Hormonspecial: Stress bidrar till våra problem med sköldkörteln
En halv miljon svenskar är drabbade av sjukdomar kopplade till sköldkörteln. Men är problemen vanligare i dag? Och vad beror det på?
I Hormonspecialen söker Erika Kits Gölevik svar på en av vår tids stora hälsoproblem – hormonell obalans. Varje tisdag i fyra veckor släpps ett nytt avsnitt av podden.
Genetiskt ser och fungerar våra kroppar precis på samma sätt som de gjorde för 10 000 år sedan, så varför är det nu så vanligt med sjukdomar kopplade till sköldkörteln i dag?, frågar sig Erika Kits Gölevik i podden Hormonspecialen.
– Vi hade problem med sköldkörteln även tidigare. Förr var det vanligt att man fick sköldkörtelproblem på grund av jodbrist. Men nu är många av de här problemen kopplade till hur vi lever i dag. Vi utsätter oss för mer stress, vi äter annorlunda, säger Cecilia Tibell, specialistläkare i internmedicin och endokrinologi.
Uppemot en halv miljon svenskar är drabbade av sjukdomar kopplade till sköldkörteln och det räknas därför som en folksjukdom. Precis som med andra autoimmuna sjukdomar är det vanligare att kvinnor drabbas.
– Det handlar om att kvinnor har ett mer komplext hormonsystem. Eftersom östrogen bidrar till hur väl vårt immunförsvar fungerar kan det vara en av förklaringarna till att kvinnor drabbas oftare av autoimmuna sjukdomar än män, säger Cecilia Tibell.
Börja med magen
För många blir lösningen att medicinera livet ut. Men är det möjligt att låta kroppen läka själv?
– Det beror på hur långt din sjukdom gått. Har du bara fått ett skov av en inflammation i sköldkörteln – ja, då kanske du kan jobba dig i genom det med kost och avslappning. Men det vanligaste är att du har gått i två, tre kanske fyra år med sviktande hälsa. Då kan det ha gått så långt att det inte går att vända tillbaka.
Men steg ett är att börja med magen, råder både Cecilia Tibell och näringsterapeuten Fredrik Ölander. Studier visar också att det bästa är att äta i regnbågens färger. För att sköldkörteln ska fungera optimalt – och i förlängningen innebär det även kroppens celler – behöver vi äta näringsrikt.
– Det här är ju en inflammation i kroppen, och det skapar obalans. Kan man hjälpa kroppen genom att äta antiinflammatoriskt så är det väldigt bra. Många har också en mage som inte riktigt fungerar som den ska.