”Bara att knyta skorna brukade vara en utmaning för mig”

Anis Don Demina är veckans profil

Publisert:

Anis Don Demina är ständigt aktuell, i vår med en stand up-show och som programledare för SVT:s ”Underdogs”.

För Wellness berättar han om viktnedgången, sina hjärnspöken och nya kärleken.

Anis Don Demina har en tydlig träningsfilosofi: man går ner i vikt i köket, man mår bra i gymmet.
– Det handlar om kalorier in och kalorier ut, svårare än så är det inte, säger han. Jag har gått ner 40 kg – från 150 kg till 110 kg – och det gör man inte med träning, det gör man med kost. När jag har varit sjuk och inte har kunnat tränat så har jag ändå sett samma kurva på vågen eftersom jag har skött maten.

Du har gjort en otrolig resa – hur ser träningen ut idag?

– Jag brukar träna 5 till 8 gånger i veckan och har en personlig tränare som ger mig pass för olika muskelgrupper. Vissa dagar tar jag bara hissen ner till gymmet i huset och kör ett pass själv med kondition eller cirkelträning. För mig handlar det inte om fysiken, tränar gör jag bara för att vara pigg och glad. Vill jag gå ner i vikt så gör jag det i köket och vill jag må bra så gör jag det i gymmet.

Vad har det inneburit för förändring att bli lättare i kroppen?

– Man märker det på allting: när man går i trappor och när man går upp på morgonen, bara att knyta skorna brukade vara en utmaning för mig. Nu mår jag bättre än någonsin och jag kan må ännu bättre. Tanken är att gå ner 10 kg till. Det är inte en sprint, det är ett maraton. Jag har inte bråttom. Jag kan jojobanta ner den vikten på två månader, men det är helt meningslöst. Det är bättre att göra det på ett hälsosamt och långsiktigt sätt.

Hur påverkas det mentala av träningen?

– Jag är med i matchen på ett helt annat sätt. Jag blir inte less och rubbad lika lätt, stubinen är längre, jag är piggare och fräschare. Mitt yrke handlar mycket om att lösa problem och då måste jag vara skarp och hänga med i svängarna. Jag behöver energi om jag ska erövra världen.

2023 har Anis Don Demina ett hektiskt schema: under våren är han aktuell med standup-turnén ”Medges ej”, egna Youtubekanalen där han har över en halv miljon prenumeranter – samt SVT:s Underdogs där han är programledare när sju kändisar och deras hundar möts på agilitybanan.

– Premissen är hysteriskt rolig: bekväma kändisar och deras priviligierade hundar ska tävla i agility, något som kräver väldigt mycket träning och motion. De inser en massa saker om sig själva och varandra under programmets gång och det går inte alltid som de tänkt sig.

Hjälper träningen dig att hålla uppe arbetstempot?

– Jag skulle aldrig orka på den här nivån om jag inte tränade också. Sedan ser jag till att äta bra och sova åtta timmar per natt. Det är väldigt viktigt. Träningen hjälper också med kreativiteten. Desto mer jag rensar skallen desto snabbare, skarpare och kreativare blir jag. Utan träning blir jag en sämre och segare version av mig själv.

Stärker den fysiska träningen din mentala hälsa?

– Absolut. Träning, sömn och kost är avgörande. Du behöver inte prestera hundra procent överallt, men sköter du alla tre någorlunda bra så mår du mycket bättre.

Du medverkade även i kampanjen ”Du är inte ensam” mot psykisk ohälsa – är det något som du själv kämpat med?

– Jag är ofta glad i livet, men jag har också dåliga dagar när allt suger och inget går min väg. När jag känner mig helt ensam och det känns som att ingen förstår mig. Det viktiga är att påminna sig om att det inte stämmer – och att jag räcker till som jag är. Kan jag få en annan person att förstå att det också så är jag nöjd.

Han tystnar.
– Jag har mina hjärnspöken och demoner. Jag har gått till psykolog och det tycker jag att alla borde göra. Man blir en bättre version av sig själv.
För två månader sedan vände livet för Anis Don Demina: han hittade kärleken. Första dejten var på ett standup-gig på Norra Brunn i Stockholm, resten vill han hålla hemligt.

– Hon är inte en offentlig person och jag vill hålla det så. Men det känns jättebra, hon är en otroligt fin människa och jag är väldigt glad att få dela min vardag med henne. Det är en anledning att vilja gå upp på morgonen och prestera – och det är också en anledning till att vilja komma hem på kvällen. I vanliga fall – innan jag träffade henne – satte jag mig och arbetade när jag kom hem från jobbet. När jag är med henne behöver jag inte jobba. Jag blir lite mer vanlig.

Hur då?

– Jag jobbade hela tiden förut. Jag kom hem 19.30, lagade matlåda och sedan var klockan 21.00 och jag visste inte vad jag skulle göra. Jag kollar inga tv-serier eller så. Så jag satte mig och skrev standup, klippte TikTok-klipp och redigerare videor tills det var dags att sova. Så gör jag inte nu längre.

Anis Don Demina med Pär Lernström på Kristallengalan
Anis Don Demina med Pär Lernström på Kristallengalan

Många av dina standup-skämt har handlat om Tinder och singelskap – vad ska du skämta om nu?

– Det är tur att jag har hunnit skriva ner en massa skämt innan vi träffades. Men sedan handlar nya föreställningen mycket om mig och mitt liv, det är roliga historier som kommer med kändisskapet, dumma samarbeten som jag har gjort och hur det är att vara känd när man inte är lika populär längre. Det blir inblickar i det extravaganta kändislivet som inte är så extravagant när man tittar lite närmare.

Har du bra självförtroende?

– Ja, jag tror genuint att ingenting är omöjligt, men sedan är min självkänsla väldigt prestationsbaserad. Går det dåligt i jobbet så märks det tydligt i min person, då vill jag inte hänga med någon, bara vara själv. Jag identifierar mig mycket med mitt jobb och arbetar hela tiden.

Hur ska du bryta det?

– Det är en bra fråga, det är tänker jag att framtida Anis får lösa. Jag måste lära mig att resultatet inte spelar någon roll, att jag är fin som jag är.

Vad är du för stjärntecken och speglar det din personlighet?
– Jag är oxe. Men jag vet inte hur mycket det stämmer, jag är bara en vanlig kille som gillar att jobba.

Hur ser du på framtiden?

– Jag vill bara bli den bästa versionen av mig själv. Bästa komikern, pojkvännen, kollegan och trendsättaren. Samtidigt har jag lyxen att få vakna upp varje morgon och göra vad fuck jag vill. Det är inget som jag tar för givet, jag njuter av det varje dag.

Råd till dig själv som 18-åring?

– Det kommer lösa sig. Sluta oroa dig brorsan, det kommer bli bra. Du kommer få drömbilen, drömlägenheten och drömtjejen.

Utforska Livsstil

Om skribenten