Ny rapport: Golf har positiva effekter för hälsan
Att golfa kan leda till minskad risk för hjärt och-kärlsjukdomar och ha flera positiva effekter för hälsan. Det visar en ny rapport av Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH).
Att gå en runda golf sägs vara bra för att rensa tankarna samt att få i sig lite frisk luft. Nu pekar en ny rapport av Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH), på uppdrag av Svenska Golfförbundet, att golfturen även för med sig positiva effekter för hälsan.
Något som man inom golfvärlden redan ansett under en periods tid.
Studien är en perfekt plattform för det fortsatta arbetet med golfens hälsoeffekter
– Studien bekräftar i mångt och mycket det vi inom golfen redan känner till. Nu har vi det svart på vitt. Studien är en perfekt plattform för det fortsatta arbetet med golfens hälsoeffekter – ett arbete som är en del av vårt hållbarhetsarbete. Vi ser fler studier framför oss där vi fördjupar oss i vissa delar, säger Gunnar Håkansson, generalsekreterare på Svenska Golfförbundet till Golfbranschen.
I rapporten slår forskarna fast att golfaren under en genomsnittlig 18-håls golfrunda, kan röra sig mellan hela 11 000 och 16 500 steg.
Det tillsammans med de övriga momenten man utför under rundan, ger enligt rapporten, en positiv effekt på golfarens hälsa.
Det här blir bättre av regelbundet golfande
Enligt rapporten så finns det flera olika saker som förbättras genom att ge sig ut på golfbanan lite då och då.
– Den mest intressanta, direkta effekten av golfutövande är att när man slår ut på första tee, så har man i genomsnitt någonstans mellan två och en halv till fyra timmars promenad framför sig, säger Elin Ekblom Bak, docent i idrottsvetenskap på GIH med inriktning folkhälsa och fysisk aktivitet, som har lett studien och fortsätter:
– För många som i övrigt är inaktiva, innebär det att de troligen når upp till gällande svenska rekommendationer kring fysisk aktivitet genom endast en golfrunda i vecka.
I rapporten kunde man även se att golfandet förbättrar balansen, vilket minimerar risken för fallskador hos äldre, samt att den fysiska aktiviteten kan hjälpa människor som är överviktiga att minska sin vikt samtidigt som de bli mer aktiva.
Man tränar utan att tänka på det
Golf kan även vara en väldigt bra fysisk aktivitet för den som är svårmotiverad, då man tenderar att inte tänka på att man är så fysiskt aktiv när man utövar sporten.
”Man tänker mer på att slå de bra slagen och sänka sitt handicap”
– Jag tror det är få som ser golf som träning eller med det primära syftet att vara fysiskt aktiv. Grejen med golf är att man ägnar sig åt rätt mycket fysiskt aktivitet utan att man riktigt tänker på det. Mycket på grund av att du inte tänker på att du rör på dig, istället kanske man tänker mer på att slå de bra slagen och sänka sitt handicap, säger Elin Ekblom Bak.