”En otrohet är många gånger en blessing”

Samanda Ekman om otrohet och konservativa sex-trenden

Publisert:
Samanda tillsammans med kollegan Malena Ivarsson
Samanda tillsammans med kollegan Malena Ivarsson

Samanda Ekman driver podcasten ”Till sängs” tillsammans med sexologen Malena Ivarsson.

Här berättar hon om konservativa trender och berättar hon om sin syn på otrohet.

– En otrohet är många gånger en blessing, det håller psyket vitalt och man kan lära sig mycket om sitt inre genom att iaktta vad man går igång på.

Det senaste året tycks den moderna människan ha fått ett nytt intresse: sin egna sexualitet. Försöken att förstå den märks i podcastar och tv-serier, kulturdebatter och hälsoreportage.

– Under en lång tid har vi levt med idealet att sudda ut gränserna mellan män, kvinnor och olika kulturer, det har blivit norm. Därför blir det lite fnissigt, sexigt och förbjudet att dra upp gränserna igen, säger Samanda Ekman som driver podcasten ”Till sängs” tillsammans med sexologen Malena Ivarsson.

Men frågorna är gamla, redan August Strindberg gjorde sig känd för att debattera manligt och kvinnligt.

Hon fortsätter:

– Inom Jungianismen arbetar man ofta med en pendel för att komma närmre sitt inre. Dessa svängande debatter skulle kunna vara en sån pendel. Det kan också finnas en slags wellness att hämta i att förhålla sig till det man inom Carl Jung-kretsar kallar för arketyper. Som nu, vad har arketypen latin lover – exotifieringen av medelhavsmannen som strandraggare – att lära oss som vi behöver för att må bra? Svaret finns kanske i den nya trenden för unga med hårt sex?

Podcasten Till sängs – som delvis drivs med stipendium från Svenska C G Jung-stiftelsen – har den schweiziska psykiatern som återkommande spegel för sina ämnen.

– Malena har studerat Jungs idéer i Zürich och hon är min Jung-kran. Jag gillar hans synsätt på psykologi, idealet är rörlighet och flexibilitet för tanke och själ. Min erfarenhet är att man får bra psykisk hälsa av att flänga runt i hans idéer. Det är bra träning, "Jung-gymmet", som jag kallar det.

Har du något exempel?

–Han erbjuder ett sätt att titta på sitt inre utan att behöva identifiera sig som exempelvis sjuk eller deprimerad. Jung är besatt av kriser, det vill säga ett jobbigt tillstånd som går över. Vilket ju är ett mer förlåtande synsätt än att stämpla en diagnos. 

Hur är Jungs sexsyn?

– Han menar att vi ska försöka sträva efter att ha ett så helt psyke som möjligt, alltså inte ensidigt åt något håll. Så han hade antagligen tyckt att vi skulle variera våra sökningar på porrsajterna.

Hur skulle du själv beskriva podcasten Till sängs?

– Som ett ”When we were kings” för kvinnor. Det är långa samtal om kultur, samtid, sex, kärlek, andlighet och relationer. Men främst är det en helt vanlig kompispodd där två bästisar har kul ihop. Det är bra för hälsan att podda, ungefär som att skriva dagbok. Jag skulle säga att det är ett bra wellness-tips.

Att döma av lyssnarmejlen som ni får till podden: hur mår svensken i sin sexualitet 2023?

– Vi har bara fått brev om att folk är besvikna på sina partners, men sedan får Malena frågor om allt möjligt till sin spalt. Jag uppfattar det som att folk är intresserade av att umgås med sitt inre. Healing, kanske sexual healing, som Marvin Gay sjunger om. 

Hon funderar:

– Samtidigt verkar det ganska ute med sex. Det ”knapplösa knullet” känns omodernt och det är inne att hålla på sig. I podden förespråkar vi själva något som vi kallar non-sexual sleepover. Jag tror att vi backar tillbaka in i celibat och kyskhet för att åter kunna ”blåsa på”.

Sex har ju också kommit att förknippas med wellness – hur ser du på det?

–Det är extra kul att hålla kroppen i trim om man har någon att visa upp den för. Vad gäller den psykiska hälsan så tror jag inte att man mår avsevärt mycket bättre av att ha sex. Men jag tror att en person som vill ha sex men inte lyckas få till det kan känna sig misslyckad. Så på så vis mår man bra av sex. 

Orgasmen har också kommit att förknippas med någon slags hälsoboost – stämmer det?

–I vår podd liknar vi orgasmen med att hitta ett par borttappade nycklar som man letat efter länge. Så orgasm är lika bra för hälsan som att hitta sådant som är borta.

Hur kommer synen på vår sexualitet se ut framöver tror du: blir det mer liberalt eller mer konservativt? 

– Både mer liberalt och mer konservativt. Det blir en trend att hålla på sig samtidigt som porren inte går att stoppa. Jag fick höra ett tips om att män borde ha sex med äldre kvinnor. Det kallades för ett genidrag eftersom äldre kvinnors lust inte är fejk, så genom att ha sex med dem kan man få fatt i sin egen äkta lust. 

Det har även varit en otrohetsdebatt den senaste tiden: varför tror du det ämnet är så laddat?

–Det är en amatörmässig idé att vi bara skulle kunna tända på en och samma människa, år ut och år in. En otrohet är många gånger en blessing, det håller psyket vitalt och man kan lära sig mycket om sitt inre genom att iaktta vad man går igång på. Jag personligen har erfarenhet av att bli lämnad för en annan kvinna. Hade de varit otrogna i stället kanske jag hade sluppit flytta.

Hur hanterar man de förbjudna tankarna att attraheras av någon annan?

– Folk är inte rädda för otrohet, de är rädda för att bli övergivna, lämnade. Men det kan man bli på hundra olika sätt, man kan ju vara lämnad i en relation fast man på ytan håller ihop. Det borde fler vara rädda för. Att vara rädd för otrohet är som att vara flygrädd, det vill säga en känsla. Rationellt är det farligare att åka bil.

Utforska Livsstil

Om skribenten