Så undviker du förkylning – expertens tips
Förkylningstiderna är här. I år är det lättare att bli smittad och små barn riskerar att drabbas hårdast.
– Det verkar vara extra mycket redan nu, jämfört med hur det brukar vara den här tiden, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet och ordförande i Virus- och pandemifonden.
Därför är vi extra känsliga för förkylningsvirus i år
Under pandemin har vi varit bra på att hålla avstånd, vilket har lett till att vanliga virus inte lyckats sprida sig och smitta lika mycket som de brukar göra.
– Det har också fått som konsekvens att vi har tappat en del av vår immunitet på populationsnivå, som vi annars brukar upprätthålla mot en massa olika virus, säger Niklas Arnberg.
Han menar att vi generellt är extra känsliga för förkylningsvirus nu eftersom vi inte längre har samma immunitet som vi brukar ha.
Förkylningstider kan slå hårt mot sjukvården
Att det är lättare att bli smittad av förkylningar i år kan komma att drabba sjukvården.
– Även under icke-pandemiska år så brukar vanliga virusinfektioner utgöra en belastning på sjukvården under vintern.Det finns en risk för att sjukvården kan belastas mer än vad den brukar göra av vanliga förkylningsvirus, säger Niklas Arnberg.
Men i de flesta fall innebär förkylningar ingen större fara annat än att fler människor än normalt kommer bli sjuka och tvingas stanna hemma.
– Tidigare har vi nog försökt vara lite duktiga och gå till jobbet fast vi är förkylda. Men nu har vi väl förhoppningsvis lärt oss att man ska vara hemma när man är sjuk, oavsett om det är coronavirus eller något annat, säger han.
De kan drabbas värst av förkylningsvirus
Alla människor i samhället löper risk för att smittas av förkylningar, men enligt Niklas Arnberg är små barn och äldre mest i riskzonen just nu när det gäller lite svårare sjukdom.
Små barn som har levt med social distansering sedan de föddes har inte hunnit exponeras för så många virus på så kort tid som de riskerar att göra nu. De allra minsta, till exempel nyfödda eller för tidigt födda, kan drabbas i större omfattning än normalt.
– Inte så att en bebis som blir sjuk kommer att bli sjukare än innan pandemin, men det är nu fler nyfödda som riskerar att bli sjuka den här hösten än vad det var för två år sedan, säger Niklas Arnberg.
Så skyddar du ditt barn från förkylningar
Det viktigaste är att försöka hålla barnet borta från andra som är förkylda. Om du har barn på förskolan kan du vabba och hålla ditt barn hemma när de är sjuka, så att smittan inte sprids på förskolan.
För att de nyfödda barnen inte ska exponeras för virus kan du som släkting eller vän göra en insats. Om du känner av förkylningssymptom kan du avvakta med att träffa små barn i din närhet tills du känner dig frisk igen.
– De allra minsta är så gulliga och man vill ju bara pussa och krama dem om man får chansen. Det är klart att friska föräldrar ska fortsätta krama och pussa sina små barn och nyfödda, men man kanske inte alltid behöver göra det med andras barn, och inte om man själv är förkyld, säger Niklas Arnberg.
Så gör du om ditt barn är förkylt
När ditt barn drabbas av en förkylning är det viktigt att se till hur allvarliga symptomen är.
– Oftast behöver man inte göra något alls. Men om man blir orolig bör man ringa till 1177 och be om råd. Då får man guidning om vad man kan och bör göra, säger Niklas Arnberg.
Så länge varar en förkylning
Hur länge en förkylning varar är svårt att säga exakt, eftersom det är olika för olika virus.
Vissa går över på några dagar, medan andra kan sitta i upp till två-tre veckor.
– Om en nyfödd får RS-virus kan det hålla i sig i ett par tre veckor om man har otur. Och det är tufft för de minsta att klara av det, säger Niklas Arnberg.
Så blir du av med en förkylning
Det finns inte så många vetenskapliga bevis för vad som egentligen hjälper mot förkylningsvirus. Men Niklas Arnberg vill lyfta vikten av att ta hand om sig när man är sjuk.
– Det är inte mycket man kan göra eftersom vi tyvärr saknar så kallade antivirala läkemedel mot nästan alla virus som orsakar sjukdom hos människor.Äta ordentligt, dricka ordentligt och sova ordentligt. Ta hand om sig och se till att man inte exponerar andra för smitta.
Antibiotika och antivirala läkemedel – det här är skillnaden
Förkylningar och luftvägsinfektioner är orsakas ofta av virus. Antibiotika fungerar mot nästan alla bakterier. Men vi saknar motsvarande läkemedel, så kallade antivirala läkemedel, mot nästan alla virus
– Tyvärr så har vi antivirala läkemedel mot bara något enstaka luftvägsvirus. Det är inte så att det inte går att ta fram, men det är svårt och kräver resurser. Jag önskar att det fanns många fler virusforskare i Sverige som jobbade med det här. säger Niklas Arnberg.
Så länge är du smittsam efter en förkylning
Hur länge man är smittsam kan variera, både från virus till virus och från människa till människa. Enligt Niklas Arnberg handlar det generellt om när febern försvinner och man börjar känna sig frisk igen.
– Man känner ju ganska tydligt när man börjar känna sig frisk, ungefär då så är man inte heller längre smittsam.
Så undviker du förkylning
Får att undvika en förkylning kan du lära av pandemiåret. Niklas Arnberg rekommenderar att göra små saker som kan göra en liten skillnad, som att tvätta händerna och använda munskydd.
– Det är inte så roligt att ha det där tråkiga munskyddet, men om man vill göra någonting för att skydda sig själv och skydda andra, så kan man ha munskydd.
Han uppmanar också till att hålla avstånd till andra människor i den mån det går.
– Det är inte så roligt att låta bli att gå på restaurang, konsert eller fotboll. Man vill ju göra de här sakerna. Men man kan ju ändå då möjligen försöka hålla social distansering om och när det går.
Om du hör någon hosta eller nysa kan du välja att hålla dig undan. Och om du själv behöver nysa kan du göra det i armvecket. Generellt kan det också hjälpa att äta bra och träna lagom.
– Alla sådana saker kan göra att man kanske blir frisk lite fortare ibland. Äter man bra och är vältränad, då bidrar det säkert också till att ens immunförsvar orkar ta hand om virus, säger Niklas Arnberg.
Är du förkyld? Här är symptomen
– Snuva, hosta, feber och ont i halsen. Trötthet och huvudvärk. Rethosta kan du också få om du är förkyld, säger Niklas Arnberg.