Gua sha – experten visar hur du får resultat med stenen

Publisert:

Gua sha är riktigt hett i skönhetsvärlden just nu. Det handlar om verktyg gjort i kristallsten som man använder för att massera ansiktet. Det sägs ta bort spänningar, svullnad och ge tightare hud. Wellness-profilen Sheila Arnell visar hur man bäst använder stenen.

Gua sha har tagit skönhetsvärlden med storm! Skrapor, skedar kammar och rollers i rosa rosenkvarts och grön jade säljer slut illa kvickt. Redskapen används för att skonsamt massera ansiktet. Detta ska öka blodcirkulationen, ta bort spänningar, aktivera lymfsystemet, förbättra tonen i huden, minska svullnader och ge ett lyft.

– Det är som att vrida ur tvättlapp och fylla på den igen. Det blir en ”plumping effekt”. Man får direkt ett lyft och glow, och friskare hud. Det är även avkopplande och avslappnande. Och det tightar verkligen till huden. Om du bara göra ena sidan av ansiktet så ser du sen att den är mer lyft än den andra menar Sheila.

Direkt lyft och glow

Gua sha kommer ifrån den kinesiska medicinen och har använts i hundratals år i Asien. Här i Norden är det relativt nytt men har spridit sig väldigt snabbt. I dag finns gua sha-redskap på allt ifrån H&M till Apoteket.

– Det här är en jättetrend! Folk som annars kanske hade varit intresserade av kirurgiska ingrepp byter ut det mot att med hjälp av gua sha bygga upp muskler och stimulera huden så att du får det naturliga lyftet istället, säger Wellnessprofilen Sheila Arnell.

Den runda delen på stenens kortsida används i pannan.
Den runda delen på stenens kortsida används i pannan.

ANNONS

Komplett Gua sha-kit med c-vitaminserum – Beställ direkt här

Lyko (Extern länk)

Skrapa, kam, roller eller sked?

Sten/skrapa: Stenen eller skrapan som den även kallas är ett bra första verktyg för nybörjaren. Använd den rundade kortsidan i pannan och långsidan på kinder och käke.

Kam: Med en kam kan du massera både ansikte och kropp. Med den änden av kammen som är U-formad kan du massera käklinjen, kindben, nacke och hals. Med långsidan kommer du åt resten av ansiktet samt kroppen. Med själva kammen masserar du hårbotten.

Roller: En roller är enkel att använda. Rulla försiktigt uppåt och utåt. Från hakan till hårlinjen. Du kan även använda rollern för att massera in serum eller ansiktsolja. Förvarar du den i kylen får du en svalkande massage som dämpar puffighet medan du för en por-öppnande massage om du istället värmer den.

Sked: En sked passar extra bra för huden runt ögonen där den kan dämpa svullnad och mörka ringar under ögonen. Går även att kyla i kallt vatten innan behandling för en behaglig sval massage.

Sked, kam, roller eller skrapa. Det finns flera gua sha-verktyg som är bra till olika områden.
Sked, kam, roller eller skrapa. Det finns flera gua sha-verktyg som är bra till olika områden.

Fördelar som gua sha kan ge

 • Aktiverar blodcirkulationen i huden
 • Ökar lymfvätskans cirkulation vilket ger en effektivare transport av slaggprodukter.
 • Förbättrar tonen i huden
 • Minskar svullnaden i ansiktet
 • Jämnar ut rynkor och gör en slapp hud fastare
 • Tar bort spänningar i ansiktet

Använd INTE gua sha om

 • din hud är skadad eller inflammerad
 • huden behandlats med fillers eller injektioner under de senaste tre månaderna.
 • på områden med rosaceasymptom eller akne

Kristallerna rosenkvarts och jade

 • Rosenkvarts – står för milda, positiva energier och kärlek. I det gamla Egypten var stenen även känd för sin påstådda förmåga att skjuta upp tecken på åldrande.
 • Jade - står för balans och i gua sha sägs stenen lugna och balansera huden.

Utforska Livsstil

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.