Tidig mens kan påverka risken för hjärtsjukdomar

Publisert:

Fick du mens tidigt eller sent?

Det berättar mer om din hälsa än man trott.

Nya studier visar att din mens och om du föder barn tidigt påverkar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Hjärt-kärlsjukdomar har traditionellt ansetts vara en ”manssjukdom” och mycket av den tidigare forskningen har fokuserat just på män. Men nu har brittiska forskare hittat specifika risker för kvinnor.

Forskarna har analyserat genetisk data från över 100 000 kvinnor och sett att det finns ett samband mellan att få mens i tidig ålder, föda barn tidigt samt att föda många barn och ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar.

– Vår forskning visar att det finns könsspecifika faktorer som påverkar risken för hjärt-kärlsjukdomar hos kvinnor. Vi kan inte säga exakt hur mycket de här faktorerna ökar risken men studien visar att reproduktionshistoria är viktig. Vi måste förstå mer om dessa faktorer för att se till att kvinnor får bästa möjliga vård, säger Fu Siong Ng som är en av författarna bakom studien i ett pressmeddelande.

Högt BMI bakom risken

Att tidig mens innebär ökad risk för hjärtsjukdomar beror till stor del på att tidig mens är förknippat med ett högre BMI vilket är en känd riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar. Den här risken kan alltså sänkas. Har man högt BMI och sänker sitt BMI blir risken för hjärt-kärlsjukdomar lägre.

Risken som ökas av att föda barn tidigt menar forskarna kan begränsas genom att hålla koll på de traditionella riskfaktorerna, som högt BMI, högt kolesterol och högt blodtryck.

Forskarna understryker också att man inte ska vara orolig om man fick mens tidigt eller födde sitt första barn i ung ålder. Det handlar snarare om att läkare behöver veta om att de här riskfaktorerna för kvinnor finns.

– Den här studien visar ett tydligt samband mellan reproduktiva faktorer och hjärt-kärlsjukdomar. Men det betyder inte att kvinnor ska oroa sig om de har haft mens i unga år eller om de hade en tidig första förlossning.

– Vår forskning visar att den extra risken för hjärt-kärlsjukdom kan minimeras om traditionella riskfaktorer som BMI och blodtryck är välkontrollerade. Våra resultat understryker dock behovet av att läkare noggrant övervakar dessa riskfaktorer hos kvinnor, säger Maddalena Ardissino som ledde studien i ett pressmeddelande.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.