Här är de fem kärleksspråken

Publisert:

Upplever du att du och din partner inte förstår varandra?

Det kan vara för att ni pratar olika kärleksspråk.

Experterna reder ut allt du behöver veta om de fem kärleksspråken och hur du applicerar dem på dina relationer.

Kärlek är något vi alla behöver för att må bra. Men att hitta någon att dela livet med och att dessutom få relationen att hålla kan kännas både svårt och krångligt.

Suzann Larsdotter, socionom och sexolog, förklarar att det är komplicerat eftersom vi sällan möter en partner med exakt samma behov som oss själva.

– Det är ju inte så att vi bara känner den här utgivande kärleken, utan kärlek uppstår också när vi får något tillbaka. Jag måste både få mina egna behov tillgodosedda och vara redo att möta min partner på ett tillräckligt bra sätt.

Hon tror att det är därför teorin om kärlekens fem språk har blivit så populär.

– Kärlekens språk kan ge en indikation till att förstå sin partner och även sig själv, säger Suzann Larsdotter.

Suzan Larsdotter
Suzan Larsdotter

Vad är ett kärleksspråk?

– Det är helt enkelt ett sätt att kommunicera att man älskar en annan människa. Och vi kan kommunicera på väldigt många olika sätt, säger Malin Drevstam.

Hon är sexolog, socionom och legitimerad psykoterapeut, och beskriver kärleksspråken som hur vi uppfattar och känner oss älskade.

– Hur vi känner oss trygga, bekräftade och älskade grundas tidigt i livet, innan vi förstår och kan använda ord. Men när vi får fler och fler vuxna erfarenheter kommer det urskilja sig mer varierade och tydliga sätt som gör att vi känner oss älskade. Som bland annat de här fem kärleksspråken kan illustrera.

Teorin om de fem kärleksspråken kommer ursprungligen från äktenskapsrådgivaren och författaren Gary Chapman, som skrivit flera böcker i ämnet. Men att det bara skulle röra sig om fem språk är Suzann Larsdotter kritisk till.

– Det finns ju inte ett kärleksspråk, utan väldigt många olika. Champans teori är ett sätt att beskriva kärleken, men kärleken har så otroligt många språk, säger hon.

Hon förklarar att kärleksspråken grundar sig i viljan att förstå och agera på sin partners behov, men också att våga sätta ord på sina egna behov.

– Det svåra är ju många gånger att uttrycka vad man behöver i en relation. Vad är grundläggande för att jag ska känna mig älskad och uppskattad? Det är där som själva essensen ligger, mer än att det behöver vara just de här fem olika.

Malin Drevstam
Malin Drevstam

Därför är det viktigt att förstå sin partners kärleksspråk

Att två personer i en relation har olika kärleksspråk är inte något ovanligt. Men Malin Drevstam förklarar att helt motsatta kärleksspråk kan komplicera saker och i bland leda till missförstånd.

– Vi har en tendens att själva använda vårt eget kärleksspråk, eftersom det är mest bekvämt. Men om ens partner inte har samma så kan det falla platt. Man kan gå runt och känna sig oälskad för att man inte förstår vad man får, eller längta efter något som inte kommer helt spontant.

Därför tror både Malin Drevstam och Suzann Larsdotter att det är bra att ha en öppen dialog med sin partner om hur man känner sig älskad och bekräftad.

– Ofta är det ju så att par behöver öka kommunikationen i parrelationen och förstå varandras behov. Men insikten om behoven är en sak och viljan att möta sin partner är en annan. Där är vi olika motiverade och har olika förmåga, säger Suzann Larsdotter.

Det kan också kännas konstlat att be sin partner att visa eller uttrycka kärlek på ett visst sätt. Därför tror Malin Drevstam att många vill bli förstådda utan att behöva beskriva hur.

– Men om man ser intentionen bakom kommer det kännas mindre konstlat med tiden. Kärlek är att göra något för den andres skull, som den andre mår bra av och bara ansträngningen i sig kan vara uppskattad och kännas kärleksfull. Det är viktigt att förstå sin partners kärleksspråk eftersom det är viktigt att visa kärlek.

Vilka är de fem kärleksspråken?

Gary Chapman, äktenskapsrådgivare och författare, menar att det finns fem kärleksspråk:

 • Bekräftande ord
 • Kvalitetstid
 • Gåvor
 • Tjänster
 • Fysisk beröring

Vilket är mitt kärleksspråk?

För att ta reda på ditt kärleksspråk kan du göra det officiella testet här.

Men det går också att lista ut utan att ta hjälp av ett test. Då kan du ställa dig själv frågan – vad längtar jag efter och vad är det som främst får mig att känna mig älskad?

