Multipla orgasmer – så övar du upp njutningsmuskeln

Knipövningar kan hjälpa dig att njuta mer

Publisert:
Med knipövningar och rätt teknik kan sexet vara längre.
Med knipövningar och rätt teknik kan sexet vara längre.

Knipövningar sägs kunna ge både män och kvinnor uppnå multipla orgasmer. Men hur övar man upp sin bäckebotten och vilka andra fördelar finns det? Det reder knipexperten från Pistill, Annika Kits ut.

Njutning är en stor faktor i vårt liv, och för att få en ökad njutning kan det vara bra att bli medveten om hur vår kropp faktiskt fungerar. Att lära sig lite mer om bäckenbottenträning kan resultera i härligare vuxenaktiviteter och dessutom främja din hälsa på flera sätt.

Därför ska du träna dina knipmuskler

För att reda ut det här kontaktade vi Annika Kits, knipexpert på Pistill, personlig tränare och mammamage-tränare.

– Det finns flera vinster med bäckenbottenträning. Dels så främjar du den sexuella hälsan hos både män och kvinnor, samtidigt som du får en bättre kontakt med ditt underliv. Du kan förebygga och undvika problem såsom framfall och inkontinens, säger Annika.

– Det är tyvärr många som inte bryr sig så mycket om delen vi har mellan låren och naveln, många skulle behöva uppmärksamma den delen av kroppen lite mer utöver när vi har sex, säger hon.

Starkare orgasmer

Förutom det så kan även den som tränat upp sin bäckenbotten få mycket bättre koll och kontroll över sitt underliv. Det har att göra med att bäckenbotten bidrar till en rätt så stor del av vår grundstabilitet.

– Sen främjar det din sexuella hälsa på så sätt att du kan få lättare att få det skönt. Det ökar blodgenomströmning till dina muskler, du kan också öka dina chanser till att få orgasm och starkare orgasmer. Du som man kan man få hjälp med din erektion, vid erektionsproblematik så kan bäckenbottenträning vara en av flera möjliga lösningar, säger Annika.

Förutom det så så får även den som övat upp sin bäckenbotten mycket bättre kontroll över sitt underliv.

– Det kan även hjälpa dig, oavsett om du är kvinna eller man, att kunna hålla sig längre från att få orgasm. Det är oftast män som söker hjälp för detta, och de kan behöva reflektera mer över sitt underliv och känna efter mer vad som händer vid just sex. Med bäckenbottenträning får man en bättre kontakt med sitt underliv, som kan hjälpa för att få bättre kontroll över sin ejakulation, säger hon.

Så tränar du din bäckenbotten

1. Lär dig hitta rätt muskulatur

– Nummer ett för bägge kön är att hitta rätt muskulatur. Det är många som kan tycka det är knepigt. Det du kan göra är att försöka känna samma känsla som när man ska hålla sig från att kissa på sig, eller inte fisa. Det är den muskulaturen man ska använda. Låtsas att du håller dig från det, så använder du dig av bäckenbottenmusklerna, säger Annika.

2. Lägg dig på rygg

– Börja liggandes på rygg. Ha lite lätt uppdragna ben, så man känner sig avspänd i bäckenområdet och hela kroppen, medan du har fötterna på golvet. Andas djupt och lugnt, för att sedan kunna känna att det bara är bäckenbottenmuskelaturen, att det bara är den som jobbar. Ett av de stora misstagen många gör är att de spänner rumpan och magen istället för rätt muskler samt att de slutar andas, säger hon. 

3. Slappna av

– Men sen så är det viktigt att poängtera att det är lika viktigt att kunna slappna av i bäckenbotten som att kunna spänna den. Därför kan man även öva på att slappna av, då får man känna konstrasten mellan att kunna slappna av och spänna. Man vill inte bli överspänd i bäckenbotten, då kan man få diverse problem som kan orsaka smärta bland annat. Vi ska helt enkelt kunna kontrollera vår muskulatur, man ska kunna spänna samt slappna av, säger hon.

4. Andas, glöm inte att andas.

– Det kan vara lite knepigt att slappna av, speciellt om man är överspänd. Då kan man bland annat jobba med andningen, genom att ligga ner och andas djupt. Om man ser kroppen som en ballong som man fyller med luft. Blåser vi upp den så kan vi se botten på ballongen som bäckenbotten, då trycks ju den nedåt när vi fyller på med luft och muskulaturen kan lättare stretchas ut. Då kan vi även föreställa oss hur allting dras ihop igen och muskulaturen kan lättare spännas när vi andas ut, säger Annika.

5. Lär dig knipa på olika vis

– En första övning man kan göra är att man kniper så hårt man kan i två-tre sekunder. Sen så slappnar man av lika länge. Sen upprepar man det tio gånger och kör sen 3 varv med 10 sådana knip i varje varv. 

– Nästa grej är uthållighetsknip, då kanske man kniper snarare med femtio procent av din maxstryka. Då kan man börja i tio sekunder, men i takt att man behärskar det så kan man lägga på fem sekunder och fortsätta så lite pö om pö. När man har knipit de sekunderna, så vilar du lika länge och sen upprepar du det tre gånger, säger Annika.

6. Gör det till en skön stund.

– Underskatta inte att bäckenbottenträning kan vara ganska skönt. Det är samma muskler som jobbar som när vi har det skönt under sex, så det kan vara ganska trevligt att träna, säger hon.

– Ett tips är att göra det till en skön stund. Som kvinna kan man till exempel använda sig av en känselolja och smörja på klitoris så man blir känsligare där. Bara för att få mer kontakt med sitt underliv, så man kan känna att det händer något mer i underlivet, säger Annika.

Annika Kits hållandes en knipkula som kan användas för att träna upp bäckenbottenmuskulaturen.
Annika Kits hållandes en knipkula som kan användas för att träna upp bäckenbottenmuskulaturen.

Hjälpmedel

Det finns även olika hjälpmedel man kan ta hjälp av när man tränar upp sin bäckenbottenmuskulatur. Bland annat kan man använda sig knipkulor – något som Annika rekommenderar.

– Du kan använda dig av en knipkula, då pratar vi inte om geishakulor, för de används mer för njutnings skull. Kulan kan hjälpa till att konkretisera övningen mer, till exempel om man har den i sig och ligger ner. Drar man ut den lite lätt med snodden som sitter fast längst ytterst på den, så kan du när du kniper känna att du suger tillbaka den, säger Annika.

– Det finns även appstyrda knipkulor. Använder man en sådan kan man få lite mer guidning och hjälp av appen, du kan till exempel få siffror på hur stark du är och även följa din utveckling, säger hon.

Utforska Livsstil

Om skribenten