Det här berättar ditt hår om din hälsa

Slitet och livlöst hår? Håravfall? Det här avslöjar håret

Publisert:

Dina hårstrån berättar en hel del om hur du mår och vad du stoppar i dig.

Stress, osunda matvanor och järnbrist är några av faktorerna som syns i håret.

Det här berättar ditt hår om dig.

Medan ett blodprov kan berätta mycket om en människa vid just det ögonblicket då blodprovet tas kan ett hårstrå kan berätta så mycket mer. Nästan allt vi får i oss lämnar spår i håret. Via blod och svett sker inlagringar i hårstrån och hårsäckar och när hårstrået sedan växer följer de inlagrade ämnena med.

–  Det kan räcka med drygt tolv centimeter hår för att vi ska kunna säga något om hur en person har levt under det senaste året, säger Henrik Druid som är rättsmedicinare vid Karolinska Institutet i ett pressmeddelande.

Håret berättar också en hel del om hur du mår. Osunda matvanor och hård stress är vanliga faktorer som syns direkt på håret. Det känns då matt, spretigt och livlöst.

– Håret kommer sist i näringskedjan, så viktigare organ får vad de behöver först. Därför ser man först på håret om det är något som inte står rätt till i kroppen, berättar Annikki Hagros-Koski, hårforskare på Hiusakatemia till svenska Yle.

Därför tappar du hår

Att tappa 50–150 hårstrån om dagen är normalt men tappar man mer räknas det som håravfall. Håravfall kan bero på flera olika saker. En vanlig orsak är att du inte får i dig alla näringsämnen du behöver eller att du stressar mycket.

  • Näringsbrist
    Järnbrist är en vanlig näringsbrist som kan få dig att tappa hår.
  • Hård stress
    Efter en period av hård stress kan hår falla av.
  • Efter förlossning
    Det är vanligt att tappa extra mycket hår några månader efter en förlossning på grund av hormonförändringarna. Håret brukar växa tillbaka efter cirka sex månader.
  • Sjukdomar
    Diabetes och sköldkörtelsjukdomar kan få dig att tappa hår. Får man behandling kan dock håravfallet minska.
  • Infektion
    Har du haft en svår infektion som till exempel influensa kan du tappa hår. Det brukar växa tillbaka inom ett halvår.
  • Läkemedel
    Vissa p-piller, antidepressiva läkemedel, blodförtunnande läkemedel och litium kan orsaka att du tappar mer hår än vanligt. Håravfallet kan minska om du får ett annat läkemedel.
  • Ätstörningar
    Håravfall kan orsakas av olika typer av ätstörningar.

Då bör du söka vård

De flesta behöver inte söka vård för sitt håravfall men känner du dig mycket sjuk samtidigt som du tappar mycket hår bör du göra det. Om håret inte kommer tillbaka efter sex månader bör du också kontakta vården.

Tappar du hår från en plats där hårbotten kliar, är öm och röd samt om du har kala fläckar eller tappat allt hår ska du söka vård. Tror du att det beror på ett läkemedel är det också bra att prata med läkare om detta.

Blir mensen oregelbunden samtidigt som du tappar hår på huvudet men får mer på kroppen bör du också söka vård.

Källa: Karolinska Instituet, 1177

Tips på schampo som motverkar håravfall

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.