– Om ett par kommer till mig brukar jag säga ”blunda en stund och fundera över vad det är din partner gör när du känner dig som allra mest älskad?”. Ofta är det då man känner sig varm, glad och avslappnad, säger Malin Drevstam.

Hon menar känslorna går att härleda till specifika situationer och händelser. I bland kan det bero på yttre omständigheter, som att vi är lediga eller utvilade. Men det kan också vara sådant som ens partner gjort för en.

– Man kan också ha flera olika kärleksspråk, som varierar beroende på dagsform och omständigheter. Men man behöver också vara i ett tillstånd där man känner sig mottaglig för att känna sig älskad.

Bekräftande ord

Det första kärleksspråket är bekräftande ord. Gary Chapman beskriver det som att ge sin partner komplimanger eller säga saker som är uppmuntrande eller vänliga. Enligt Malin Drevstam handlar det om att på olika sätt använda språket för att kommunicera kärlek.

– Det kan vara att säga saker som ”vad fin du är” eller ”jag tycker om att hänga med dig”, men också mess, emojis eller post-it-lappar med hjärtan på. Du som har bekräftande ord som kärleksspråk använder helt enkelt ord och symbolik för att visa vad du känner.

Har du eller din partner bekräftande ord som kärleksspråk?

Malin Drevstams tips:

 • Bekräfta mycket, visa uppskattning och lyssna aktivt på vad den andra personen säger.
 • I bland kan det kännas svårt att säga ”jag älskar dig”, även om man vet att man vill leva med sin partner. Då kan du i stället försöka säga sådant som känns äkta i stunden, som till exempel ”åh vad jag älskar att göra det här med dig just nu”.

Suzann Larsdotters tips:

 • Se personen och bekräfta den. Det kan vara allt från att uppmärksamma att din partner klippt håret eller köpt en ny klänning, till att stärka personens genitala självförtroende genom komplimanger.
 • Försök att alltid uppskatta personen på ett ärligt sätt. Släng inte ur dig komplimanger bara för att det låter bra, utan försök att lyfta sådant som du känner dig grundad i.

Kvalitetstid

Gary Chapman sammanfattar kvalitetstid som tid tillsammans, fokuserad uppmärksamhet, förtroliga samtal och meningsfulla aktiviter.

Malin Drevstam kallar också kvalitetstid för fokus, eftersom det ofta innebär att skifta sitt fokus till den andra personen.

– Det handlar om att avsätta tid för varandra och skapa speciella tillfällen då man verkligen kan ge den andra full uppmärksamhet. Det kan både vara att dela tankar och känslor, lägga ifrån sig mobilen och lyssna aktivt, eller att göra saker tillsammans och dela en stund på tu man hand.

Har du eller din partner kvalitetstid som kärleksspråk?

Malin Drevstams tips:

 • Om du känner dig som mest älskad när din partner ger dig fokus är det viktigt att du får din partner att förstå det. Du kan säga ”åh vad jag älskar när det bara är du och jag” eller uttrycka om du känner att det var längesen.
 • Det kan vara extra smärtsamt om man som partner alltid har mobilen i handen, verkar splittrad i fokus eller alltid bjuder med människor när den andra längtar efter egentid tillsammans.
 • Om du är den som vill ge kvalitetstid kan du säga ”jag skulle verkligen vilja att vi bokar in det här” eller ”jag är ledsen att jag varit splittrad i min uppmärksamhet, jag vet att det påverkar dig”.
 • Det är vanligt att man dras isär av av allt som händer i livet. Om veckan är fullbokad kan ni kompensera det genom att avsätta kvalitetstid för varandra veckan därpå. Bara det är en kärlekshandling.

Suzann Larsdotters tips:

 • Kvalitetstid uppstår sällan av sig själv i vårt samhälle. Därför är det viktigt att både boka in och definiera vad kvalitetstid är. Så man inte blir besviken om sin partner har andra planer.

Gåvor

Gåvor, eller synliga symboler för kärlek, är Gary Champans tredje kärleksspråk. Det kan vara fina presenter, personliga gåvor eller att ge sig själv som gåva.

Malin Drevstam förklarar att det ofta är ansträngningen och tanken bakom själva gåvan som är det mest värdefulla.

– Det kan vara allt från att boka en resa till en plats man inte ens visste fanns, till att hitta den specifika tröjan som din partner önskar sig. Om ditt kärleksspråk är gåvor är det ofta investeringen i tid och eftertanke, och i bland pengar, som kommer få dig att känna dig älskad.

Har du eller din partner gåvor som kärleksspråk?

