Tipsen: Det här ska du undvika när du tränar som gravid

Publisert:
Tipsen: Det här ska du undvika när du tränar som gravid.
Tipsen: Det här ska du undvika när du tränar som gravid.

Är du gravid och funderar på hur du ska träna under graviditeten?
Generellt sätt är det bra att röra på sig och träna upp kroppen. Men det finns vissa saker som kan vara bra att undvika när man är gravid.
Här tipsar Anna Reinholds Landaeus, PT och expert på gravidträning, om några av dem.

Att hålla igång och träna när man är gravid är bra. Ett av de vanligaste felen kvinnor gör är, enligt Anna Reinholds Landaeus, att man slutar att träna helt och hållet när man blir gravid.

– Jag har märkt att många lägger av med sin träning när man är gravid. Många kanske är rädda för missfall och man kanske har missfall bakom sig. Men här vill jag vill tillägga att träning kan inte framkalla ett missfall, säger hon i programmet Älskade Unge.

30 minuter om dagen

Anna berättar att de allmänna rekommendationerna är att man ska hålla igång och röra på sig 30 minuter om dagen när man är gravid. Då pratar vi om låg- till medelintensivträning som promenader eller lugna joggingturer.

– Det ska vara så kallad walk and talk. Man ska inte bli så andfådd att man inte kan pratar. Varm och lite svettig men det är inte blodsmak i munnen vi pratar om, säger hon.

Utöver det så kan det enligt Anna vara bra att lägga till lite styrketräning tre gånger i veckan i en kvart till en halvtimme.

Ligg inte plant på ryggen

Även om man kan träna på ganska mycket under graviditeten så finns det några saker som är bra att undvika eller åtminstone tänka på enligt Anna. En av de sakerna är att inte ligga plant på ryggen eftersom pulsådern går där.

– I takt med att livmodern blir större blir trycket mot pulsådern större vilket gör att man kan bli yr eller svimfärdig om man ligger plant på rygg. Detta går över direkt om man ligger på sidan. Det är också ok att göra till exempel höftlyft eftersom man då inte ligger plant på ryggen.

Från ungefär vecka 20 är det också bra att ha i åtanke att våra leder och ligament börjar mjukas upp. Så man måste anpassa träningen lite.

– Man bör undvika hopp, stora utfall och löpning, säger Anna och fortsätter:

– Man får lyssna på sin kropp helt enkelt och anpassa. En van löpare kan säkert springa hela graviditeten men hon kommer inte springa på samma sätt utan det blir en lugnare variant, säger hon.

Undvik klassiska magövningar

En annan sak som händer under graviditeten är att våra raka magmuskler delar sig.
– Jag skulle säga att man under denna perioden får tänka bort klassiska magövningar som till exempel plankan.

Utforska Livsstil

Om skribenten