Magsår– det här är allt du behöver veta

Publisert:

Lider du av smärtor i maggropen, sura uppstötningar, kräkningar och illamående?
Då kan du ha drabbats av magsår. I de flesta fall är det ofarligt och kan det åtgärdas med enkel behandling – men ett blödande eller brustet magsår kan vara livshotande.

Till skillnad från exempelvis magkatarr kan magsår inte orsakas av vanor i din livsstil utan av en bakterieinfektion. Du måste söka vård för att bota besväret. Det är inte ovanligt, men obehagligt. Ungefär var tionde vuxen drabbas någon gång i livet av magsår och oftast är det ofarligt – men om det inte behandlas kan läget bli allvarligt.

Till symptomen hör magsmärtor, illamående och minskad aptit. I värsta fall: blod i kräkningar och avföringen. Men vad är det som händer i kroppen egentligen?

Ragnar Stolt, specialistläkare i allmänmedicin vid Kry, förklarar att det förut fanns en idé om att magsår berodde på mat och stress. Men så är inte fallet.

– I 95 procent av fallen beror magsår på en bakterieinfektion som kan behandlas bort med antibiotika. Precis som namnet indikerar kan det ha bildats ett sår i magsäckens slemhinna. Att det har blivit sår kan bero på att den frätande syra som finns i magsaften har tagit sig in i vävnaden under slemlagret som skyddar mag-tarmkanalen.

Då ska du söka vård för magsår

Men symptomen kan vara diffusa och likna de som uppstår vid magkatarr eller andra magbesvär. Och vid magsår kan man inte kurera sig själv genom att äta bättre och försöka att stressa mindre, som vid magkatarr. Det måste botas med antibiotika.

Men hur vet man att det är ett magsår man har att göra med? Och när bör man söka vård? Läkaren Ragnar Stolt förklarar att man framför allt bör vara vaksam på hur länge symptomen håller i sig.

– Framför allt märker man att det är ett magsår när besvären inte går över efter en eller två veckor, som vid en magkatarr. Har du provat att stressa ner, äta balanserat och åtgärda problemen med tabletter från apoteket utan att det hjälper? Då bör du söka vård. Och har du allvarliga symptom som blod i avföringen och kräkningarna, ska du söka vård omgående.

I de flesta fall är magsåret ofarligt, förklarar Ragnar Stolt. Men det finns allvarliga magsår. Ett obehandlat sår kan fräta igenom hela magsäcken. Magsår kan också börja blöda eller brista. Det är väldigt allvarligt och kan bli livshotande.

Vanligaste symptomen på brustet eller blödande magsår

  • Plötslig och stark smärta i övre delen av magen, kännas som hungersugningar.
  • Du får ont i magen på natten.
  • Smärtan lindras eller förvärras av mat och dryck.
  • Du är illamående och kräks blod. Kräkningarna kan också likna kaffesump.
  • Din avföring är svar.
  • Du går ner i vikt.
  • Du kan också bli andfådd och trött då en blödning i magsäcken kan leda till blodbrist.

Källor: 1177, Kry, Doktor.se

Utforska Livsstil

Om skribenten