”Det är dramafritt att vara singel”

Alice Stenlöf är veckans profil

Publisert:
Alice Stenlöf berättar om varför hon gillar att vara singel och sina bästa och sämsta sidor.
Alice Stenlöf berättar om varför hon gillar att vara singel och sina bästa och sämsta sidor.

Influencern Alice Stenlöf tränar för sin mentala hälsa, ringer mamma när hon mår dåligt – och älskar verkligen att vara singel.

– Gud, var ska jag börja? Det finns ingen som kan förstöra min dag, haha. Det är mitt eget ansvar hur jag mår och hur min dag går, säger hon.

Alice Stenlöf låter nyfrälst: 26 år gammal har hon upptäckt livet som singel.
– Jag har inte varit singel så många år av mitt vuxna liv och trivs så himla bra med det, säger hon. Det är helt otroligt att vara på en plats där man är lugn och trygg med sig själv.

Vad är det du gillar med att vara singel?

– Gud, var ska jag börja? Det finns ingen som kan förstöra min dag, haha. Det är mitt eget ansvar hur jag mår och hur min dag går. Sedan har jag hamnat i en intressant fas där jag får lära mig själv på djupet. Jag har upptäckt hur mycket jag trivs i mitt eget sällskap. Det hade jag ingen aning om! Det är bara så dramafritt och jag får göra allt i min egen takt.

Några dagar har passerat sedan Alice Stenlöf kom hem från en vinter i New York. Hon är redan tillbaka i sina rutiner: det kreativa arbetet med egna klädmärket A-DSGN och uppdateringar av sina sociala kanaler. Med nära en halv miljon följare på Instagram och 183 000 prenumeranter på Youtube tillhör hon våra mest populära influencers. Träningen har blivit central i vardagen.

– Träning är avgörande för min mentala hälsa. Sedan har det övergått i ett intresse där det också är något som jag tycker är kul. Nu tränar jag sex dagar i veckan, tre av dem är med en personlig tränare. Jag blir rastlös av mina vilodagar och måste påminna mig själv om att i dag får jag inte träna.

Vad tränar du?

– Allt från Barry’s bootcamp till pilates, att testa olika träningsformer har blivit som en sport för mig. Jag är kär i att röra på mig och det har tagit bort all press.

På vilket sätt påverkas det mentala?

– Jag är mer klartänkt och har enklare att fokusera när jag rör på mig. Det krävs inte alltid ett träningspass, det räcker med att jag går en promenad. Jag märker jättestor skillnad när jag inte tränar.

Hon tystnar.

– Jag har haft tuffa perioder rent mentalt. Dels under tonåren då jag kämpade med min självkänsla, dels under pandemin som var kämpig för min psykiska hälsa. Jag hade precis lämnat ett förhållande som jag hade varit i sedan jag var 17 år. Jag skulle navigera i en ny tillvaro och hitta mig själv som en egen person. Det händer något när man inte blir matad med kärlek, jag hade varit bortskämd med det. Det var en livskris som jag behövde gå igenom för att växa.

Alice Stenlöf om hur träningen påverkar den mentala hälsan:Jag är mer klartänkt och har enklare att fokusera när jag rör på mig.
Alice Stenlöf om hur träningen påverkar den mentala hälsan:Jag är mer klartänkt och har enklare att fokusera när jag rör på mig.

Influencerns förmåga att romantisera vardagen tycks ha blivit en del av Alice Stenlöfs inre tankevärld.

– Jag romantiserar sönder livet! Man fokuserar lätt på saker som man inte vill göra, saker som man en gång skrivit ner i schemat och som känns tunga när det väl är dags. Jag påminner mig själv om att det vid ett tillfälle var något som jag faktiskt ville göra. Det kan vara att ta ett möte, träna, städa förrådet. Det finns ingen poäng med att göra saker jobbigare än vad de redan är.

Det är sant.

– Det är bara ett perspektiv som man bestämmer sig för. Man väljer att vara positiv. Det låter klyschigt, men det är ett lifehack om man vill leva lyckligare. Tillvaron är toppar och dalar och man får göra det bästa av det enda livet som man lever.

Vilken är din bästa sida?

– Jag är väldigt empatisk och det är både en välsignelse och en förbannelse. Ibland blir det tungt att känna så starkt för någon annan, samtidigt är det väl fint att jag känner så. Men jag kan inte bära ansvaret för alla i min omgivning.

Och din sämsta sida?

– Det är en röd flagga att jag inte kan svara på det, haha. Men jag kan vara extremt självkritisk och behöver jobba på min självkärlek. Det kan vara hur jag ser ut, hur jag presterar, hur närvarande jag är som vän.

Vad är du för stjärntecken och speglar det din personlighet?

– Jag är tvilling och vi tvillingar har lite dåligt rykte. Alla tycker inte om oss eftersom det sägs att vi är dubbelsidiga och lite ormiga. Men man kan också tolka det som att vi är bra på att anpassa oss och läsa av olika rum. Så jag tycker det stämmer ganska bra.

Hur påverkar det dig att synas på sociala medier?

– En bra dag påverkar det mig inte alls, då är det enklare att sortera bort negativa kommentarer som oljud. Men en jobbigare dag påverkar det mig jättemycket. Då tar jag till mig av taskiga kommentar och blir mer självmedveten om mina brister.

Vad står det i dina DM?

– Det är så brett! Det kan vara en fråga mina overnight oats som jag har ätit på morgonen, hur man kommer över en kärleksrelation – eller så är det bara någon som är arg på mig. Man vet aldrig vad man vaknar till.

Vad gör du när du mår riktigt dåligt?

– Då ringer jag mamma. Vi filosoferar mycket ihop, hon är öppen för att övertänka och prata med mig. Hon känner mig så pass bra att hon vet hur hon ska få mig på rätt spår igen. Tidigare har jag dragit mig undan och isolerat mig. Jag har försökt laga mig själv i min ensamhet. Det kan vara bra med ensamtid, men jag tror på att öppna upp och våga prata om hur man känner.

Alice ringer sin mamma när hon mår riktigt dåligt: Hon känner mig så pass bra att hon vet hur hon ska få mig på rätt spår igen.
Alice ringer sin mamma när hon mår riktigt dåligt: Hon känner mig så pass bra att hon vet hur hon ska få mig på rätt spår igen.

Hur varvar du ner?

– Jag tycker om att ligga i soffan och dricka te med telefonen på stör ej. Sedan älskar jag att ta långa duschar, det är ofta där som jag kommer på mina bästa jobbidéer och är som mest kreativ.

Vilket är ditt guilty pleasure?

– Jag vet inte hur guilty det är, men jag gillar att göra en kopp kaffe på morgonen, gå tillbaka till sängen och ligga i timmar och kolla på youtube. Bara vara och inte ha bråttom någonstans.

Har du bra självförtroende?

–Ja, det skulle jag säga. Ibland är det min självkänsla som behöver en uppåt-puff. Jag behöver förstå att jag förtjänar framgång och kärlek, det handlar om att se sitt eget värde.

Råd till dig själv som 18-åring?

– Å herregud. Jag har så mycket att säga: du duger som du är, stressa inte upp dig och noja inte över saker och ting. Jag har alltid varit blyg och övertänkt mycket. Som 18-årig var allt så överväldigande och jag hade bara velat säga till den där tjejen att slappna av.

Namn: Alice Stenlöf.
Ålder: 26 år.
Bor: Stockholm.
Född: Göteborg.
Familj: Föräldrar och två bröder.

Utforska Livsstil

Om skribenten