Denna text är kommersiell och innehåller annonslänkar

Sup paddling: Hälsosam styrketräning till havs

Träning med paddelbräda håller dig i form

Publisert:
Bra och skonsam träning på en paddelbräda.
Bra och skonsam träning på en paddelbräda.

Dags att börja med SUP paddling? Att köpa en bräda och ge sig ut har blivit en allt mer populär sommaraktivitet i Sverige.

Här hittar allt du behöver veta om träningsformen – som faktiskt kommer åt hela kroppen!

SUP, eller Stand Up Paddle som förkortningen står för, är en kombination av surfing och paddling som innebär att man står på en stor surfbräda och tar sig fram med hjälp av en lång paddel.

Att stå upp och paddla är en urgammal teknik, men den sup-paddling vi känner till idag började användas ordentligt kring 1960-talet, som ett sätt för surflärare på Hawaii att snabbt kunna ta sig fram till sina elever.

Intresset för tekniken ökade och många tyckte att sup hade bra förutsättningar att bli en helt egen vattensport. Under 1990-talet började Stand Up Paddle läras ut på surfskolor på Hawaii, som ett alternativt sätt att surfa när det bara fanns lite vågor.

Sporten spred sig till USA där den växte ordentligt och för några år sedan kom sup även till Sverige. Enligt Svenska kanotförbundet är det den snabbast växande vattensporten i världen, med fler och fler utövare för varje år.

Vill du också ha en SUP?

Surfing på lugna vågor med sup.
Surfing på lugna vågor med sup.

Enkel träning för alla åldrar

För den som aldrig provat sup kan det se svårt ut och många tror att det är samma sak som att stå upp och hålla balansen i en kanot. Men faktum är att sup är enklare än många andra vattensporter och en aktivitet som passar alla åldrar, oavsett tidigare surferfarenheter.

Det finns olika sorters sup-brädor, vissa anpassade för höga vågor, men en vanlig sup-bräda är enkel och fungerar nästan som en liten flytbrygga. Det är bara att lägga den i vattnet och kliva på.

Brädan är nästintill omöjlig att välta och om du skulle trilla av, är det bara hoppa upp och fortsätta paddla. Vanligtvis kan du även spänna fast foten i en lina kopplad till brädan, så den inte kan åka i väg från dig.

Paddleboard från Aqua Marina
Paddleboard från Aqua Marina

Grön SUP från Aqua Marina med avtagbar fena. Brädan säljs just nu till 25 % rabatt och finns dessutom i fler färger – läs mer och klicka hem din bräda här!

Hur styr man en sup-bräda?

För att ta dig framåt med en sup-bräda behöver du en lång paddel som når vattnet när du står upp. Att styra är heller inte speciellt svårt. Du paddlar så nära brädan som möjligt, med paddeln riktad vinkelrätt mot vattenytan. För att svänga paddlar du lite längre ut från brädan och gör därmed en bredare sväng.

Sup-paddling passar alla åldrar.
Sup-paddling passar alla åldrar.

Vad har man på sig när man suppar?

Kläder efter väder är alltid att rekommendera. Ta på dig något du kan röra dig smidigt i, helt enkelt. Då det finns en liten risk att ramla av och bli blöt, brukar många paddla i badkläder, vilket passar extra bra när det är varmt och soligt på sommaren. Annars kan en våtdräkt vara ett bra alternativ, då det ofta blir kyligt längre ut på vattnet.

Sup-paddling tränar hela kroppen

När du står upp och paddlar får du med hela kroppen i rörelsen, från fötter och ben, till mage, bröst och armar. För att hålla kursen och styra rakt fram behöver du byta paddelsida med jämna mellanrum, vilket innebär att du tränar båda sidor av kroppen på ett naturligt sätt.

För att minska risken att trilla i vattnet behöver du hela tiden kontrollera din egen kropp, vilket är bra för både fotlederna och balanssinnet. Eftersom du använder hela kroppen tränar du allt från styrka och kondition till smidighet och koordination, på ett kul och skonsamt sätt.

Samma effekt som löpning

Om du tröttnat på att gå raska promenader och inte gillar löpning, är sup-paddling ett bra alternativ. Träningen kommer åt hela kroppen och om du håller ett högt tempo kan du bränna lika mycket kalorier och komma upp i samma puls som vid ett löppass.

För att hålla brädan stabil behöver du dessutom aktivera flera muskler i kroppen, speciellt mage och bål. Det är bra styrketräning och kan förbättra din hållning. Lugn paddling anses dessutom vara både bra rehabträning och passande för äldre, då risken för skador och överbelastning är väldigt liten.

SUP-bräda från Saimaa.
SUP-bräda från Saimaa.

Bra och prisvärd paddelkit från Saimaa med bräda och allt som behövs för att komma igång med SUP:andet, bland annat handpump, ryggsäck och reparationski. Säljs just nu till 20 % rabatt – läs mer och beställ den här!

Vad är sup-yoga?

Sup-yoga är en relativt ny träning som blivit allt mer populär och den utförs i grupp på en lång surfingbräda. Passen är ofta anpassade så att alla kan utföra yoga-poserna på sin egen nivå och det är inga problem att delta som nybörjare, varken när det gäller sup eller yoga.

Under passet gör man dynamiska rörelser i lugn takt, kopplade till andningen. Bra träning för att finna lugnet i dig själv, samtidigt som du får skonsam balans- och styrketräning. Tanken med vattnet är att det ska hjälpa dig att hitta fokus, närvaro och slappna av i hela kroppen.

Sup-yoga är härligt på sommaren.
Sup-yoga är härligt på sommaren.

Vilken sup-bräda ska man välja?

Det finns många olika sup-brädor och ju styvare den är, desto bättre glid kommer du ha på vattnet. Vissa brädor har också bättre underlag för fötterna så att du enklare håller balansen, vilket kan vara skönt för nybörjaren.

Välj en bräda som passar din egen längd, om du är kort och har en för lång bräda så kan det bli svårt att styra. Det viktigaste är att välja en bräda som du kan hantera och som enkelt glider fram i vattnet. Sedan är det bara att ge sig ut på vågorna och paddla så långt du bara orkar!

Sup-paddling i solnedgången.
Sup-paddling i solnedgången.

Glöm inte flytvästen!

Det är viktigt att ha på sig en flytväst när du ger dig ut på djupt vatten.

Denna snygga har låg profil och atletisk design, vilket passar för alla sorters paddling.

Läs mer och köp här!


Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Maja Eriksson är kommersiell redaktör på Aftonbladet och Wellness sedan november 2020. Maja har en lång bakgrund inom Schibstedkoncernen, samt erfarenhet som frilansskribent och innehållsproducent.