Experten: Här är 5 vanliga sömnhallucinationer

Därför drabbas du av sömnparalys

Publisert:

Gestalten håller i en kniv och är på jakt efter sitt offer – som är du. Och du är totalt paralyserad. Paniken stiger. Ångesten skenar.

Här berättar experten vad det är som egentligen händer i kroppen.

Saga, 28, vaknade plötsligt till halv fyra en natt i maj 2022.

Hon låg stilla i sängen och kände att hon inte kunde röra sig. Hon kikade runt i sovrummet och fick känslan av att luften började vibrera. En docka i bokhyllan började att röra på sig och Saga själv sögs mot bokhyllan fastän hon låg som förlamad i sängen.

Nu kändes det som att någon var i rummet. Hon tittade mot fönstret där morgonljuset redan hade börjat lysa in. Fönstret blev till en projektor där bilder på influencers började rulla. En dov röst viskade på engelska att hon behövde komma och titta på något.

Sedan vaknade Saga på riktigt.

Det som Saga upplevde var en sömnparalys med hallucinationer och det är något som många av oss kommer att uppleva någon gång i livet.

– När jag vaknade upp var jag helt skakig, kroppen var i panikläge men jag fortsatte att ligga blickstilla. Jag vågade inte somna om, jag var så rädd att hamna där igen. Jag förstod ju att det inte var på riktigt men när man är mitt i det är det så verkligt, säger Saga.

Därför blir man sömnförlamad

Sömnförlamning, eller sömnparalys som det kallas, gör att man inte kan röra sig. Det beror på att nervcellerna som styr musklerna är hämmade under REM-sömnen förklarar Pontus Wasling som är hjärnforskare och läkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– När nervcellerna är hämmade går inte de elektriska signalerna fram till musklerna som de gör normalt. Signalen i hjärnan når fram till nervcellen men kan inte aktivera den, den sista stationen är avstängd. Syftet med att den är avstängd är att man ska vara stilla just under REM-sömnen, det är nämligen då man har mycket av sina drömmar, säger Pontus Wasling.

Hade vi inte varit förlamade under REM-sömnen hade risken varit att vi kunnat skada både oss själva och andra.

– Det är inte så sällan man blir jagad eller attackerad av djur eller andra människor i drömmar, det är ett ganska vanligt drömtema. Är man inte förlamad då kan man sparka, slå eller ta strypgrepp på den som ligger bredvid i sängen. Så det finns en god anledning till att man inte ska kunna agera ut drömmarna. Därför stängs alla muskelgrupper utan ögonmusklerna och andningsmuskulaturen av.

Pontus Wasling är läkare och hjärnforskare. Pontus har nyligen släppt boken ”Knaster” som handlar om människans medvetande.
Pontus Wasling är läkare och hjärnforskare. Pontus har nyligen släppt boken ”Knaster” som handlar om människans medvetande.

Det som händer när man upplever en sömnparalys är att man vaknar till och märker detta. Det kan inträffa om man snabbt hamnar in i REM-sömn efter att man somnat.

– Ibland när man vaknar eller somnar så kan man somna direkt i REM-sömn eller vakna direkt ur den och då kan nervcellerna fortfarande vara hämmade. Det kan sitta i ett par sekunder eller lite längre. Sitter det i lite längre märker man verkligen av det. De som upplever det kan dock nästan aldrig säga hur långt tid det handlar om.

Halvvaken i drömmen

När man somnar och snabbt kommer in i REM-sömnen kan man även få hallucinationer tillsammans med sömnparalysen. Då har hjärnan börjat somna men är lite halvvaken samtidigt som man börjar komma in i drömstadiet.

– När man hoppar från den ytliga sömnen till REM-sömn inom tio, femton minuter kan man vara halvvaken medan man kommer in i drömsömnen. Då kan man uppleva hur man ligger i sin säng och så händer det saker i rummet. Det här är ju ingen vanlig dröm för då är man ofta någon annanstans. En hallucination däremot utspelar sig nästan alltid i sovrummet.

