Manliga preventivmedel som forskarna hoppas på
Sedan 1800-talet (då gummikondomen lanserades) har det inte kommit ut några nya manliga preventivmedel på marknaden. Nu finns det dock äntligen flera som är på gång inom forskningen. Bland annat p-gel.
– Studien går bra! Vi har hög nöjdhet bland användarna och inga graviditeter hittills i Sverige, säger överläkaren Helena Kopp Kallner.
Det forskas just nu på flera olika manliga preventivmedel, som reversibel sterilisering med gel i sädesledaren, det forskas kring ultraljud för testiklarna och p-gel som man smörjer in axlarna med. Forskare undersöker även ämnen som ska göra att spermierna släpper för tidigt från sin födelsecell och ämnen som gör att de inte kan simma effektivt
– Det finns verkligen forskning men det tar lång tid att utveckla ett läkemedel. Mycket är i alla fall på gång, säger Helena Kopp Kallner, överläkare Kvinnokliniknen/Danderyds Sjukhus
Ett av de forskningsprojekt som kommit långt är arbetet med p-gel. 420 par runtom i världen testar nu gelen som män smörjer in över sina axlar och överarmar dagligen och som sedan ska minska spermieproduktionen. Den svenska studien leds av professor Kristina Gemzell och 50 svenska par ska ingå i studien.
– Studien går bra! Vi har hög nöjdhet bland användarna och inga graviditeter hittills i Sverige, säger Helena Kopp Kallner som är en del i det svenska forskningsteamet.
P-gelen är som ett motsvarande kombinerat p-piller. Gelen innehåller både gulkroppshormon och testosteron precis som kombinerade p-piller innehåller östrogen och gulkroppshormon.
– Gulkroppshormonet trycker ner spermieproduktionen vilket även testosteronet gör i viss mån. Men det kan ta några månader för spermieproduktionen att upphöra helt. Sedan tar man spermaprov och har man mindre än en miljon spermier per milliliter utlösning kan man inte kan alstra några barn.
För en del går det dock betydligt snabbare än ett par månader för att få spermieproduktionen att upphöra. I studien mäter man inte enbart hur mycket spermier mannen har, kvinnorna i studien också viktiga.
– Vi vill också utvärdera säkerhet för kvinnan och se hur många graviditeter som uppstår så därför gör vi studien på par i en fast relation.
Preventivmedel utvärderas alltid under 13 kvinnliga cykler, det vill säga ungefär ett år. Studien har pågått sedan 2019 och sex svenska par har redan avslutat studien. För närvarande är 14 par med och flera par är på väg in i studien. Hittills är gensvaret bland användarna bra.
– De tycker att det här är bra. Vi har haft några enstaka par som avbrutit studien men totalt sätt är det inte många så det ser väldigt bra ut. och det är många som gärna vill vara med och testa.
Ett litet fåtal har dock behövt justera testosteronnivån då de upplevt påverkan på sexualfunktionen.
– Mannens sexuella funktion skiljer sig från kvinnors eftersom de är beroende av tillräckligt höga nivåer av testosteron. Utan testosteron kan män inte känna lust, få stånd eller utlösning så det är viktigt att se till att mannen har tillräckligt hög halt i blodet. En del män har upplevt påverkan på sexualfunktionen och då har vi fått lägga till lite testosteron och det har fungerat väldigt bra.
Förhoppningen är att preventivmedlet ska bli ett sätt för män att ta ansvar för sin reproduktion. Att det ska ersätta alla kvinnliga preventivmedel är dock inte målet.
– Vi tänker inte att det här kommer att ersätta all kvinnlig antikonception. I den bästa av världar ska både mannen och kvinnan själva ta ansvar för sitt barnalstrande fram till dess att man pratar om ifall man vill ha barn eller vem som ska använda preventivmedel. Det här ska också vara ett sätt för män att faktiskt ta ansvar för sin egen reproduktion på ett mer effektivt sätt än vad kondom är.
Att det tagit så här lång tid innan något nytt manligt preventivmedel ens varit nära att se dagens ljus beror faktiskt inte på brist på forskning utan på männen.
– Det har gjorts jättemycket försök men det forskarna har upplevt är att det inte har funnits något större intresse från männen. Jag tror att det är nu på senare tid allteftersom jämlikheten ökar som man börjar ser det här som ett delat ansvar.
Studien finansieras inte utav något kommersiellt företag utan är en helt akademisk studie men köps preventivmedelt av ett läkemdelesföretag kan p-gel finnas på hyllorna inom ett par år.
– Jag hoppas och tror att medlet kan finnas på marknaden om cirka 7 år.
Studien söker fortfarande deltagare. Förutsättningen är att man lever i ett stabilt förhållande, inte vill ha barn inom ett år, är allmänt friska och bor i Stockholm. Mannen kan vara 28–50 och kvinnan 18–34. Kontakta WHO-center på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Whocenter.kk.solna.karolinska@sll.se, tel 08-517775453
Manliga preventivmedel på gång
- Får spermierna att släppa för tidigt
Spermier utvecklas i en födelsecell och sedan avknoppas de från den. Nu testar forskare ämnen som ska göra att spermierna släpper för tidigt ifrån sin födelsecell. Om de avknoppas för tidigt så att man kan påverka den där processen då kan de inte simma ordentligt. Den här studien är dock fortfarande i laboratorium-stadie. - Hindrar spermiernas rörelse
Forskare undersöker även ämnen som ska kunna förhindra att spermierna rör sig effektivt. Så att de helt enkelt inte simmar så bra och då kommer de inte fram. Den här studien är under utveckling men prövas inte kliniskt ännu. - Reversibel sterilisering
Det pågår även försök till reversibel sterilisering. Man sprutar in en gel i sädesledaren som ska blockera spermiepassagen. När man sedan vill ha barn så ska man kunna lösa upp den här gelen. Här är det stora studier på gång i bland annat Indien.