När han inte har lust – sexologens råd
Mäns olust är ett av våra sista sexuella tabun.
– En man ska vara kåt, glad och tacksam så fort han får chansen till sex, säger sexolog Kalle Norwald.
Trots det är det allt fler män som söker hjälp.
Alla män vill inte ha sex hela tiden, och alla kvinnor förlorar inte sin sexlust med åren. Trots det så matas vi med färdiga uppfattningar om hur vi ska vara och känna beroende på vilken ålder vi är i – eller vilket kön vi tillhör. Och även om vi idag vet att kvinnors libido inte skiljer sig från mäns, så verkar det som om mäns brist på libido är ett av våra sista sexuella tabun.
Män som inte drivs av en stark sexlust eller som helt enkelt tappar den anses mindre ”manliga” och många drar sig för att söka hjälp på grund av det stigma det innebär.
– Rent sexualfysiologiskt, alltså hur våra biologiska kroppar reagerar på sexuella stimulin är rätt lika. Det som skiljer åt kan vara hur vi är uppfostrade och hur vi som sexuella varelser ses på ur ett socialt perspektiv, där vi kan se könsskillnader, säger sexolog Kalle Norwald.
Han menar att män tidigt i livet blir uppfostrade att prestera och inte känna efter i samma utsträckning som kvinnor eller sätta ord på om de mår dåligt. Kvinnor däremot lär sig tidigt att säga hur de mår och också att söka hjälp för det, vilket kan göra att det uppfattas som att det är vanligare att kvinnor har lägre sexuell lust.
Men är det fler män idag som tappar lusten jämfört med tidigare?
– Det vet vi inte med säkerhet utifrån forskning, men under min jobbvardag så märker jag att fler män kontaktar mig och mina kollegor för att arbeta med sin låga lust. Så genom att vi pratar om dessa frågor i det mediala rummet, men även i fikarum landet över, så kanske vi kan nå den gruppen mer? Det är min förhoppning i alla fall, det är via språket som vi kan sätta ord på våra verklighet och då behöver vi ju lära oss det språket, uppmanar Kalle Norwald.
Stress oftast boven i dramat
Vad kan en tappad eller minskad lust hos en man bero på?
– Den absolut största lustboven är stress, oavsett kön. Stresshormoner i kroppen konkurrerar liksom ut lusthormonerna och tankarna går under stressfyllda perioder till annat än sexuella aktiviteter. Det är egentligen ett tecken på att din hjärna funkar som den ska, menar Kalle Norwald.
Problemet är att när den stressiga perioden blir lång så blir det destruktivt när det gäller andra delar i livet, som till exempel den sexuella lusten.
Den stereotyp som samhället har skapat om mannen gör att manlig olust anses ”onormal”, vilket får många att dra sig för att söka hjälp eller att prata om problemet med nära vänner eller sin partner. Bilden av mannen som alltid vill och kvinnan som skyller på huvudvärk är fortfarande stark. Manlig olust ”existerar inte”.
Onani – Det förbjudna solo-sexet– Det går inte ihop med de maskulinitetsnormer vi skapat åt oss själva. En man ska vara kåt, glad och tacksam så fort han får chansen till sex. Och eftersom vi alla vill höra till och drivs mycket av att vara så ”normal” som möjligt så blir det ett för starkt normbrott att berätta, både för sig själv eller för någon annan, att lusten är låg eller obefintlig, menar Kalle Norwald.
Så hur gör man för att få tillbaka lusten igen?
– Först rekommenderar jag att man ställer sig frågan om man skulle vilja ha sex? För det kan vara så att det inte är en prioriterad fråga i den kontext som personen i fråga är i. Kanske precis blivit förälder, fått ett nytt arbete eller har många tentor att lägga fokus på. Och det är helt okej! Det är när det uppstår ett lidande av att lusten lyser med sin frånvaro som det kan behövas arbeta med. Då brukar jag i nästa steg rekommendera att fantisera om sex, prioritera tiden att aktivt tänka sexuella tankar. Detta eftersom hjärnan är vår mest erogena zon! I nästa steg gå till handling, antingen med sig själv på egen hand genom självsex eller med en eventuell partner, men under vissa former och inte gå pang på, tipsar Kalle Norwald.
Prata om det!
Ämnet sex och samliv kan vara svårt att ta upp även om man är i en lång relation, och en partner som lider av bristen på sex och samliv bör undvika att lägga skuld eller visa ilska utan att istället ta upp det utifrån den egna känslan.
– Prata i så kallade ”jag-budskap”. Det kan låta exempelvis som: jag känner mig lite ensam när du drar dig undan när jag kommer närmare, kan vi prata om det? Våra känslor är det mest genuina vi har och som finns där för att förbereda oss för någon form av handling eller ge oss information om situationen vi befinner oss i.
– Att erbjuda varandra transparens och göra sig själv tillgänglig är viktigt, och många gånger är det läskigt och ovant. Då kan det finnas en poäng att söka extern hjälp via en terapeut eller familjerådgivningen, säger Kalle Norwald.