Därför blir vi själviska av för lite sömn

Publisert:

Sover du lite mindre än du borde?

Det kan göra dig självisk.

Ny forskning visar att sömnbrist påverkar vår vilja att hjälpa andra.

Att sömn påverkar humöret är ingen nyhet men enligt ny forskning påverkar det lite mer än vi kanske trodde.

Nya amerikanska studier visar nämligen att vi blir själviska av att sova för lite. Och här handlar det inte enbart om stora sömnbrister. Forskarna såg skillnad i själviskhet redan vid en timmes mindre sömn.

En timme gör skillnad

– En timmes mindre sömn är mer än nog för att påverka vår vilja att hjälpa någon annan, säger Ben Simon som är en av forskarna bakom studien till CNN.

Forskarteamet från University of California har studerar det här på flera olika sätt. De har dels kikat på hjärnaktiviteten hos 24 människor när de sovit åtta timmar samt när de inte sovit alls. Här fokuserade de särskilt på de delar av hjärnan som associeras med ”theory of mind”, alltså förmågan att sätta sig in i hur andra människor tänker, känner och vad de behöver. Det här området var mindre aktivt efter natten då deltagarna inte hade sovit.

Forskarna har även mätt sömnen hos 100 personer under tre till fyra nätter och sedan låtit dem svara på en rad frågor om hur troligt det är att de skulle hjälpa andra i olika situationer. Här kunde forskarna se att både kvantitet och kvalitet på sömn spelade roll för hur självisk någon är.

Donationer sjönk med 10 procent

Även välgörenhetsorganisationer är beroende av hur bra vi sover. Forskarna analyserade en databas med tre miljoner välgörenhetsorganisationer mellan åren 2001 och 2016. Här kunde de se att donationerna minskade med 10 procent dagen efter omställningen till sommartid. I de amerikanska stater som inte ställer om klockan till sommartid fanns ingen plötslig nedgång av donationer.

Sov bättre med en skön kudde

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.