Allt du behöver veta om kortisol

Så påverkas hjärnan av stresshormonet kortisol

Publisert:

I videoserien ”Den mentala viktresan” berättar träningscoachen Sabina Dufberg om vad som händer i din kropp vid stress.

– När du är stressad utsöndrar din hjärna kortisol som är ett stresshormon och det är varken bra för dig eller din livsstilsförändring, säger hon.

Se videoklippet och få mer tips av Sabina.

Här kan du läsa mer om kortisol

Kortisol produceras i binjurarna och det utsöndras olika mycket under dygnet. Varje morgon strax innan vi vaknar så får vi ett kortisolpåslag, helt enkelt för att vi ska ta oss upp ur sängen och orka jobba en hel dag.

– Sömnen stänger av kortisoltillförseln när kroppen vilar och vi fastar under natten. Sedan stiger nivåerna enligt den biologiska klockan och framåt morgonen har den en peek så att vi ska orka upp. Efter halva dagen har nivåerna gått ner igen, och så börjar det om, säger Torbjörn Åkerstedt, professor och vd vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

För enligt kroppen så är allting en stress. Vi själva upplever förstås inte att gå upp ur sängen eller att klä på oss som något arbetsamt men för att vi ska fixa det så behöver vi kortisolet som hjälper oss på traven. Hade vi inte haft det hade vi varit orkeslösa och slöa.

Problemet uppstår när vi stressar för mycket, vilket vi ofta gör nuförtiden.

– Förr fick vi kortisolpåslag när vi skulle slåss eller fly, nu kan vi få det hela tiden om vi stressar för mycket. Då hjälpte kortisol oss att få igång adrenalin vilket gjorde oss vaknare och mer alerta så att vi kunde skydda oss från vilda djur eller faror. Nu blir det en överdosering som kan ge negativa effekter på minnet och ämnesomsättningen, säger Torbjörn Åkerstedt.

HITTA BALANSEN. Det gäller att ha lagom mängd kortisol i kroppen. Då mår vi bra.
HITTA BALANSEN. Det gäller att ha lagom mängd kortisol i kroppen. Då mår vi bra.

Om hippocampus i hjärnan, där vår minneslagringsstation sitter, översköljs av kortisol i för stora mängder så får vi sämre minne och kan inte hänga med som vanligt. Våra blodsockernivåer i kroppen skjuter i höjden av stressen på kroppen och det kan ge en viktuppgång, men det som är mest allvarligt är att du kan få belastning på hjärtat.

Effekten av för lite kortisol

– När vi sitter alltför stilla, så gör inte kroppen sig av med slaggprodukterna efter kortisolet och det kan göra att blodsockret går upp, åderförkalkningen ökar och att hjärtat får ta stryk, säger Torbjörn.

Tvärtom är inte heller bra. När man har för låga kortisolnivåer i kroppen så orkar man ingenting och man reagerar inte som man borde på stress. Man blir avtrubbad.

– En tydlig effekt av låga kortisolnivåer är utmattningssyndrom, då man inte orkar någonting. Man får inte igång systemet för kortisolet finns inte där och hjälper till, säger Åkerstedt.

Om man har brist på kortisol kan man ha en autoimmun sjukdom, Addisons, och den är dödlig om man inte behandlar den. Sjukdomen gör att man går ner i vikt, blir muskelsvag och trött. Motsatsen är Cushings syndrom som beror på överproduktion av kortisol och ger bukfetma, depressioner och benskörhet.

Visst kan man få kortisolpåslag under en stressig period, men om man låter kroppen återhämta sig och vila så går nivåerna tillbaka till det normala igen och därmed är ingen skada skedd. Det är under långvarig stress som vi inte mår bra och till slut kanske hamnar i ett utmattningssyndrom.

Sömn tvingar ner stresshormonet

– Man har en stressaktiveringsfas och sedan accelererar man upp från den. Till slut hamnar man på en högplatå om man stressar för länge och det är det man ska försöka undvika. Innan man kommer till den platån, så måste man vila, säger Torbjörn Åkerstedt.

Vila innebär sömn, det är viktigt, men också att komma bort från den stressiga miljön, jobbet eller omgivningen. Det är också viktigt att återhämtningen från stressen inte blir för kort. Man måste hinna få ner kortisolet igen.

– Det som gäller är att återhämta sig, det finns inget man kan äta eller liknande för att få ner nivåerna. Kanske kan man få lugnande medel för att få ner stressen, men sedan måste man vila. Kortisol är nyttigt och bra för oss, men om man överdoserar det så blir det elakt hormon, säger Torbjörn Åkerstedt.

STRESSAD HJÄRNA. Om hippocampus i hjärnan, där vår minneslagringsstation sitter, översköljs av kortisol i för stora mängder så får vi sämre minne och kan inte hänga med som vanligt.
STRESSAD HJÄRNA. Om hippocampus i hjärnan, där vår minneslagringsstation sitter, översköljs av kortisol i för stora mängder så får vi sämre minne och kan inte hänga med som vanligt.

Så håller du kortisol på en bra nivå i kroppen

Balans är det viktigaste. Kroppen behöver hinna gå ner till normala nivåer i både kortisol och andra ämnen. Så stressa ner och koppla bort en stund.

  • Koppla ner dig från datorer, mobiler och andra tekniska prylar emellanåt.
  • Gå en promenad eller träna fysiskt.
  • Lyssna på en ljudbok, meditation eller musik som lugnar ner dig.
  • Gå och lägg dig när du är trött och var inte uppkopplad timmen innan du hoppar i säng. Låt hjärnan vila från ljuset från skärmen.
  • Gör andningsövningar. Finns flera appar som du kan lada ner och följa så att kroppen slappnar av via andningen.

Utforska Livsstil

Om skribenten