Skräck och ångest

Det finns olika typer av hallucinationer. Men de har en sak gemensamt. De är läskiga. Det finns väldigt få personer som får neutrala eller trevliga hallucinationer.

– Hallucinationer är ofta förknippat med en ångestkänsla liknande som man har vid mardrömmar. Det är väldigt mycket negativa syner, det är skräck.

Att bryta den obehagliga upplevelsen är dessvärre ganska svårt.

– Litegrann kan man kanske lära sig att bryta detta, det finns en del som har lärt sig tekniker för det. Man kanske rör handen eller tån och så börjar det lirka upp sig. Men det är svårt att bryta det. Som tur är pågår det inte särskilt lång tid.

5 olika typer av hallucinationer

 • Synhallucinationer

– Du kan se allt ifrån helt vanliga människor som rör sig i rummet till vålnader utan ansikten och gestalter. Man kan se ”the slender man”, det kan vara någon liten flicka som sitter och sjunger på sängen. En patient berättade om en tygdocka i juteväv som gick runt med vassa knivar och hoppade in under täcket för att sticka henne.

 • Hörsel

– Man kan höra hur någon går i trappan eller höra samtal. Det kan vara kända röster som pratar, som ens mamma fastän hon inte ens bor där. Det kan vara fotsteg som går förbi dörren, dörrar som öppnas och så vidare.

 • Känsel

– Hallucinationerna kan också ha med känseln att göra. Man kan känna saker mot sin kropp. Man kan känna att någon sätter sig i sängen vilket gör att den trycks ner. Man kan känna att någon sätter sig på bröstkorgen eller att någon försöker strypa en.

 • Närvaro

– En närvarokänsla är ganska vanlig, man känner att det är någon i rummet, en person, en andlig kraft eller kanske den rena ondskan.

 • Utomkroppslig upplevelse

– Man kan även ha utomkroppsliga upplevelser under hallucinationerna. Man känner då att man svävar i väg från sin egen kropp. Ofta upp i taket så att man kan titta tillbaka och se sig själv ligga där.

Möjlig förklaring till alienupplevelser

Den utomkroppsliga upplevelsen man kan få vid sömnhallucinationer kan vara en neurologisk förklaring till vittnesmålen där någon hävdar att den blivit bortförd av utomjordingar.

– Det här kan vara den tråkiga förklaringen till ”alien abductions”. De berättelserna börjar väldigt ofta i sovrummet. Det kommer in aliens och man beamas upp någonstans.

De drabbas oftare av sömnparalys

Sömnparalys med hallucination är något som många av oss kommer att uppleva någon gång i livet. Det finns även dem som får det återkommande.

– När man har narkolepsi är det här ganska vanligt, de har nämligen en störd REM-sömn.

Störd eller dålig sömn är också en av anledningarna till att man kommer in i REM-sömnen direkt.

– Är man väldigt väldigt trött så kan man somna in i REM-sömn direkt. Skiftarbetare till exempel är kan göra det. Det kan även hända om man sovit dåligt. Det brukar bero på att man har lite dålig sömn.

Sömncykeln

 1. Ytlig sömn till djupsömn
  Normalt börjar sömnen med att man går ner i den ytliga sömnen och sen djupare och djupare ner i djupsömn.
 2. Tillbaka till ytlig sömn
  Efter ungefär en timme börjar man vända uppåt igen till ytlig sömn.
  Efter cirka en och en halv timme och kan man vakna till en kort stund, det är inte ovanligt att man gör det. Är det bara kortvarigt brukar man inte komma ihåg det.
 3. REM-sömn
  Sen kommer man in i REM-sömn som varar ungefär 10-20 minuter. Sedan börjar det om och fortsätter så här. Mot slutet av natten och på morgonen är det lite mer REM-sömn.

Sov bättre med en skön kudde

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

Utforska Livsstil

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.