Det här borde ni prata om innan en trekant

Publisert:

Fantiserar du om en trekant? Du är inte ensam.

Vill du göra fantasin till verklighet finns det dock en del saker man borde fundera över.

Sexologen och terapeuten Kalle Norwald guidar.

Att ha en trekant är en av de vanligaste sexuella fantasierna vi har. Att ta steget däremot är inte alls lika vanligt.

– Att man tänder på att ha sex med flera samtidigt är jättevanligt, i alla fall att gå och fantisera om. Men det är fler som fantiserar om det än som faktiskt gör det. Det har man även sett i forskning att det här är något många drömmer om men inte agerar ut.

Om man är ett par och vill ha sex med en tredje part, vad bör man tänka på då?

– Att prata igenom det på de sätt man kan. Men det är svårt att se in i framtiden, man vet inte hur man kommer att reagera där i stunden eller efteråt. Men försök att kommunicera och tänk även på kommunikationen inåt med dig själv, vad kan hända och vad behöver inte hända?

Kalle Norwald är sexolog och terapeut. Han är även en av experterna i SVT:s succéserie ”Gift vid första ögonkastet”
Kalle Norwald är sexolog och terapeut. Han är även en av experterna i SVT:s succéserie ”Gift vid första ögonkastet”

– För mig är det förstås också viktigt att poängtera att båda måste vara med på det här så att man inte bara gör det för sin partners skull, utan att det finns en egen lust i det.

Om det är så då att den ena vill och en andra inte vill då?

– Då är det ju som med allt. Förutom att det här inte är som allt. Man behöver diskutera saker man är oense om. Vill man ha trekant bara för sin partner skull för att det annars finns ett hot om att bli lämnad så kanske man ska fundera över relationen generellt sett. Vad är det för relation jag är i? Är det en bra relation?

Ifall båda vill, hur hittar man då den tredje personen?

– Enligt min kliniska erfarenhet brukar de flesta ladda ner en dejtingapp och aktivt söka efter en främling. Det blir lättare emotionellt om det är någon som man inte har någon relation till. Sen finns det säkert dem som frågar någon i sin närhet som en eller båda har en sexuell attraktion till. Det kräver ett mod, men allt som avviker från normen kräver ju mod. 

Ska man sätta upp regler som ”vi kysser inte den tredje”, eller hur tar man sig an det?

– Ifall båda är nya i det så kan det finnas en poäng att ha lite riktlinjer i alla fall. Regler blir svårt, för vad händer om någon bryter mot dem? Men att just ha lite riktlinjer kring det här kan vara en god idé. Sedan kanske det förstör stämningen men det kan det ju ibland vara värt.

Hur kan en trekant påverka relationen efteråt?

– Det beror på vad det är för personer i relationen och vad man har för vana att snacka om saker som kan bli svåra. Men det finns både risker och chanser med en trekant. Man kanske får en annan typ av känslor för den här personen som man har haft trekant med eller man kanske kommer till insikt om saker i sin relation som man inte hade innan på ett negativt sätt. Men det kan också på ett positivt sätt göra att man kommer varandra närmare för att man delar något tillsammans.

– Sen kan det vara så att man blir väldigt besviken och känner att ”det här var inte alls som jag tänkt mig”. Enligt min erfarenhet är det ganska vanligt att man känner just så, att det inte var så spännande eller så kul som man trodde.

Om man blir svartsjuk, hur ska man hantera det?

– Svartsjukans bästa medicin är kommunikation. Att våga prata om de känslorna. I en relation är kommunikation A och O på många sätt, att även prata om de sakerna som man känner stort motstånd till att prata om. Vissa hävdar att ”då dör en del av mystiken”. Ja kanske, men tystnad kan vara väldigt farligt i en relation. Problemen uppstår, ligger där och gror och blir större. Det tänker jag att få människor vill.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.