Borde man ta HPV-vaccin som vuxen? Läkaren reder ut

Publisert:

I dag erbjuds HPV-vaccin för alla barn i årskurs fem. Men hur är det med oss som inte fick det som unga. Är det någon i idé för oss att ta det nu?

Helena Kopp Kallner som är docent och överläkare reder ut alla frågetecken kring HPV och vaccinet.

HPV är världens vanligaste sexuellt överförbara infektion. De flesta som är sexuellt aktiva har någon gång blivit smittade av 1 av de 120 sorterna av HPV-virus som finns. De flesta infektionerna läker dock av sig själva inom två år. Hos vissa klarar inte kroppen av att bekämpa viruset av olika skäl. Då stannar viruset kvar och kan efter en längre tid orsaka livmoderhalscancer.

I dag finns lyckligtvis HPV-vaccin som ges till alla i årskurs 5. Det här gör att vården räknar med att kunna utrota HPV och livmoderhalscancer inom 5 år hos alla kvinnor under 30 år. Men hur är det med oss som är över 30 och inte fick vaccin som unga?

Borde kvinnor i 30-40-årsåldern vaccinera sig mot HPV-virus?

– Man kan säga så här, har man ett liv där man utsätter sig för nya virus så kan det finnas en nytta med att vaccinera sig. Har man aldrig haft cellförändringar och endast har en partner och den partnern också har dig som sin enda partner då lönar det sig egentligen inte att vaccinera sig för då utsätter man ju sig inte för nya virus utan det är om man byter partner som man bör vaccinera sig, säger Helena Kopp Kallner.

Helena Kopp Kallner är docent och överläkare på kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus
Helena Kopp Kallner är docent och överläkare på kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus

– Ponera att man skiljer sig sen och tänker att man kommer att utsätta sig för nya virus. Då bör man vaccinera sig. Om man är 30, 40 år är det inte alls säkert att man har haft alla de virus som vaccinet skyddar mot utan då kan det absolut fortfarande vara bra att vaccinera sig.

Så det finns ingen åldergräns?

– Nej, det gör det inte men det tar oftast flera årtionden innan man får cancer av viruset så är man över 70 år kanske det inte är lika nödvändigt att vaccinera sig.

Om man redan har viruset, hjälper inte vaccinet då?

– Nej, vi tror inte att vaccinet hjälper mot viruset om man har fått det. Men det är heller aldrig farligt att vaccinera sig. Det är dock en kostnad eftersom man får betala det själv.

– Men man vaccinerar faktiskt bort cellförändringar också. Viruset orsakar först cellförändringar och sen cervixcancer. Så du slipper ju också den allvarligare typen av cellförändringar. De uppstår i princip enbart av samma virus som också orsakar cervixcancer.

Hur många virus skyddar vaccinet mot?

– Vaccinet vi har nu skyddar mot nio olika sorters virus. Sju HPV-virus som ger cellförändringar som kan utvecklas till cancer och två HPV-virus som ger kondylom.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.