Denna text innehåller annonslänkar

Det här ska du inte ha i sovrummet om du vill sova bra – feng shui-expertens råd

Publisert:

Hoppa tv i sovrummet om du vill maxa sömnen.

Jannice Wistrand som är inredare och feng shui-expert guidar oss till ett harmoniskt sovrum.

En säng mot väggen, ett belamrat nattduksbord, en garderob, en fåtölj som extraknäcker som klädförvaring, bilder på familj och vänner och ett skrivbord med dator som fungerar som hemmakontor när det behövs. Så ser sovrummen ut hemma hos många av oss.

Men här har vi gjort ett par rejäla inredningsmissar som påverkar både vår sömn och mående menar Jannice Wistrand som är inredare och feng shui-expert.

– Jag blir förvånad över hur ovärdiga sovrum många har. Du tillbringar ju en tredjedel av ditt liv där men många har ingen bra sänggavel, inga nattduksbord och det känns ganska ofta som om man sover på golvet i en gympahall. Vi vet ju allt om vad vi stoppar i oss men så lite om hur mycket färg och form påverkar oss, säger inredaren och feng shui-experten Jannice Wistrand.

Jannice Wistrand är inredare och feng shui-expert. Hon driver bloggen Add Simplicity och instagramkontot med samma namn där hon delar med sig av tips och råd.
Jannice Wistrand är inredare och feng shui-expert. Hon driver bloggen Add Simplicity och instagramkontot med samma namn där hon delar med sig av tips och råd.

De senaste åren har det kommit en hel del forskning kring just inredningens påverkan på vårt mående. Ett ämne det forskats mycket kring är färger.

– I dag vet vi från forskning att ett rött rum får oss att blinka oftare och hjärtat att slå snabbare. Vill vi koppla av är det ju då tydligt att vi bör använda svala färger på väggarna.

Ett annat ämne det forskats mycket om är ljuset från skärmarna och hur det får oss att må.

– Det pratas mycket om att man inte ska ha tv-ljuset i sitt sovrum. Det vet man i dag att det gör oss pigga.

När vi alltså har skruvat ner tv:n från sovrumsväggen och målat väggarna i en sval vilsam ton har vi möbleringen kvar. För att få till ett harmoniskt sovrum kan man. vända sig till den kinesiska läran feng shui.

– Inom Feng shui pratar man prata om att placera sängen i en kraftposition men hur man väljer att ställa sin sängen går tillbaka längre än så. Man vill ligga på ett ställe där man har uppsikt över dörrar och fönster. Det har vi i oss sen vi sov i grottor och behövde försvara oss mot djur och fiender.

– Skulle jag be 10 människor gå in i ett konferensrum så är det sällan någon av dem som väljer att sätta sig med ryggen med dörren. Omedvetet väljer man en plats med överblick över dörren. Så är det även när man möblerar för att få en god sömn. Man vill ha fri sikt fram över dörrar och fönster. Då kan man känna att man sover tryggt.

Det är även viktigt att sängen står med huvudändan mot en vägg så att man får ordentligt stöd i ryggen.

– Man brukar prata om ”armchair position”, fåtöljsposition för sängen. Den ska ha stöd i ryggen och två nattduksbord som ”trygga väktare”. På sidorna får det gärna vara fritt. Sängen ska helst inte stå mot två väggar.

Att tänka på hur det ser ut i ett hotellrum kan vara en stor hjälp för att få till ett riktigt drömsovrum.

– Man ska ha det lugnt där man sover. Tänk dig på ett hotell, där har man ofta en rejäl sänggavel som håller om sängen, en matta under sängen som gör det ombonat och fina påslakan. Det är egentligen så man ska ha det.

För att hålla rummet lugnt och harmoniskt bör förvaringen vara dold.

– Dold förvaring tycker jag är jätteviktigt. Alla saker runtomkring oss pockar på uppmärksamhet. Många har ju hemmakontoret i sovrummet till exempel men det är ingen bra idé. Det är viktigt att kunna stänga av. Ett sovrum ska vara till för avkoppling och kärlek.

Har man stora fönster och kala väggar är textilier extra viktiga för att lugna känslan i rummet.

– Tänk dig en sjukhuskorridor som är helt vit. Där är det mycket energiflöden, kallt och kalt. Eller nybyggda hus som har fönster från golv till tak. Där blir det ju en kylig känsla. Men så fort man tar in en matta, en gardin eller kanske en stor lampa som hänger ner blir rummet lugnare, man bromsar energiflödena.

Det här ska du inte ha i ditt sovrum

 1. Tv! Och egentligen inte mobiltelefon heller. Nu använder dock många mobiltelefoner som väckarklocka i dag.
 2. Jobbgrejer, de pockar på uppmärksamhet.
 3. Röd färg, det är inte vilsamt.
 4. Kaktusar, det ska kännas mjukt och ombonat i ett sovrum. Tänk också på att använda växter som inte tar något syre.
 5. Bilder på sina barn eller släktingar och vänner. Man brukar säga att det blir jobbigt under intima stunder.
 6. Något som hänger över dig i sängen. En stor tung kristallkorna eller en hylla bakom huvudet.
 7. Ett nattduksbord som är högre än sängen. Då får du en vass kant vid sidan av sängen.

Satsa på det här för ett harmoniskt sovrum

 • Svala färger på väggarna
 • Två nattduksbord som inte går över sängens höjd, alternativt runda nattduksbord
 • En rejäl sänggavel som blir ett bra stöd i ryggen.
 • En matta under sängen, det ger hotellkänsla.
 • Satsa på två uppsättningar bra lakan som man byter mellan. Det man ska tänka på är trådtätheten. Ofta är det bra att ligga på 600. Om man lägger lite pengar på sängkläderna får man ofta igen det
 • Att vakna till en blomsterkvist eller ett doftljus på nattduksbordet ger välbefinnande.

Tre fina köptips till sovrummet!

FILT

Ett inredningstips som ofta ger ett rum mer värme är att hänga textilier på väggarna i en mjuk färg. Den här filten från Arket är både fin att se på och skön att värma sig i.

(Läs mer och köp här! Annons)

MATTA

En härlig matta att sätta fötterna på när du hoppar (nåja) ur sängen lyfter vilket sovrum som helst. Den här från Hemtex var både på rea och riktigt fin.

(Läs mer och köp här! Annons)

DOFTLJUS

Tänd en stund innan läggdags för skön känsla. Men glöm inte – släck ljuset!
(Läs mer och köp här! Annons)

Sov bättre med en skön kudde

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

Utforska Livsstil

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.