Charlotte Kalla: Jag kan känna att det viljestarka tar över
Charlotte Kalla är en av våra största idrottslegender.
I våras valde hon att avsluta sin elitkarriär som längskidåkare.
För Wellness berättar hon om att leta nya sammanhang, hur mode kan påverka träningsmotivationen och den långa festkvällen med Therese Johaug.
Det har gått fyra månader sedan Charlotte Kalla avslutade sin karriär: nu sitter hon i huset hemma i Sundsvall och försöker sätta ord på känslorna kring livet efter skidåkningen.
– Var hittar jag mitt sammanhang i dag? undrar hon. Det är en acklimatisering kring hur ska jag lägga upp mina dagar när jag inte längre har träningen som styr min tid. Jag har inga problem med att fylla kvällar och helger, men på dagarna gäller det att hitta bra rutiner. Där har jag ett jobb att göra.
Hon funderar.
– Även om jag jobbar med olika projekt så har jag inte arbetskamrater som jag träffar varje dag. Det kan lätt bli ensamt att inte ha en kollega i rummet bredvid som man kan ta en kopp kaffe med.
Med nio OS-medaljer och två VM-guld tillhör Charlotte Kalla tidernas främsta svenska idrottare. Hon har tilldelats Jerringpriset och blivit utsedd till årets kvinnliga idrottare. Tidigare i år lämnade hon beskedet att hon – 35 år gammal – avslutar sin elitkarriär.
Vad gör det med självbilden att inte längre vara elitidrottare?
– Jag har jobbat mycket med min psykolog Thomas och det har varit värdefullt för att ta reda på vem jag är. Det är ett arbete som jag gjort parallellt med idrottskarriären och något som man aldrig blir helt färdig med.
Vad har du lärt dig om dig själv?
– Jag har fått massvis med insikter. En viktig sak är att man behöver förstå att tankar inte är farliga. Man kan välja vilka tankar och känslor man vill vara med. Thomas är utbildad inom KBT så det är mycket beteendemönster. Man får större förståelse för varför man känner som man gör i olika situationer. Man är ju bara människa.
Hon tystnar.
– Orättvisa tankar kan stjälpa mycket, om man exempelvis är för hård med sig själv och sätter för höga krav. Samtidigt kan rätt tankar hjälpa en väldigt mycket när man vill åstadkomma något.
Det låter som att du har lika stor nytta av detta utanför skidspåret.
– Gud ja, verkligen. Hela livet handlar om relationer och detta är något som jag applicerar hela tiden. Framför allt att vara snäll mot sig själv, det går inte att brinna på alla områden samtidigt.
Ett nytt projekt är att utveckla träningskläder med Skistar – berätta!
– Jag tycker det är jättespännande med design och funktion, jag vet själv hur peppad man blir när det kommer ett paket med nya träningskläder. Då blir jag extra sugen på att ge mig ut och träna. Jag ska faktiskt iväg imorgon och prova nya kläder i en skidtunnel här uppe, det känns lite konstigt att gå runt i dem när det är 25 grader varmt, haha.
Man tänker att elitidrottare endast bryr sig om funktion – men det låter som att det även finns ett modeintresse?
– Gud ja, absolut. Det är verkligen en bonus som kan få mig extra motiverad. Man ska inte underskatta det estetiska när man vill nå sina träningsmål. Jag gillar när det är enkla linjer och inte så trendkänsligt med färgskalor, det ska inte vara kläder som man måste byta för att de känns fel hösten 2023.
Vad tränar du nu?
– Jag har mest sprungit och under våren har jag även gått på yogaklasser. Sedan har det varit lite styrkepass och cykling och jag har också tagit simlektioner, jag har velat lära mig crawla. Det har faktiskt inte varit några rullskidor men jag kommer köra igång med det till hösten eftersom jag ska på läger med juniorlandslaget.
Din bästa sida?
– Det är nog att jag är lyhörd, jag kan läsa av stämningar i ett rum och försöka bemöta de jag hänger med utifrån det. Min dåliga sida är att jag lätt kan börja grubbla och älta, jag har lätt att gå in i saker och ting på detaljnivå, både i idrotten och i livet utanför.
Vad gör du när du mår riktigt dåligt?
– Då försöker jag korta planeringen och bara tänka på vad jag behöver göra fram till lunch. Jag försöker vara snäll med mig själv och ambitionerna som jag sätter för dagen. Det korta tidsperspektivet är jätteviktigt. Ibland kan känslan vara att jag bara vill umgås med mig själv, men har man någon som man har stort förtroende för så kan det vara fint att berätta att man har en låg period. Det behöver inte handla om att få råd, men att dela sina känslor med någon, låta någon annan vet att man inte är på topp.
Vilket är ditt guilty pleasure?
– Jag är svag för choklad. Det kan vara allt från bakverk till lakritschoklad eller choklad med havssalt. Det är verkligen favoriten.
Vilket stjärntecken är du och stämmer det överens med din person?
– Jag är kräfta. Där är man både viljestark och känslosam. Jag kan känna att det viljestarka tar över hos mig. Jag är mer praktiskt lagd, men i helgen var jag på bröllop, det var första gången som jag träffade alla och blev ändå så himla rörd över alla fina tal och stämningen i rummet. Det är häftigt.
Jag hörde att du var på en stökig födelsedagsfest med Therese Johaug i Oslo i somras.
– Jag blev inbjuden till en överraskningsfest och det var hur fint som helst. Många vänner hade samlats och Therese, som annars är ett kontrollfreak, blev verkligen lurad. Jag som brukar vara noga med sömnen festade till klockan halv fem på morgonen. Sedan fick jag en bihåleinflammation också, men det var det värt, haha. Nu kan jag leva ut lite mer när det inte är någon träning som blir lidande dagen efter.
Det har talats om att elitidrottare som pressat sina kroppar kan få svårare att skaffa barn – känner du någon oro kring det?
– Kvinnokroppen är så himla individuell och det finns så lite forskat kring det där. Varje resa är unik. Det är ett ämne som det pratas för lite om, även för icke elitidrottare, och det behövs mer kunskap. Det är en känslig fråga.
Med tillgångar på nära 40 miljoner kronor behöver Charlotte Kalla inte känna någon ekonomisk stress för framtiden. Hon beskriver en tacksamhet över att slippa grubbla på pengar.
– Jag är jätteglad att jag slog igenom tidigt och att jag har haft möjlighet att tjäna pengar på min idrott. Det är en stor trygghet nu när jag lägger av och inte kommer ha en inkomst på samma sätt. Samtidigt: Även om pengar underlättar så är det viktigaste att ha något meningsfullt att stiga upp till varje morgon.