”Jag blir skogstokig av smoothie-kulturen”
Brita Zackari är veckans Wellnessprofil
Med SVT-serien ”Hjälp, vi har köpt en bondgård!” har Brita Zackari blivit en av våra mest populära tv-personligheter. Rollen som träningsprofil finner hon främmande:
– Det sista jag vill när jag mår dåligt är att dra på mig några jävla träningstajts, säger hon.
Det är mitten av mars: Brita Zackari är mitt uppe i en intensiv jobbperiod, har precis kommit tillbaka från en fjällresa och på nyheterna rasar ett krig. Ja, det är mycket nu.
– Yin yoga är det enda som får mig att slappna av när jag är så stressad som jag är just nu, säger hon. Jag försöker jobba och det pågår ett krig och jag blir alldeles yr. Men att göra något fysiskt kan få hjärnan att slappna av. Yin yoga är en så kallad återhämtande yoga där man till större del ligger i vilande positioner. Det är noll sportigt.
När man yogar vill man ändå bara ha de vilande positionerna.
– Exakt! Detta är för alla oss som tycker att bästa delen av yogan är när instruktören säger ”nu lägger vi oss i barnets position”.
Har du något annat knep?
– Styrketräning: svetta ut all ångest och det som tynger mig. Vilket är lättare sagt än gjort. Det sista jag vill när jag mår dåligt är att dra på mig några jävla träningstajts. Jag hör till dem som aldrig kommer tycka det är härligt att träna medan jag gör det. Men man mår bättre efteråt.
Du har tidigare talat om din ADHD – hur påverkas den av träning?
– För vissa är träning är ett sätt att stänga av på-knappen som alltid är påslagen. Min är hela tiden igång och ett sätt att tysta den är att träna mycket. Men jag är dålig på att komma ihåg det. Jag vill vara supertydlig med att jag inte är en person som är tillfreds med mitt träningsliv. Det är en kamp varje gång.
Du och din make Kalle Zackari Wahlström har köpt en bondgård – fungerar livet på landet som vardagsträning?
– Hundra procent. Sedan vi flyttade till landet har jag samma muskelmassa som innan, om inte mer, och då tränar jag mindre. Man får bära fyllda vattenkannor, hålla emot något djur som har rymt, skotta snö, bygga saker, det är väldigt mycket stabilitetsträning.
”Hålla emot rymda djur” känns som en bra träningsform.
– Vi borde sälja gymklasser som heter ”Fånga in fåren”: Ta tag i ullen och lyfta dem över stängslet och slå ner nya pålar till hagen som de har vält.
Hur är det att träna med sin make?
– Det kan vara krångligt att träna med sin partner, det är så bäddat för konflikt. Kalle vill att vi ska träna samma saker och det går inte. Han tycker om att straffa sig själv, han gillar när det bränner till och gör ont. Jag vill att träning ska var härligt och najs, som en present till kroppen. Eftersom jag tycker att det är så vidrigt att träna vill jag göra det lite mindre vidrigt.
Hur ser din träningsfilosofi ut?
– Träning ska vara till för alla och jag vill inte mata folk med bestämda uppfattningar om hur träning ska vara eller se ut. Det som funkar för en själv och det som blir av är det som är rätt och vettigt. Jag har haft lite svårt att prata om träning senaste tiden eftersom jag inte tycker att världen behöver fler människor med normativa smala kroppar som är högljudda kring träning. Jag önskar mig en värld där fler tar för sig av den så kallade ”killytan” på gymmet, men förstår också att det är lättare för mig av olika skäl.
Om du skulle ge ett tips utifrån det du vet?
– Jämför inte din träning med andra, gör träning till en grej helt för dig själv. För min egen del har min mentala styrka stärkts av att jag vet att jag är stark i kroppen. Det tycker jag är supermäktigt. Om jag skulle få ge ett fusktrick så vore det att testa intensiv styrketräning, det tar en kvart och så är du klar med hela kroppen. Istället för att stå och harva på en crosstrainer en timme. Det känns som att man skulle kunna lägga den tiden på att leva i stället.
Ditt bästa tips för att stressa av i vardagen?
– Jag har inte löst det. Jag är som en enda hård stressboll själv. Men att inte jämföra sig med andra och försöka vara lite förlåtande mot sig själv är ett bra knep. Man är stressad över jobbet och man är stressad över föräldraskapet och man tänker att alla andra är så tålmodiga med sina barn. Man får försöka göra så gott man kan med de verktyg man har. Det låter flummigt men jag kanske är flummig, fan, omfamna det flummiga i livet också! Gillar du att lyssna på gong-meditation så gör det och skäms inte.
Råd till dig själv som 18-åring?
– Fucka inte med maten. Vi lever i ett ätstört samhälle. Det är något som jag är emot när man pratar om wellness och träning: många tror att mat är något man måste håll på med, alltså äta mindre. Jag blir skogstokig av smoothie-kulturen, ät mat liksom. Det kommer aldrig hänga på hur många kalorier det är i din lunchsallad.
Vad gör du när du mår riktigt dåligt?
– Ett trick för mig är att bli skedad av min man. Det är väl det bästa plåstret på de mest akuta såren.
Hur hittar du vardagsglädje?
– Jag är svinbra på att hitta vardagsglädje, jag är ett jävla geni när det kommer till det. Jag kan bli glad rent estetiskt av fina saker, sedan är jag väldigt bra på att hitta stunder med mina vänner och mina barn. Jag är tacksam över stunden eller samtalet med dem och försöker också bli bra på att säga det högt: ”Jag blev jätteglad av dig och samtalet vi hade i morse och tänkte på det resten av dagen”. Fan vad jag låter töntig!
Nej då.
– Ett annat wellness-tips är att sova över hos sina kompisar. Ett telefonsamtal är nästan regisserat, man säger något som den andra ska tycka är intressant, men sover man över blir det ett helt annat umgänge där saker kommer fram som finns under alla lager: ”Jaha, gillar du den här låten?”. Sånt händer bara när man har tid att umgås. Det är viktigt att vi tar i varandra och pratar med varandra live.
Har du bra självförtroende?
– Ja, jag har jättebra självförtroende och otroligt svag självkänsla. Jag tror att jag kan göra vad som helst men jag kan också känna skam över vad jag har gjort. Men det är bra för då har jag ändå hunnit göra det. Nu vill jag ge mig in i byggbranschen, det är självklart att jag ska in där och veva, men sedan kan jag tvivla på mig själv i det lilla.
Hur kommer man tillrätta med det?
– Man kanske bara inte ska tillåta att man pratar till sig själv på det sättet. Man ska prata om sig själv och till sig själv som man pratar om en vän. Man är otroligt mycket mindre förlåtande mot sig själv. Men jag är verkligen inte ansiktet utåt för detta. Jag vet bara att det är nog är den rätta vägen.
Namn: Brita Zackari.
Ålder: 39 år.
Född: Ytterboda, Västerbotten.
Bor: På landet utanför Nynäshamn.
Familj: Man och två barn.
Bakgrund: Arbetade som copywriter innan hon bytte bana till manusförfattare och programledare. Hon har även släppt träningsboken Jag hatar att träna (Norstedts).
Aktuell: Med SVT-serien Hjälp, vi har köpt en bondgård!, Youtube-kanalen Kalle och Brita grejar, blogg på Elle.se samt podcasten Brita och Parisa.