”Folk på landet är bättre förberedda för kris”
Erika Kits Gölevik pratar med försvarets överlevnadsinstruktör Ola Kjellnäs om att överleva – i livet, skogen och storstaden. Borde vi vara bättre förberedda? Och var är vi egentligen säkrast, på landet eller i stan?
Vad händer i ett samhälle där allt går på el om elen lägger ner? Borde vi vara bättre förberedda? Och var är vi egentligen säkrast, på landet eller i stan? Ola Kjellnäs som är överlevnadsinstruktör på försvaret menar att han helt klart skulle lämna stan vid en krissituation.
– Jag skulle göra det. Absolut! Jag skulle ta mig från stan. Då belastar jag ju staden mindre också. Kan jag åka iväg till några vänner som bor utanför stan så kan jag göra det bättre både för mig och bättre före dem som är kvar, säger Ola.
Han menar även att folk på landet är bättre förberedda ifall krisen skulle komma.
– På landet finns inte samma utbud så man är lite mer om sig och kring sig och förstår att jag behöver kunna ta hand om mig själv på ett annat sätt. Jag måste ha en snöskyffel så att jag kan röja snö. Medan man inne i stan tar för givet att det här kommer att lösas åt mig för jag har ju betalat en föreningsavgift och den måste ju gå till att lösa det här och så vidare. På landet förstår man att ingen kommer att hjälpa mig med det här. Man kan svära över det men man måste göra det själv i alla fall. Och då har man ju en hink med sand som man kan sanda med, man har lite stearinljus om strömmen skulle gå och man har någon dunk med extra vatten.
Ola delar även erfarenheter och tankar kring mental träning ur försvarets perspektiv.
– Vi pratar inte för mycket inför något, det är bättre att göra först och sedan utvärdera. Jag tror att det gäller i livet också. Ut och gör. Prova, säger Ola Kjellnäs.
Lyssna på hela avsnittet här.