Då behöver du söka vård för dina flytningar

Publisert:

Hur mycket flytningar är egentligen normalt? Får män också flytningar? När borde man söka vård?

Professor Ian Milsom guidar till vad som är normalt och vad som kan tyda på sjukdom.

Flytningar är något både män och kvinnor kan ha och de är oftast helt ofarliga. Men det finns vissa former och färger att hålla utkik efter för att upptäcka sjukdomar och infektioner.

– En normal flytning från slidan är lite vit och den kanske har en lätt syrlig doft. Men det är inte så mycket som kommer ut. Det är det som är normalt. Sen kan det variera väldigt mycket beroende på ålder, om man är gravid och tidpunkt i menstruationscykeln, säger Ian Milsom som är professor i gynekologi och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Då får du rikligare flytningar

Under vissa perioder har kvinnor rikligare flytningar. Om man är gravid har man ofta mycket mer än när man inte var det. Även när det är dags för ägglossning brukar flytningarna bli rikligare. Men det gäller att känna till sin kropp och vad som är normalt för att kunna upptäcka när det faktiskt inte är det.

Ian Milsom som är professor i gynekologi och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Ian Milsom som är professor i gynekologi och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Det är viktigt att veta vad som är en normal flytning för en själv. Då märker man snabbt när det avviker och blir något som inte längre är normalt. Det kan bli rikligare, det kan bli klåda, irritation och eller svida.

Flytningar hos män

Många tror kanske att flytningar är något som enbart kvinnor får, men så är det inte.

– De flesta män (som har förhuden kvar) kan få sekret under förhuden, mellan det vi kallar för glasnpenis och förhud. Även här gäller det att känna till sin kropp och identifiera det som avviker.

6 flytningar att hålla koll på

Gulaktig kesoliknande flytning
– Har man en svampinfektion kan män och kvinnor få gulaktiga kesoliknande flytningar. Oftast orsakar det även klåda i underlivet. Har man god kunskap om svampinfektion och är säker på sin diagnos så finns det receptfri behandling man kan testa.

Gråaktig illaluktande flytning

– Kvinnor kan få en gråaktig flytning som kan ha en fisk-lukt. Det här är ett tecken bakteriell vaginos. Bakteriesammansättningen i slidan har då blivit felaktig och det blir en övervikt av tarmliknande bakterier. Bakteriell vaginos kräver medicinsk behandling som är receptbelagd så misstänker man detta ska man söka vård hos allmänläkare eller gynekolog.

Gulaktiga flytningar

– Gulaktiga flytningar hos kvinnor och män kan även vara ett tecken på gonorré. Du kan även få flytningar som ett tecken på klamydia men det är inte säkert. Misstänker man gonorré eller klamydia ska man söka vård hos allmänläkare, gynekolog eller STI-mottagning.

Grönaktiga flytningar

– Trichomonas är en sexuellt överförbar sjukdom som kan ge flytningar som är grönaktiga hos både kvinnor och män. Får man detta ska man söka vård för då behöver man bli behandlad. Trichomonas är smittsamt så du ska heller inte ha samlag med någon annan om du misstänker detta.

Rikligare än vanligt

– Om man har mycket flytningar och känner att det avviker från det normala så tycker jag att man ska söka vård hos allmänläkare eller gynekolog. Det kan ha flera olika orsaker.
Hos kvinnor kan det till exempel vara en tampongrest som kan ge upphov till rikliga, illaluktande flytningar.

Blod i flytning/mellanblödning. 

– Här ska man vara väldigt noga med att söka vård. Har man blödningar mellan menstruationer (och det inte handlar om att man äter p-piller men glömde ett) så är det viktigt att bli undersökt. Det är också viktigt att göra sina cellprover regelbundet. Mellanblödningar kan vara tecken på infektion eller cellförändringar. Det kan även uppstå små blödningar efter samlag och då kan det vara så att man fått en förändring på livmodertappen som man behöver kontrollera.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.