Är morgonmänniskor verkligen piggare och mer hälsosamma – experten reder ut
If you snooze you lose. Eller?
Är morgonmänniskor verkligen piggare, mer produktiva och hälsosammare än oss andra?
Sömnexperten Christian Benedict reder ut.
Ni vet den där känslan man får när ens kollega säger att de tagit en löprunda innan jobbet ...
Man känner sig som jordklotets lataste person och undrar varför man själv inte lyckas släpa sig upp i ottan. För på något sätt har allt som görs innan jobbet eller skolan uppgraderats. Det är extra duktigt. Det blir dubbla poäng. Men varför?
Mår morgonmänniskor bättre, är de piggare?
– Det är något vi lärt oss.”Early bird gets the worm”, vi har den här idén i oss att inte sova utan gå upp tidigt för då är vi duktiga men det är ju mycket kultur. Morgonmänniskor känner sig piggare eftersom samhällets rytm passar dem bättre. Om en nattuggla skulle ha flexibla arbetstider och anpassa dem till sin sömn och sin vakenhet så skulle du se samma effekt hos dem, säger Christian Benedict som är lektor och sömnforskare vid Uppsala Universitet.
Får de mer gjort då?
– Om vi pratar om ett normalt samhälle och ett normalt socialt liv så visst, om man måste gå tidigt till skola och jobb så har morgonmänniskor en bättre förmåga att prestera än nattugglor som är tvungna att gå upp tidigt och egentligen skulle behöva sova.
För hälsans skull då, vilken är den bästa dygnsrytmen?
– Enligt forskningen så har nattugglor större hälsorisker jämfört med morgonmänniskor. Men det finns mycket mer i livet än din dygnsrytm som avgör din hälsa. Går du på hälsokontroller tar du dina mediciner?
– Är du morgonmänniska och röker eller dricker mycket kommer du ju att dö tidigare ändå. Man kan inte säga ”jag är en morgonmänniska – därför har jag de bästa förutsättningarna” så är det inte. Skulle man tänka sig att allt annat var konstant skulle en morgonmänniska ha vissa fördelar men allt annat är inte konstant.