Ståndet – en hälsobarometer
Står den inte som förr? Då kan det vara läge att gå till doktorn.
Inte nödvändigtvis för att få Viagra – utan också för att problem med erektionen kan vara ett första tecken på en allvarlig sjukdom.
Svenska män tar ofta 4-5 år på sig att söka hjälp för impotens, eller erektil dysfunktion som det numera oftast kallas.
Det många inte känner till är att det inte bara är sexlivet som blir lidande. Försämrad eller utebliven erektion är ofta ett tidigt tecken på hjärt-kärlsjukdom eller diabetes – sjukdomar som behöver behandlas, och där det finns mycket att vinna på tidig upptäckt.
Tidigt tecken
Det som händer när penis styvnar är att svällkropparna fylls med blod. Det sker genom att blodkärlen, som mestadels är ihopdraga, vidgar sig. Om kärlen inte är i bra skick är det svårt att få till stånd den kraftiga blodflödesökning som krävs. Försämrad eller utebliven erektion kan därför vara ett tidigt tecken på att kärlen inte är på topp.
Det kan till exempel bero på högt blodtryck, som beror just på att kärlen är för sammandragna och inte kan slappna av.
Eller på höga halter blodfetter, som i sig stör kärlens funktion och som i förlängningen även orsakar åderförkalkning.
Eller på höga blodsockerhalter, som även de försämrar kärlens funktion.
Den goda nyheten är att problemen är behandlingsbara, om man bara söker vård i tid. Det finns effektiva läkemedel mot både hjärt-kärlsjukdom och diabetes. Kost och motion kan dessutom göra mycket stor nytta - ibland lika stor som, eller till och med större än, mediciner.
Finns psykiska orsaker
Ett sätt att ta reda på om erektionsstörningen har fysiska eller psykiska orsaker är att kontrollera om de nattliga erektionerna fortfarande fungerar som de ska. De är kroppens sätt att hålla erektionsförmågan igång.
De nattliga stånden varar oftast en halvtimme eller timme under de sömnfaser som kallas drömsömn. Har man normala drömsömnserektioner kan man vara ganska säker på att nerver, kärl, vävnad och hormonbalans är i ordning.
De flesta som drabbas av erektil dysfunktion väntar länge med att söka hjälp. Många hoppas att det ska gå över eller försöker tränga bort det. Det finns också en hög tröskel för att prata om sexuella problem på vårdcentralen.
Behåll ståndet livet ut
Håll dig och din kropp ung
Ålder är en riskfaktor - men främst för att stigande ålder ökar risken att drabbas av de sjukdomar som har impotens som biverkning.
Åtgärd: Det finns visserligen inget ungdomspiller, men se till att behandla ålderskrämporna och låt ingen inbilla dig att du automatiskt förlorar erektionsförmågan bara för att du blivit till åren. Sök vård om du lider av erektionsproblem - läkemedlen är effektiva för såväl yngre som äldre män.
Håll vikten
Övervikt är en riskfaktor. Övervikt ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och för rubbad hormonbalans. Bägge påverkar förmågan till erektion.
Åtgärd: Håll vikten, eller försök gå ner i vikt om du är överviktig. Går du ner i vikt kan du få en normal hormonbalans igen, och minska risken för hjärt-kärlsjukdom.
Rök inte
Rökning försämrar hjärt-kärlhälsan, som är central för erektionsförmågan.
Åtgärd: Sluta röka, så kan du återfå erektionsförmågan, eller förbättra den funktion du har.
Håll igång
Studier har visat att 45 minuters promenad 3-4 gånger i veckan minskar risken att drabbas av erektionsproblem med 70 procent, räknat över en åttaårsperiod.
Åtgärd: Ägna dig åt regelbunden motion.
Sov gott
Sömnstörningar, exempelvis orsakade av sömnapné eller medicinering, kan göra att perioderna med drömsömn blir färre under natten. Och det är under drömsömnen som kroppen kör sina "träningspass" i form av nattliga erektioner. Utan de regelbundna erektionsövningarna kan glatt muskulatur bli till stram bindväv, och det blir svårare att få erektion. Även av andra anledningar är det viktigt med en god nattsömn
Åtgärd: Diskutera eventuella sömnproblem med en läkare. Har du ingen möjlighet att förbättra din sömn - se till att köra egna "träningspass" någorlunda regelbundet.
Håll koll på hälsan
Flera av sjukdomarna som ger försämrade eller uteblivna erektioner har inga direkta symtom - exempelvis högt blodtryck och höga blodfetter. De kan behandlas - men då krävs det att de upptäcks först!
Åtgärd: Se till att göra hälsokontroller, och sök hjälp om erektionsproblemen håller i sig.