Allt du behöver veta om din menscykel

Publisert:
Så fungerar menscykeln.
Så fungerar menscykeln.

Alla friska kvinnor i fertil ålder har den men få pratar om den – vi talar naturligtvis om mensen.
Men vad är egentligen en menscykel och när kan man egentligen bli gravid?
Vi reder ut begreppen och ger dig kunskapen.

Först publicerad i Aftonbladet 28/6/2018.

Att alla friska kvinnor i fertil ålder har mens är ingen nyhet. Men få pratar om den och hur många har egentligen full koll på sin menscykel? Här försöker vi reda ut begreppen och berätta vad som händer i din kropp under din menscykel.

En gång i månaden

Mensen är en blödning från livmodern. Den kommer ungefär en gång i månaden från puberteten fram till klimakteriet vid femtioårsåldern.

En menscykel räknas från första dagen av mens och pågår till den första dagen av nästa mens. Genomsnittet på en menscykel är 28 dagar men det kan variera mellan olika kvinnor och hos samma kvinna i olika perioder av livet. Menscykeln brukar vara mellan 21 och 35 dagar. En studie har visat att 95 procent av alla kvinnor har en menscykel som varar mellan 15–45 dagar exakt hur länge en menscykel är varierar alltså mellan olika kvinnor. Menscykeln inleds med att man har mens och det vanliga är att man sedan blöder i cirka 3–6 dagar, men det finns kvinnor som blöder kortare och kvinnor som har betydligt längre mens. Totalt brukar man blöda ungefär en deciliter blod under mensen.

Då kan du bli gravid

Efter mensen är över så ökar produktionen av hormon i hypofysen. Hormonet påverkar äggstockarna och gör att ägget mognar inne i sin blåsa i äggstocken. I äggblåsan bildas östrogent hormon.

När äggblåsan sedan brister lossnar ägget. Äggblåsan omvandlas till en gulkropp. Gulkroppen tillverkar hormoner som får slemhinnan i livmodern att växa till och förbereda sig för att ta emot det befruktade ägget. Det mogna ägget glider ner i äggledaren där det kan bli befruktat av spermier. Detta kallas ägglossning. Det är i perioden kring ägglossningen som en kvinna kan bli gravid.
En del kvinnor känner tydligt av när man har ägglossning medan andra inte märker det alls. Om man försöker bli gravid finns speciella test man kan köpa som hjälper dig att se när du har ägglossning.

Får en blödning

Om inget ägg har blivit befruktat och fastnat i slemhinnan behövs inte gulkroppen längre. Den skrumpnar och mängden gulkroppshormon sjunker. Det är signalen som får slemhinnan att stötas ut som en blödning, en mens.

Detta pågår varje månad i ungefär fyrtio år. Så länge du har mens varje månad är det möjligt att bli gravid och få barn.

Oregelbunden

I 40 års åldern är det vanligt att mensen börjar komma allt mer oregelbundet eftersom hormonnivåerna i kroppen förändras när man börjar närma sig klimakteriet. Man kan även få oregelbunden mens av andra anledningar som stress, viktnedgång eller byte av miljö. Om du har oregelbunden mens och inte förstår varför kan det vara bra att söka hjälp – framförallt om du försöker bli gravid.

PMS

En del kan känna av besvär under sin mens eller dagarna eller veckorna innan mens. Brösten och magen svullnar och humöret påverkas negativt detta kallas PMS eller premenstruella spänningar. En del har kraftiga besvär vilket kallas PMDS.
Symtomen vid PMDS är oftast psykiska och är ibland så svåra att de liknar depression eller ångest. Ungefär tre till fem procent av alla som har mens har PMDS. Har du PMDS kan du få medicinsk behandling. Det är därför viktigt att söka hjälp om du har besvär som kraftigt påverkar ditt liv.

Källa: 1177.se

Utforska Livsstil

Om skribenten