Magkatarr – så undviker du att drabbas

Publisert:

Obehagligt – men oftast ofarligt. Magkatarr uppstår oftast till följd av en
obalans i magsäcken. Men goda nyheter: Du kan troligen påverka din
känsliga mage genom relativt enkla förändringar i din livsstil.

Bränner det och suger i magen? Då kan du ha åkt på en magkatarr, eller dyspepsi som det också heter. Ordet magkatarr är en gammal benämning och ett samlingsnamn för svidande besvär i magens övre del. De otrevliga krämporna kan ofta härledas till livsstilsval, förklarar Ragnar Stolt, specialistläkare i allmänmedicin vid Kry.

– Dyspepsi är ofta en konsekvens av obalans i livet. Det kan vara att du stressar för mycket, äter för sur mat, snusar eller röker, att du äter för sent. Det kan bero på att du dricker för mycket kaffe eller alkohol. Om något tippar över, helt enkelt, då får vi de här symptomen, att det gör ont.

Symptomen kan variera men blir lätta att känna igen för den som någon gång tidigare drabbats. Ofta handlar det om en svidande känsla i magen, men det finns en rad tecken som indikerar att en magkatarr kan vara i faggorna.

Så vet du om dina magproblem är IBS

Vanliga symptom på magkatarr

 • Du känner smärta eller en brännande känsla i mitten av magens översta del, den så kallade maggropen.
 • Du drabbas av halsbränna och sura uppstötningar.
 • Tidig mättnadskänsla.
 • Du mår illa.
 • Du känner dig gasig eller uppblåst i magen.

Livsstilsförändring och medicin

Specialistläkare Ragnar Stolt förklarar att de flesta brukar kunna lindra besvären genom att göra relativt lätta livsstilsförändringar.

– Snus är en vanlig orsak till magkatarr. Dra ner på snuset, se över om du kan dra ner på kaffe, nikotin, alkohol och fet mat. Undvik smärtstillande läkemedel. Alla de sakerna ökar saltsyreproduktionen.

Det finns även receptfri medicin på apoteket som lugnar besvären så som sura uppstötningar och halsbränna. Preparaten neutraliserar eller minskar syran i magsäcken och lindrar besvären av magkatarr.

– Har man en magkatarr brukar det inte ta mer än en till två veckor, sen går
besvären över, säger Ragnar Stolt.

Kan leda till kronisk eller akut gastrit

Men vad händer om symptomen inte försvinner? Trots livstilsförändringar och eventuell medicinering? Magkatarrens symptomen liknar de som brukar drabba vid magsår. Det man bör hålla ögonen på är hur länge besvären håller i sig, förklarar Ragnar Stolt.

– Har man ont längre än en vecka eller två så kan det vara ett magsår man har drabbats av. Man kan ha ont i magen av olika saker. Men det viktiga är att om det här är ett tillstånd som inte går över, har man svart avföring eller kräks, då ska man söka vård.

Magkatarr är oftast ofarligt och du kan göra mycket själv för att bli av med
besvären. Men en magkatarr som inte ger vika kan leda till kronisk eller akut gastrit, vilket är en inflammation i magsäckens slemhinna. Kronisk eller akut gastrit kan vara en reaktion på exempelvis långvarig stress eller att du konsumerat för mycket alkohol. Det kan behandlas med antibiotika eller så kallade protonpumpshämmare, ett läkemedel som minskar produktionen av magsyra.

Undvik det här om du har drabbats av en magkatarr

 • Stress
 • Tobak
 • Sura drycker
 • Alkohol
 • Stark, rökt och fet mat
 • Värktabletter med ibuprofen och salicylsyra

Det här kan lindra magkatarr

 • Regelbundna måltider
 • Fysik aktivitet
 • Receptfria läkemedel som kan neutralisera eller minska syran i magsäcken

Källor: 1177, Kry, Doktor.se

Utforska Livsstil

Om skribenten