Snippsauna – hälsotrenden där underlivet badar ångbastu

Publisert:

Snippsauna är just nu en riktig snackis i hälsovärlden. Att låta underlivet få ett ångbad med örter ska enligt förespråkare kunna ge en hel rad hälsofördelar som balanserad menscykel, ökad fertilitet och mindre smärta vid PMS och mens.

Överläkaren Helena Kopp Kalner är dock skeptisk till vad örter underlivet och menar att det kan finnas risk för allergiska reaktioner.

Du har säkert hört det förut, för just nu är snippsauna ordet på allas läppar.
Det rör sig om ett ångbad med örter i som du hukar dig över så att ångorna omringar underlivet. Det kan vara en kastrull som du har satt ner i toaletten, eller en liten balja som du har på golvet och hukar över.

Mer sexlust och balans i menscykeln

Ångbadet ökar blodcirkulationen i underlivet och förespråkare menar att det även kan hjälpa kroppen reglera oregelbunden menscykel, menssmärtor, abnorma blödningar, obalans i underlivet, bakteriell vaginos, samt öka sexlusten och fertiliteten. Det finns dock inga vetenskapliga studier på effekterna av ångbad.

– Det här är en superlätt och enkel och billig metod som man kan göra hemma. Oavsett om den hjälper eller inte så är den skön. Sen är det en bonus att den faktiskt visar sig kunna hjälpa till vid problem, säger Rebecca Tiger, utbildad Vaginal Steam Faciliator, som återintroducerat metoden i Sverige.

Rebecca Tiger är utbildad Vaginal Steam Faciliator och är den som återintroducerat den gamla tradition i Sverige och gett den det lite modernare namnet snippsauna.
Rebecca Tiger är utbildad Vaginal Steam Faciliator och är den som återintroducerat den gamla tradition i Sverige och gett den det lite modernare namnet snippsauna.

Gammal nordisk tradition

För trots att snippsauna är ruskigt trendigt just nu så rör det sig faktiskt inte om någon nytt. Tvärtom. Snippsauna är en gammal tradition. Redan i Carl von Linnés skrift Lapplandsresan från 1734 nämns örtbad och sittbad. Ångbadet har även funnits i samisk tradition. Själv hörde Rebecca Tiger talas om metoden från en kvinna i Frankrike.

– Jag kom i kontakt med Yoni steaming i Frankrike. Jag kunde inte bli gravid med mitt andra barn på grund av komplikationer och fick rådet av en fransk kvinna att testa ångbad. Jag tänkte att det måste vara mysigt vare sig det hjälper eller inte.

Men Rebecca menar att hon fick jättemycket hjälp av ångbadet.Och reaktionen när hon testat första gången var stark.

Blev gravid igen

– Jag grät och grät i två veckor. Jag kom i kontakt med något så djupt skamfullt i mig själv när jag fick den här värmen och snällheten. Det kändes så snällt mot mitt underliv. Och efter två månader blev jag gravid. Jag vet inte om det var för ångbadet, örterna eller för att jag grät i två veckor och kunde släppa saker jag hade inom mig.

För Rebecca handlar det inte bara om hälsoeffekterna utan om just den där självkärleken och att ge uppmärksamhet, avslappning och återhämtning åt ett område som inte brukar få bara värme och snällhet.

Att ställa en balja på golvet som man sedan hukar över går utmärkt. Se till att ha en filt runt benen så att inte all ånga försvinner bort.
Att ställa en balja på golvet som man sedan hukar över går utmärkt. Se till att ha en filt runt benen så att inte all ånga försvinner bort.

Het diskussion

Snippsauna rör förstås upp en hel del reaktioner och har lett till diskussioner i media och sociala medier. Den kanske vanligaste reaktionen som Rebecca Tiger möter är att man inte ska ”mess with the vagina” som är självrengörande.

– Det är den men om du lever ett liv där du aldrig lyssnar på fittan så blir hon inte det. Och har du obalans och har testat allt varför ska man då inte kunna ha lite hett vatten för snippan precis som du har hett honungsvatten för halsen.

Kan ge allergiska reaktioner

Helena Kopp Kallner som är docent och överläkare vid Kvinnokliniken på Danderyds Sjukhus är tveksam till vad örter ska i underlivet och göra och menar att det finns risker för allergiska reaktioner.

– Det finns inga vetenskapliga bevis på goda hälsoeffekter däremot kan man tänka sig vetenskapliga risker. Det finns allergiska reaktioner som folk har kommit in med. Det är svårt att tänka sig att det här skulle vara bra för något annat än en kortsiktig ökad blodcirkulation i området.

– Gör man det för att man känner att man mår bra av det så är det en grej men man får ha klart för sig att ånga upp örter i underlivet långsiktigt, det är inte studerat. Man ska veta vad man ger sig in på.

Och skulle man se snippsauna som en naturlig rengöring av underlivet menar Helena att man borde låta bli.

– Tanken på att man ska behöva rena sitt underliv, den stödjs inte av någon vetenskap. Tvärtom. Det går bra med vatten, tack! Idén som en del har om att det kvinnliga underlivet är smutsigt och luktar illa och ska renas... det är ”Vagina shaming”.

Snippsauna hemma – så gör du

Det finns speciella stolar och pallar för snippsauna men för att testa hemma behöver du bara:

 • En kastrull
 • Örter som citronmeliss, camomill och pepparmynta, de passar för många.
 • Vatten, lägg i örterna i kallt vatten och sjud upp
 • En filt eller lång klänning att vira runt sig så att man stänger in ångorna.

Man kan sitta på huk över kastrullen eller den lilla baljan på golvet eller lägga ner den i toaletten. Man kan också testa med bara varmt vatten för att förstå vad det är som sker.

Sitt i max 30 min, en del ska bara ånga max 10 min, en del bara 2 min. Det ska aldrig någonsin brännas eller klias efteråt, då har du suttit för varmt.Hur ofta och hur länge är väldigt individuellt.

Du ska inte använda snippsauna om du:

 • Är gravid
 • Har mens
 • Har blödningar i underlivet och inte har varit hos gynekolog. Gå alltid till gynekolog först.
 • Har en pågående infektion

Örter som används vid snippsauna

 • Ringblomma motverkar torrhet, klåda och svamp. Även bra vid upprepad urinvägsinfektion.
 • Rölleka En historisk kvinnoört som sägs understödja en regelbunden cykel, motverka småblödningar emellan mens och motverkar stora blödningar. Kan hjälpa mot smärta vid mens. 
 • Lavendel kan hjälpa till att motverka stress, att släppa spänningar som sitter i vaginan.
 • Ros Själva moderörten för lust, passion och självkärlek. Ökar hela kroppens välbefinnande. Motverkar smärta och kramper.
 • Oregano Hämmar både svamp och virus och stärker en regelbunden menstruation. Pyttepyttelite behövs.

Källa: snippsauna.com
Dosera alltid med måtta i början om du arbetar utan att ha pratat med Rebecca eller annan terapeut.

Hälsofördelar med snippsauna enligt förespråkare

 • Motverka smärta och kramper vid ägglossning och mens
 • Motverka PMS
 • Ge stöd till oregelbunden menstruation, utebliven menstruation, utebliven ägglossning, kort/lång menscykel.
 • Hjälpa mot rikliga blödningar under cykeln
 • Motverka klimakteriebesvär såsom nattsvett, vallningar och torra slemhinnor.
 • Släppa spänningar i bäckenbotten
 • På grund av ökad blodcirkulation kan ge mer libido och lust
 • Öka kroppens egen fertilitet genom balans av hela menscykeln

Utforska Livsstil

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.