Sexologen: Så hanterar du erektionsproblem

Publisert:

Erektionsproblem är ett av de ämnen som sexlogen Kalle Nordwalds får flest frågor om. Här ger han tips och råd på hur man kan hantera det i genanta situationer och hur man kan bli kvitt problemet.

Problem med erektionen, eller erektil dysfunktion som det också kallas, är en utmaning som de flesta med penis upplever då och då och det är fullt normalt att ståndet sviker en ibland.

– Det här är en väldigt vanlig grej och bara för att det händer någon gång behöver det inte betyda att det kommer att hända igen. Men när det sker gång på gång blir det givetvis besvärligt.

Stress slår ut kåthet

Anledningen till att man får erektionsproblem är i de allra flesta fall psykisk och bovarna i dramat är ofta stress och prestationsångest.

– Absoluta majoriteten är av psykisk art. Man kanske hamnar i prestationsångest och tänker att ”nu måste jag, nu måste jag, nu måste jag” och så tänker man det i så hög utsträckning att det blir en stressreaktion i kroppen. Och stressen slår alltid ut kåt-hormonerna.

Kalle Norwald är sexolog och terapeut. Han är även en av experterna i SVT:s succéserie ”Gift vid första ögonkastet”
Kalle Norwald är sexolog och terapeut. Han är även en av experterna i SVT:s succéserie ”Gift vid första ögonkastet”

Kalle menar även att erektionsproblem under stress egentligen bara betyder att kroppen fungerar som den ska. Det är meningen att det ska bli så.

– När vi blir stressade är det en signal till kroppen att vi ska prioritera att neutralisera läget och då har kroppen och knoppen inte möjlighet att hålla igång de här två processerna samtidigt. Så att erektionen sviker under stress är en bra reaktion, men det är ju inte det man vill just i den stunden.

Så kan du få ner stressnivån

För att komma ur cirkeln där stress och prestationsångest sätter käppar i hjulet kan man behöva göra en större förändring för att hantera de här känslorna på ett konstruktivt sätt.

– Det finns inte en lösning som gäller för alla eller en som går snabbt. Men är det här ett problem som uppstår ofta eller till och med varje gång du har sex med någon så är det en större förändring som kanske behöver göras. Som att få ner stressen generellt i livet.

En metod som man med fördel kan testa för att hantera sin stress är mindfulness.

– Mindfulness är ett bra sätt för att hitta nya strategier i sin vardag och få ner stressen i kroppen. Har man svårigheter med stress även i andra delar av sitt liv så är det bra att kontakta en vårdcentral för att få hjälp. Stress under längre perioder är inte bra. Det är inte hälsosamt, och det är inte bara ur ett sexuellt perspektiv utan ur alla perspektiv.

Bästa sättet att hantera genanta situationen

Men hur ska man hantera att ståndet sviker i ett sexuellt möte? Kalle har en lösning. Gör något annat! Han menar att vi behöver bredda perspektivet på sex. För det gills faktiskt även om det inte har skett en penetration.

–Om man i det sexuella mötet med någon märker att erektionen försvinner eller att man inte får erektion då skulle jag gärna se att fler personer bara säger ”ja, nu hände det här, men då får vi hitta på något annat”. Vi behöver bredda perspektivet på vad sex kan vara så att det inte bara är det här att penisen ska in någonstans för att det ska räknas som sex. Vi har en tydlig penetrationsnorm som ställer till det för många. Och det är synd.

Även humor kan vara bra att ha med sig i sexuella situationer för att ta udden av pressen.

– Om det inte är för känsligt är humor en jättegod ingrediens i de här sammanhangen för att det inte ska bli för allvarligt och ge ännu större press.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.