Så kan din spellista göra dig starkare och snabbare

Publisert:
Vilken musik strömmar ur hörlurarna under ditt träningspass?
Vilken musik strömmar ur hörlurarna under ditt träningspass?

Rätt sorts musik under träningspasset fungerar som smärtlindring, får dig att prestera bättre och ökar träningens hälsofördelar, visar en ny studie.

Vilken musik strömmar ur hörlurarna under ditt träningspass?

Om det är snabba beats och högt tempo så har vi goda nyheter. Har du laddat träningslistan med låtar med 170 bpm (beats per minute – alltså taktslag per minut) så är din låtlista en mycket god träningskompis, som kan ha direkt effekt på din träning.

Detta enligt en ny studie som publicerades i Frontiers in Psychology i februari i år.

Studien har visat att särskilt ”snabb” musik kan höja humöret vid träning, dämpa upplevd smärta och trötthet under passet och inspirera till att varva upp och öka ansträngningsgraden.

Så påverkar musiken när du tränar

– Högtempo-musik resulterar i högsta hjärteressens och lägsta upplevda utmattningsnivå. Detta jämfört med att träna utan musik, säger en av forskarna, Luca Ardigò från Universitetet i Verona i ett pressmeddelande, skriver CNN.

Tränar du utan musik tränar du alltså mindre intensivt – och känner dig samtidigt tröttare.

– Träning med musik verkar vara en mindre ansträngning, men är mer fördelaktig för din prestation på löpspåret eller i gymmet, säger Ardigo.

Musiken hade störst effekt när det gällde uthållighetsträning, som löpning, raska promenader, simturer och cykling, snarare än för HIIT-pass eller viktlyftning.

Musikens goda effekter på träningen är sedan tidigare väldokumenterade.

En studie från 2011, som genomfördes på cyklister, visade att syreförbrukningen minskar med 7 procent om man cyklar i takt till musiken i stället för att bara lyssna på slumpartad musik – så det gäller att komponera sin låtlista väl.

Rätt sorts musik under träningspasset fungerar som smärtlindring.
Rätt sorts musik under träningspasset fungerar som smärtlindring.

5 låtar med 170 bmp

  • Lenny Kravitz – American Woman
  • a-Ha – Take on me
  • Beaste Boys – Sabotage
  • Kanye West – Good life
  • M.I.A. – Paper planes

Källa: Jog FM

Utforska Livsstil

Om skribenten