Symtom på prostataförändring: 4 tecken att ha koll på
Så upptäcker du ett förhöjt PSA-värde
Kissar du ofta eller upplever svag stråle?
Vid en prostataförändring så höjs nivån av prostataspecifikt antigen (PSA) i ditt blod, vilket i sin tur kan ha flera orsaker.
Här får du veta mer om tester och symtom att hålla koll på.
PSA står för prostataspecifikt antigen och är ett protein som tillverkas i prostatakörteln och som följer med sädesvätskan när du får utlösning. PSA gör så att spermierna blir rörligare. Du har också en liten mängd PSA i blodet och det är oftast helt normalt hos de flesta män, utan att det behöver vara något tecken på sjukdom. Det finns även något som kallas fritt PSA i blodet och det är det PSA-värdet som kan ge indikationer på om du har någon form av prostataförändring.
PSA-värdet mäts via ett blodprov och detta värde stiger vid olika sjukdomar i prostatan. Om du har ett PSA-värde över en viss nivå bör det utredas vidare för att ta reda på om orsaken är prostatacancer eller en godartad prostatasjukdom.
Symtom på prostataförändring
Det finns olika symtom som indikerar förändringar i prostatan och ett förhöjt PSA-värde, och du kan uppleva något av följande:
- Du behöver kissa ofta.
- När du väl vill kissa så dröjer det innan urinen kommer.
- Du upplever en svag urinstråle.
- Det finns blod i urinen när du kissar.
Om det är prostatacancer som har spridit sig och gått längre kan du även få symtom som ont i skelettet eller kroppen, känna dig trött och tappa matlusten. Viktigt att veta är dock att alla dessa symtom kan ha andra orsaker än prostatacancer. Upplever du problem som påverkar dig och din hälsa ska du alltid uppsöka läkare för att få hjälp.
Känner du igen dig i symtomen?
Här kan du beställa ett PSA-test.
Orsaker till förhöjt PSA-värde
Prostatacancer är endast en orsak till förhöjt PSA-värde, det finns flera andra förklaringar som också kan ändra dina värden, som till exempel godartad prostataförstoring. Det är en mycket vanlig orsak och en förändring som blir vanligare ju äldre du blir. Även urinvägsinfektioner och godartade inflammationer kan höja PSA-värdet tillfälligt, utan att vara tecken på några allvarligare sjukdomar.
Ett förhöjt PSA-värde innebär alltså inte att du automatiskt har prostatacancer. Du kommer dock att behöva göra fler undersökningar och utredningar, vilket kan vara både oroande och obehagligt. Det är även möjligt att du får en prostatacancerdiagnos, trots att din cancer är så pass liten att du aldrig skulle bli sjuk av den. Du kan alltså få ett cancerbesked utan att fysiskt känna dig sjuk, medan vetskapen om sjukdomen kan minska din livskvalitet. Kom ihåg att om du upplever jobbiga symtom eller känner dig orolig över någonting i kroppen, bör du alltid uppsöka läkare för att få bukt med dina funderingar och/eller problem.
Vill du veta mer om dina PSA-värden?
Här kan du beställa ett PSA-test.
Källa: 1177 Vårdguiden, Cancerfonden