Slem från kor kan ge skydd mot hiv och herpes (jo, helt sant)

Publisert:

Kornas slem verkar ha superkrafter. I alla fall när det gäller att stoppa sexuellt överförbara sjukdomar.

Det här har forskare vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) upptäckt då de har tagit fram ett nytt glidmedel som ger ett 70–80 procentigt skydd mot hiv och herpes.

Det har funnits mitt framför näsan på oss hela tiden. Kor och deras slem. Men att testa slemmet som skydd mot hiv och herpes är kanske inte är det mest självklara. Nu är det i alla fall gjort och det verkar vara succé.

Det är forskare vid KTH i Stockholm som använt slem från kossor för att skapa ett nytt glidmedel som också ska kunna skydda mot sexuellt överförbara sjukdomar.

När man testade den slembaserade gelen i laboratorie har den visat sig ge ett 70-procentigt skydd mot hiv och 80 procent mot herpes. Hongji Yan som är en av forskarna hoppas att upptäckten kan få trenden med att allt fler blir smittade av sexuellt överförbara sjukdomar att vändas åt rätt håll.

– Gelén kan hjälpa fler människor att ta större kontroll över sin sexuella hälsa. Det kan ge skydd när kondom inte är ett tillgängligt alternativ, eller som reservskydd om kondomen går sönder eller brukas felaktigt, säger  biomaterialforskaren Hongji Yan på KTH:s hemsida.

I slemmet finns mucinmolekyler som i kroppen kan binda till sig och fånga in viruspartiklar som sedan rensas bort genom aktiv slemomsättning. Gelén som forskarna har tagit fram återskapar denna självläkande funktion. Nu hoppas forskarna att gelen ska bli tillgänglig som en produkt.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.