Tyngdtäcken fungerar faktiskt – på riktigt

Forskare från Uppsala Universitet har gjort en tung upptäckt

Publisert:

Har du varit skeptisk till tyngdtäcken? Det är dags att vända i den frågan.

Nya studier visar att sömnhormonet melatonin faktiskt ökar när vi sover under en tungt täcke.

Tyngdtäcken blev en megahit för ett par år sedan och deras anhängare har pratat sig varma om dem sedan dess. Ny forskning visar att de faktiskt har varit något på spåren. Det funkar, på riktigt.

Forskare från Uppsala universitet har samlat in salivprov från 26 unga män och kvinnor som vilat under vanligt täcke och tyngdtäcke för att se om halten av sömn och stresshormoner förändras.

– Användningen av tyngdtäcke ökade halten av melatonin i saliven med 30 procent. Dock såg vi inga skillnader i nivåerna av oxytocin eller kortisol eller i aktivitet i det sympatiska nervsystemet, säger Elisa Meth, som är en av författarna till studien i ett pressmeddelande.

Oxytocin är ett så kallat ”må bra-hormon” medan kortisol är ett stresshormon. Tyngdtäcket verkar alltså inte ha någon större inverkan på stress. Melatonin som däremot ökade med 30 procent är ett sömnhormon som utsöndras för att göra oss trötta.

– Tidigare studier har visat att melatonin kan främja sömnen. Vår studie skulle kunna bidra med en förklaring av de bakomliggande faktorerna till varför vissa personer upplever att de sover bättre under ett tyngdtäcke, säger Christian Benedict, universitetslektor i farmakologi vid Uppsala universitet och samt författare till studien i pressmeddelandet.

Nu behövs det större och längre studier för att med säkerhet slå fast sambandet och se om det håller i sig över tid.

Sov bättre med en skön kudde

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.