Därför kan man få mensrubbningar efter covidvaccinet

Publisert:

Läkemedelsverket har fått in hela 4 692 rapporter om mensrubbningar efter covidvaccinet. Överläkare Helena Kopp Kallner säger att sjukdom i sig kan påverka menscykeln.

– Man kan ju bli sjuk av covidvaccin, många fick feber och blev hängiga efteråt och den typen av biverkningar av är ju som en sjukdom. Och då vet vi ju att sjukdom kan leda till mensrubbning.

I augusti hade Läkemedelsverket fått in 1 300 rapporter om misstänkta biverkningar i form av mensrubbningar efter covidvaccinering. I takt med att yngre åldersgrupper vaccinerats har den siffran dock stigit snabbt. I dag finns nästan 5 000 rapporter om mensrubbning hos Läkemedelsverket. Det rör sig om större eller mindre mensblödningar än vanligt, mellanblödningar och tidigare eller senare mens än vanligt. Detta har även förekommit för personer som passerat klimakteriet.

4 962 mensrubbningar

632 rapporter har redan handlagts, här är den största delen klassificerade som allvarliga vilket innebär att man till exempel behövt sjukhusvård. Utöver de 632 allvarliga fallen finns 4 330 inkomna rapporter som är icke allvarliga. Ebba Hallberg som är gruppchef på Läkemedelsverket menar dock att det inte finns något fastställt samband mellan rubbningarna och vaccinet ännu.

– Det finns i dag ingen fastställd koppling mellan rubbningar i menscykeln och vaccinerna mot covid 19, men vi fortsätter att övervaka detta, säger Ebba Hallberg.

Helna Kopp Kallner docent och överläkare, Kvinnokliniken/Danderyds Sjukhus
Helna Kopp Kallner docent och överläkare, Kvinnokliniken/Danderyds Sjukhus

Vad är en mensrubbning?

Det finns ingen medicinsk definition av vad en mensrubbning är men det handlar helt enkelt om att mensen inte kommer när den brukar och att blödningen inte är som vanligt.

– Mensrubbningar är otroligt vanligt Jag känner inte till någon studie som säger att så här många kvinnor har en mensrubbning varje månad men det borde vara flera procent som har det av sig själva, säger Helena Kopp Kallner, docent och överläkare vid Kvinnokliniken/Danderyds Sjukhus.

Men varför får man en mensrubbning? Helena säger att utebliven ägglossning och sjukdomar är vanliga orsaker.

– Mensrubbningar kan bero på flera olika orsaker. Det vanligaste är att man av något skäl inte får en ägglossning den månaden vilket innebär att mensen blir lite försenad och att den blir lite rikligare än vanligt. Ibland kan den också göra mer ont än vanligt. En annan vanlig orsak till mensrubbning är sjukdom, att kroppen utsätts för någon form av stress vilket sjukdom är, detta kan påverka hormonerna så att man får en mensrubbning, säger hon.

Varför kan man få mensrubbning efter vaccinet?

Just sjukdomsorsaken kan vara boven i dramat i fallen med covid-19 vaccinet.

– Mensrubbningar efter vaccinet kan ha två orsaker. Det ena är att det skulle visa sig att att covidvaccin och covid ger mensrubbningar. Man kan ju bli sjuk av covidvaccin, många fick feber och blev hängiga efteråt och den typen av biverkningar är som en sjukdom. Och då vet vi ju att sjukdom kan leda till mensrubbning. Det är det ena och det är det troliga, säger Helena.

– Den andra orsaken är att vi vaccinerade flera hundratusen kvinnor i samma åldersgrupp samtidigt över hela Sverige. Och det är klart att man pratar med varandra och då kanske man snappar upp det här med mensrubbningar. Många av de här kvinnorna skulle fått en mensrubbning med eller utan vaccinet. Men alla som hade en den månaden kommer ju att sätta det i samband med vaccinet men så är det förstås inte, utan många av dem skulle fått mensrubbningen ändå. Jag tror att det är en kombination av de här båda anledningarna. Att vaccinet säkert kan ge en mensrubbning men att vi fångade upp det just på grund av att vi vaccinerade så otroligt många samtidigt.

Kortvarigt och helt ofarligt

Även värktabletter skulle kunna förklara varför mensen var annorlunda just månaden efter vaccinet.

– Många av dem som fick symptom av vaccinet kanske tog en eller flera Ipren och det har ju också en stor påverkarn på menscykeln. Menstruationen är en inflammatorisk reaktion så tar man antiinflammatoriska läkemedel blöder man mindre även om man har en helt normal mens.

Kan det vara skadligt att få en mensrubbning?

– Absolut inte! Det här är tillfälliga rubbningar, det finns inga övertygande data på att covidvaccinet i förlängningen skulle påverka menscykeln eller ens att man skulle kunna tänka sig hur en sådan grej skulle kunna uppkomma. Det är viktigt att komma ihåg att mens är en inflammatorisk reaktion. Immunförsvaret är väldigt involverat i just menstruation, så när man påverkar immunförsvaret som vid sjukdom eller vaccin då kan man få en påverkan på menstruationen. Men det är kortvarigt, övergående och helt ofarligt. 

Har man fått rubbning efter vaccinet borde redan nästa mens vara som vanligt.

– När det handlar om vaccinet borde det vara en väldigt kortvarig påverkan på just den månaden. Är man sjuk i covid kan man ju vara sjuk en längre tid och då kan man få en längre påverkan.

Studier med mensappar

Även om Läkemedelsverket inte än startat någon utredning om kopplingen mellan mensrubbningar och covidvaccin pågår flera studier i ämnet.

Norska Folkehelseinstituttet analyserar just nu data från 60 000 kvinnor för att undersöka sambandet. Tidigare i veckan publicerades även en studie som undersökt om menscykelns mönster förändrats under pandemin. Med hjälp av data från en mensapp har man jämfört 18 000 kvinnors menscykler under mars till september 2019 (innan pandemin) med mars till september 2020 (under pandemin). Studierna visade att menscyklerna inte har förändrats.

Nu ska Helenas kollegor använda samma metod för att titta närmare på mensrubbningar efter covidvaccinet.

– Det pågår en studie nu där man ska använda en menstruationsapp och skicka ut frågeformulär till användarna och fråga om de har upplevt förändringar. Här hoppas man också kunna korrelera till om man ger framtida vaccindoser och se om det blir en ökad förekomst. 

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.