga bindor från Naty här!

Jordklok (Extern länk)

Tampong

Tampongen förs upp i slidan och suger upp blodet så det inte rinner ut. Kan användas av både yngre och äldre kvinnor. Det finns ingen åldersgräns på något mensskydd.

+
Många upplever mindre kladd av blodet med tampong än med binda.
Syns aldrig genom tajta kläder. Tampongen sitter bra på plats och du kan bada med den, både i hav, sjö eller pool. Det kan vara betydligt enklare med en tampong än en binda när du tränar och idrottar.

Vissa tycker det är svårt att föra in en tampong i slidan.
Om du inte får in tampongen tillräckligt djupt kan den halka ner eller skava. Lite dyrare än bindor. Bör bytas var åttonde timme.

ANNONS

Tamponger i ekologisk bomull med applikator – Beställ här!

Meds (Extern länk)

Menskopp

En menskopp är tillverkad av mjukt gummi eller silikon. Den lilla koppen, som förs upp i slidan, har en pinne eller ring längst ner som du använder när du tar ut och tvättar den. Koppen samlar upp blodet så att det inte rinner ut.

+
Det får plats mer blod än i en binda eller tampong.
Finns i olika storlekar och med olika mjukhet eller hårdhet.
Du kan både bada och träna med menskoppen.
Kan hålla i upp till tio år om du sköter den rätt, vilket är bra för miljön.

Det kan ta lite tid att lära sig använda menskoppen, men det brukar gå bra efter ett par, tre menstillfällen. Vissa tycker att den kan skava och läcka, vilket ofta beror på att den sitter fel. Det kan bli lite kladdig när du tar ut koppen eftersom den inte suger upp blodet. Lite dyrare i inköp, men håller desto längre än mensskydd för engångsbruk.

ANNONS

Beställ monthly cup menskopp som passar de flesta – direkt här!

Meds (Extern länk)

Menstrosa

Menstrosan är relativt ny på marknaden. En trosa med inbyggt skydd som består av flera absorberande tyglager. Menstrosan kan användas som ensamt mensskydd eller som ett komplement till ett annat mensskydd.

+
Tvättas i maskin eller för hand och kan användas hur många gånger som helst, vilket är bra för ekonomin och miljön. Kan fungera som ett bra alternativ till exempel i slutet av mensen istället för tampong, som kan göra lite ont att dra ut när du inte menstruerar så mycket. Fungerar bra som ett komplement till tampong om du blöder mycket. Sitter tajt på plats.


Suger endast upp blod motsvarande två tamponger, många byter tampong oftare under en dag. Vissa tycker att det blir mycket kladd av blodet, mer än vid användning av en binda. Är inte lika enkel att byta som en binda.

Utforska Livsstil

Om skribenten