Orolig över att lukta illa vid oralsex? Sexologens råd

Publisert:

Hur ska man göra om det känns pinsamt, om man är rädd att det luktar, och hur är det med könssjukdomar? Sexologen Kalle Norwald svarar på våra vanligaste frågor om oralsex.

Penetrationssex är långt ifrån det enda sexet som räknas. Enligt amerikanska studier ökar chansen till orgasm drastiskt för kvinnor om man även har oralsex.

Men att vara helt bekväm med att någon är vid ditt könsorgan är långt ifrån en självklarhet.

Kalle Norwald är sexolog och terapeut. Han är även en av experterna i SVT:s succéserie ”Gift vid första ögonkastet”
Kalle Norwald är sexolog och terapeut. Han är även en av experterna i SVT:s succéserie ”Gift vid första ögonkastet”

Rädd att lukta illa

Att vara rädd att man ska lukta illa eller smaka konstigt på könet är vanligt.

– Det bottnar sig delvis i att vi har en väldigt stark renglihetsnorm. Vi ska inte lukta någonting och vi ska inte smaka någonting om våra kroppar och det säljs intimitetsdeodoranter och olika tvålar.

– Men använder man mycket sådana produkter ökar risken för olika svampinfektioner. Sköra slemhinnor kan också bli mer mottagliga för sexuellt överförbara sjukdomar. Rent medicinskt finns det inget som tyder på att man ska behöva använda de här produkterna. Det räcker med ljummet vatten.

Känslan av pinsamhet kan även bottna i att man har dåligt genitalt självförtroende, att man inte ser positivt på sitt könsorgan, vilket sätter sig i vägen för oralsex.

– Dåligt genitalt självförtroende är en tankevurpa, en överdriven upptagenhet av den delen av kroppen och det kan leda till att det känns obehagligt när någon är där och det kan kännas obehagligt att visa sig naken inför andra.

Allas kön ser olika ut

Att bli medveten om att alla inte ser likadana ut är ett sätt att komma ur tankevurpan.

– Man behöver komma till insikt om att alla ser olika ut. Precis som vi är olika i ansiktet så ser våra könsorgan olika ut. Man kan försöka att prata bra om sig själv, med det krävs övning och är inte lätt. Ibland kan det också vara bra att vara snäll mot sin kropp generellt sett. Kanske köpa en bra duschtvål som man gillar och ta lite längre duschpauser, ta hand om sin kropp på ett sätt som man mår bra av helt enkelt.

Om du vill ge oralsex

För att kunna ge oralsex är det viktigt att lyssna in vad den andra gillar, både genom att fråga och lyssna på kroppsspråk.

– Att nyfiket utforska är bra om man vill ge oralsex. Och lyssna in partnern. Vad gör den här personen, hur rör den sig, hur låter den? Om den som tar emot oralsex vågar berätta vad den tycker om har man mycket att vinna på det.

Könssjukdomar vid oralsex

Även om oralsex är något säkrare än penetrationssex när det gäller sexuellt överförbara sjukdomar så är det inte riskfritt.

– Det är en säkrare metod om man jämför med andra sexpraktiker men könssjukdomar kan smitta även vid oralsex. Klamydia är inte så vanligt men gonorré är desto vanligare. Det finns också en risk, även om den är liten, att hiv överförs men det är några enstaka fall det handlar om.

Förutom kondomer finns det nu även slicklappar som man kan använda som skydd vid oralsex men dessvärre har skyddet inte lyckats bevisa sig vara tillräckligt.

– De är lite svåra att använda och det finns inga starka evidens i forskningen att de faktiskt fungerar och skyddar mot överförbara sti:er.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.