Denna text är kommersiell och innehåller annonslänkar

Alla mina steg – så börjar du älska löpning

Joanna Swica om sin nya bok

Publisert:

Att komma igång med träningen efter semestern kan vara tungt. Vi har frågat löparen och hälsocoachen Joanna Swica kring hennes bästa tips att komma igång och hålla igång.

Träningsprofilen, entreprenören och hälsocoachen Joanna Swica har länge sett löpningen som sin räddning. Trots stora motgångar med sjukdomshistorik, olyckor och till och med överfall har löpningen varit något ingen skulle få ta ifrån henne. Nu är hon aktuell med sin första bok Alla mina steg, som är en kärleksförklaring till löpning och där hon vill inspirera andra att ta sig ut.

Äg din löpning

– Det finns något skört och oberäkneligt med löpning. Steg som vissa dagar känns som de skulle kunna kliva över hela världen, över alla som säger att man inte kan, kan nästa dag vara steg som trampar orkeslöst i uppförsbacke. Att springa handlar om just det. Att fortsätta trots att det gör ont. Att samla steg, hur oberäkneligt och jävligt livet än är, säger Joanna Swica.

Vem riktar sig boken Alla mina steg till?
– Denna boken riktar sig till alla som springer eller någon gång har tänkt att börja springa. Det är en bok om varför man springer, inte hur. Alla mina steg handlar om mina steg innan, under och efter ett löppass, och vad löpning innebär. 

Hur ska man komma över tröskeln att komma igång med träningen?
– Sätt en tydlig plan och ett hanterbart mål. Det är ingen idé att sätta igång på måndag med ett löfte om att du ska springa fem dagar i veckan. Det brukar sällan hålla, och inte heller din kropp, så börja småskaligt och trappa upp. 

Vilka är dina bästa tips för att hålla i träningen?
– Var konsekvent och avsätt tid. Här gäller det att du kan dra gränser för dig själv och din omgivning. Om du ger efter varje gång något annat dyker upp istället för att genomföra träningen, ja då kommer det inte bli mycket gjort. Involvera din familj, partner eller vänner. Kanske kan du få sällskap?

Finns det några faror med att springa?
– Som med allt annat så är det ohälsosamt att överdosera. Du kan dra på dig skador, överbelastningar och mentalt krascha. Ha inte bråttom, det är inte OS du ska genomföra, var rimlig i din satsning.

Hur viktigt är det med rätt löparskor? Finns det?
– Klart det är viktigt med rätt skor. Gå till en butik som säljer löparskor och be personalen hjälpa dig att testa ut ett par skor som är avsedda för ditt steg, fot och ändamål.

Hur viktigt är det med kondition för vår hälsa?
– Livsviktigt skulle jag säga. Vi blir allt mer stillasittande och tyvärr saknar många idag en hälsosam grundkondition.

Bästa tipsen

Vilka är dina tre bästa tips?

  1. Äg din löpning, den definierar inte dig så sträck på dig och äg dina steg framåt
  2. Våga be om hjälp
  3. Det är inte härligt alla dagar, acceptera det och håll i när det känns som allra jävligast!

ANNONS

Här kan du köpa Joanna Swicas bok ”Alla mina steg”

Adlibris (Extern länk)


Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Miranda KarlssonMiranda Karlsson är kommersiell redaktör på Aftonbladet och Wellness. Hon har tidigare jobbat som chefredaktör på Aurumforum och skapat marknadsstrategier för social media hos LFF. Hon har en kandidatexamen i journalistik från Södertörns högskola och har även jobbat som fotograf i Sydafrika.