Bästa övningarna och tipsen för gravidträning.

Publisert:
PT Anna R Landaeus ger bästa tipsen om träning för gravida.
PT Anna R Landaeus ger bästa tipsen om träning för gravida.

Gravida kvinnor uppmanas att ”ta det lite lugnt” samtidigt som influencers och yogagurus ”inspirerar” nyblivna mammor att komma tillbaka till sin gamla form.

Personliga tränaren Anna R Landaeus vill krossa föreställningarna om den gravida kroppen.

Anna R Landaeus, personlig tränare specialiserad på gravidträning, vill slå hål på myten om att gravida kvinnor ska ”ta det lite lugnt”.

– Förr hade man filosofin att när kvinnan blev gravid skulle hon inte göra någonting. När det började göras studier på ämnet kunde man se att det inte alls har negativ inverkan på barnet att träna, säger hon.

R Landaeus är övertygad om att träning under graviditet gynnar både mamman och fostret och förklarar att mycket forskning visar att det motverkar depression, ländryggsproblem och underlättar för den kommande förlossningen, om du har en normal graviditet.

Ger mer ork

– Man får mer ork. Det kan ge mindre graviditetsrelaterade komplikationer som ont i huvudet, högt blodtryck och illamående.

Anna R Landaeus har flera olika träningsprogram som hon kör med sina klienter beroende på vilken del av graviditeten de befinner sig i och vad de har för behov. Förr i tiden uppmuntrades gravida till lättare fysisk aktivitet som promenader, cykling och simning. Men enligt Anna kan du fortsätta med styrketräning anpassad efter den gravida kroppen.

– Man kan träna hårt. I slutet av graviditeten kan man anpassa övningar genom att tillexempel göra dem sittande.

Fokus på mental hälsa

Anna berättar att det även blir mycket fokus på kvinnornas mentala hälsa i hennes studio.

Hon förklarar att det finns mycket skam kopplat till träning under graviditet – både bland de som tränar intensivt och de som inte gör det alls, vilket kan ge många kvinnor ångest.

– Människor höjer på ögonbrynen eftersom det syns att man är gravid. Det finns gamla tankesätt kvar, att man ska ta det lugnt.

Hon tror även att den digitala världen vi lever i med sociala medier och riktad reklam ger upphov till mycket jämförelse och stress kring det egna utseendet.

Avslappning och andning

– De möts av olika annonser om hur de ska gå ner i vikt och bli av med magen. Det påverkar.

När Anna träffar någon med den typen av besvär kan det i vissa fall bli mer fokus på andning, avslappning och samtal än träning.

–Jag har en förmåga att känna in och vågar fråga mina klienter hur de mår. Vågar man det så kommer det fram mycket saker. Det är en stor omställning både på det fysiska men även på det mentala planet att både vara gravid vilket gör att man är mer sårbar och då viktigt att ha med helheten.

I många annonser och artiklar handlar gravid- och mammaträning ofta om att komma tillbaka till sin ”ursprungliga form” och sitt ”gamla jag”. Det är ett tankesätt Anna vill komma bort från.

– Jag jobbar mycket med att släppa tanken på att komma tillbaka till hur man såg ut tidigare och att tänka framåt istället.

Utforska Livsstil

Om skribenten