Träning under graviditeten – så gjorde Anna Haag

Publisert:
Anna Haag, före detta längdskidåkare, med sonen Harry 2019.
Anna Haag, före detta längdskidåkare, med sonen Harry 2019.

Kan man träna som vanligt under graviditeten? Svaret är ja. Så länge du lyssnar på vad kroppen vill. Det säger förre detta skidstjärnan Anna Haag som delar med sig av hur hon gjorde med träningen – och hur hennes syn på kroppen förändrades.

– Det finns aspekter med träning där det inte handlar om att bli bäst, utan för att träna för framtiden, säger hon.

Du som har en bakgrund som elitidrottare – vad hände med kroppen när du blev gravid, fortsatte du att träna?

– De första tre-fyra månaderna mådde jag dåligt och var illamående. Men jag märkte att när jag höll kvar i min träning så orkade jag dagen bättre. Både kroppen och knoppen mådde bättre när jag tog mig ut, att röra på mig hjälpte mot graviditetsillamåendet.

Anna berättar att hon tränade under hela sin graviditet, på olika sätt. Hon tränade till och med samma dag som förlossningen.

– Jag halverade dock min träningsbelastning. Kroppen ville inte ta i till max, jag körde aldrig så att jag var helt slut. Men jag trodde inte jag skulle träna så pass bra som jag gjorde under hela graviditeten. Varje pass var som en bonus för mig, vilket gjorde det roligt att träna och att jag kände mig lyckligt lottad.

Vissa kan känna oro för hur träningen ska påverka barnet, hade du den oron? 

– Jag kollade upp information innan, jag hade exempelvis landslagskollegor både i Sverige och utomlands som fått barn samtidigt som de var aktiva. Jag läste även någon studie och kollade upp om det fanns några generella rekommendationer, vilket inte finns riktigt. Det finns sammantaget otroligt lite vetenskap om detta. Så jag frågade min barnmorska direkt, om hur jag skulle agera. Hon sa att så länge jag och kroppen mådde bra så fanns det inget som hindrade mig från att träna.

Anna Haag framförhåller dock att detta är helt individuellt, bara för att det var problemfritt för henne att träna betyder det inte att det passar alla.

– Man ska komma ihåg att jag hade en komplikationsfri graviditet och förlossning. Dessutom var det min grund som elitidrottare som gjorde att jag kunde träna fortsatt bra. Det är svårare om man inte tränat innan. Även om jag tror att det gynnar en att vara aktiv under graviditeten så klarar inte alla av det, du måste lyssna på din egen kropp.

Förre detta skidstjärnan Anna Haag som delar med sig av hur hon gjorde med träningen under graviditeten. Här med sonen Harry 2019.
Förre detta skidstjärnan Anna Haag som delar med sig av hur hon gjorde med träningen under graviditeten. Här med sonen Harry 2019.

Vilka insikter fick du under graviditeten gällande din kropp?

– Jag har varit elitidrottare hela livet så jag har haft koll på min kropp men det var först när jag var gravid som jag verkligen lärde känna min kropp på riktigt. Det har jag haft med mig efter förlossningen, om man bara lyssnar så berättar kroppen mycket för dig vad den klarar av. Kroppen är fantastisk, har man fått uppleva en graviditet får man en annan insikt om det.

– Jag fick även förståelse för hur styrketräning kan hjälpa oss kvinnor att bära vårt barn. Det finns aspekter med träning där det inte handlar om att bli bäst, utan för att träna för framtiden.

Hur tränade du efter din förlossning? Var det på samma sätt som innan graviditeten?

– Efter två veckor gjorde jag ett intervallpass, med försiktighet efter mina mått mätt. Efter sex-sju veckor sprang jag igen. Jag är ju inte i samma form som när jag var en aktiv elitidrottare men jag kom tillbaka till samma träningsform som innan jag blev gravid.

– Jag gjorde ett tre dagars lopp i vecka 36, så jag tappade inte mycket av träningen när jag var gravid. Jag märkte däremot att det var svårare att komma ur soffan efter förlossningen.

Alla är inte lika vältränade som du, men finns det generella tips som kan funka för alla gravida?

– Lita på din kropp och din känsla. Det finns de som säger att ”det kan vara farligt för barnet” – välj vad du vill lyssna på men framför allt måste du lyssna till din egen kropp. Den säger vad du klarar av och vad som inte känns okej. Prata även med barnmorskor som du har förtroende för. 

Anna Haag med med maken Emil Jönsson och sonen Harry.
Anna Haag med med maken Emil Jönsson och sonen Harry.

Träning och graviditet – expertens råd

Kan jag fortsätta att träna som vanligt?

Ja, så länge graviditeten är normal, fostret växer som det ska och du som blivande mamma mår bra. Undvik högintensiva pass och höghöjdsträning. Tänk på att inte belasta rygg och bäckenbotten med tung styrketräning.

Behöver jag äta för två?

Nej, absolut inte. Försök att äta regelbundet med tre huvudmål och mellanmål som anpassas till din fysiska aktivitetsnivå. Ät mat och undvik sötsaker. Tränar du uthållighet var noga med återhämtningsmål och se till att få i dig kolhydrater under längre träningspass.

Kan träning skada fostret? 

Nej, det finns inga studier som visar det med undantag för oro vid hög höjd och högintensiva pass.

Källa: Petra Lundström är doktorand vid Karolinska Institutet och tidigare ansvarig för Idrottsnutrition vid Riksidrottsförbundet.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Malin WigenMalin Wigen är reporter på Livsstil sedan maj 2023. Vid sidan om är hon reporter och redaktör på Aftonbladet Family sedan 2019. Malin började på Aftonbladet 2016, då arbetade hon på tidningens sociala medier-redaktion.