Aloe vera – växten som läker och vårdar

Publisert:

Aloe vera läker sår och vårdar huden. Liljeväxten kan också lindra andra problem.

– Det är en mycket spännande växt, som lyckligtvis börjar uppmärksammas också inom den etablerade medicinen, säger läkaren Bo Dettner.

Aloe vera säljs som krukväxt i de flesta blomsteraffärer och växten ingår i många hälsoprodukter. Det som används är den trögflytande, gröna gelé som gömmer sig inuti bladen. Att bryta av ett blad och trycka innehållet mot ett sår sägs få skråman att läka fortare.

– Gelén sätter fart på återbildandet av nya celler och kärl runt såret och stärker immunförsvaret, säger läkaren Bo Dettner, som skrivit om aloe vera i Naturläkemedelsboken.

Både invärtes och utvärtes

Det finns mängder av aloe vera-produkter i hälsokostbutikerna. De är framställda för såväl invärtes som utvärtes bruk. De flesta är hudvårdande, andra fungerar som kosttillskott, oftast i form av juice. En person med eksem rekommenderas till exempel att både dricka juice och använda kräm.

I USA finns det till och med blöjor och toalettpapper med aloe vera.

En amerikansk studie visar att aloe vera också är bra för magen. Växten höjde PH-värdet med 1,88 i snitt hos försökspersonernas mage och tarm.

– Ett bra medel för alla med sura magar alltså, säger Dettner.

10 krämpor som aloe vera kan kurera

 • Insektsbett, solsveda och lindriga brännskador. Aloe vera-gel dämpar svullnader och lindrar smärta och irritation. Badda med gel tills svullnaden går ner. Lägg på omslag vid brännskada.
 • Reumatism. Juice med saft från aloe vera sägs lindra smärtorna i lederna, tack vare kombinationen av inflammationsdämpande och enzymneutraliserande ämnen. Drick juice morgon och kväll.
 • Magkatarr, förstoppning och andra magproblem. Juice med växtsaft stimulerar läkningen hos magsäckens och tolvfingertarmens slemhinnor. Saften minskar samtidigt produktionen av magsyra. Drick morgon och kväll. Resultatet kan dröja några veckor.
 • Psoriasis. Aloe vera kräm gör enligt kliniska studier huden lenare och mjukare hos patienter som lider av psoriasis. En kombination av kräm och juice rekommenderas – juice dagligen, i förebyggande syfte, och kräm utvärtes vid behov.
 • Eksem. Kräm och salva med saft från aloe vera kan läka eksem och gör huden mjuk och smidig. Produkterna används som vid psoriasis. Byt eventuellt ut krämen mot gel, om huden är fet.
 • Träningströtta muskler och leder. Ett särskilt liniment kan ge snabb lindring när det smörjs in i huden.
 • Torrt och skadat hår. Örtshampo och örtbalsam med saft från aloe vera sägs reparera hår som är torrt och sprött. Produkterna ska användas dagligen och masseras ner i hårbotten för att ge bästa resultat.
 • Torra fötter och armbågar. Minst en produkt på marknaden är framställd för trötta och ömmande fötter. Används i fotbad eller appliceras direkt. Hjälper även mot torra armbågar, knän och händer. Krämen innehåller också eukalyptusolja.
 • Torr hy eller akne. Fuktighetskräm med saft från aloe vera sägs göra huden smidig och mjuk. Appliceras efter sedvanlig rengöring. Andra produkter används specifikt för rengöring av ansiktet. Vid akne rengörs huden morgon och kväll. Badda blemmor med ren aloe vera-saft.
 • Torra händer och torr kroppshud
 • Använd lotion med aloe vera mot grov och torr hud på hela kroppen.

Källa: Hudterapeut Elin Antonsen.

Utforska Livsstil

Om skribenten