Malin Drevstams tips:

 • Det är väldigt värdefullt att lägga på minnet vad personen tycker om och inte tycker om. Skriv ner i din telefon när du hör din partner uttrycka ”åh det där är min favoritblomma”, ”vilken god tårta” eller ”en sån där skulle jag vilja ha”.
 • Om din partners kärleksspråk är gåvor ska du akta dig för att glömma bort födelsedagar eller att ge gåvor som det inte finns någon tanke bakom. Det kan leda till onödigt stor besvikelse. Du kan också tänka på att inte verka för oberörd när du själv får en gåva.

Suzann Larsdotters tips:

 • Lägg in födelsedagar och årsdagar i kalendern om du vet att det är viktigt för din partner. På så sätt har du möjlighet att anstränga dig och göra det som behövs för att göra din partner lycklig.
 • Tänk på att man ofta inte vill ha vilka gåvor som helst, utan genomtänkta gåvor.

Tjänster

Gary Champan sammanfattar kärleksspråket tjänster som att underlätta för varandra. Malin Drevstam kallar det både för tjänster och handlingar, eftersom det främst handlar om att hjälpa eller avlasta sin partner på alla tänkbara sätt.

– Det är ett otroligt fint sätt att visa någon att man älskar den. Att fråga ”kan jag göra något för dig?”. Det kan vara allt från att hämta din partner om den jobbat sent, laga middag fast det inte är din tur, baka favoritbrödet eller säga ”du ser trött ut, vill du att jag häller upp ett bad?”. Människor som har svårt att säga ”jag älskar dig” kanske i stället uttrycker det genom olika handlingar.

Har du eller din partner tjänster som kärleksspråk?

Malin Drevstams tips:

 • Försöka läsa av eller överraska med något du tror att personen skulle tycka om. Som att till exempel sätta på kaffe eller byta vinterdäcken fast din partner lovat att göra det.
 • Om din partner har tjänster som kärleksspråk kan det också leda till väldiga besvikelser om du lovat saker men inte gör det. Därför är det viktigt att du värderar den kommunikationen och håller det du lovat.

Suzann Larsdotters tips:

 • Det handlar om att tänka lite i förväg. Mycket av det som förenklar i vardagen är ofta väldigt uppskattat. Det kan vara små tjänster, som att tanka bilen kvällen innan om du vet att din partner behöver den dagen därpå.

Fysisk beröring

Det femte kärleksspråket handlar om att få någon att känna sig älskad och uppskattad genom kärleksfull beröring. Enligt Gary Champman handlar det om allt från att hålla i hand och kramas, till att kyssas, massera varandra eller ha sex.

Malin Drevstam beskriver kärleksspråket som alla former av den sortens beröring som ens partner uppskattar. Därför vill hon dela upp det i fysisk beröring som i ömhet och omsorg, och som i sexuell beröring.

– En del känner verkligen kärlek via ömhet, som en kram, en hand på axeln eller en strykning över håret. Men på andra har det inte lika stor effekt. Då handlar det i stället om att omfamna hela kroppen och dela en fysisk upplevelse tillsammans. En del behöver gå hela vägen till den sexuella aktiviteten för att verkligen känna sig älskade.

Har du eller din partner fysisk beröring som kärleksspråk?

Malin Drevstams tips:

 • Det finns ett begrepp som jag kallar att ”huda”. Att ligga intill varandra i sängen utan att ha sex, tanka närhet och bara vara. Det kan vara väldigt läkande för en relation som dragits isär av olika skäl.
 • Om din partner har sex som kärleksspråk kan det vara oerhört smärtsamt att hela tiden bli avvisad sexuellt. Tänk på att avvisa på ett kärleksfullt och varsamt sätt, genom att till exempel säga ”jag märker att du är sugen, men skulle vi kunna prova imorgon?” eller ”jag är inte där just nu”.
 • Den som har fysisk beröring som kärleksspråk är också extra känslig för all typ av beröring. Därför är det viktigt att vara varsamma med varandra. Att bli berörd på ett smärtsamt sätt kan göra djup skada.

Suzann Larsdotters tips:

 • Ge varandra närhet och beröring dagligen. Prioritera intimitet och ta för vana att krama om eller pussa varandra innan ni går.
 • Lägg också in tid för fysisk beröring som inte behöver leda till samlag. Ta en kvart eller bara fem minuter om dagen och håll om varandra nakna, utan krav på att det ska bli något mer.
 • Tänk på att inte göra något som inte känns bra för en själv, utan hitta ditt sätt att få in närhet och beröring i vardagen. Det ska kännas bra för båda och därför är det viktigt att man inte går över sina egna gränser.
 • Acceptera om din partner inte har tid eller lust för att ha sex. Tänk på att stress är den största lustboven.

Stämmer teorin om de fem kärleksspråken?

Suzan Larsdotter har läst forskningsstudier som undersökt om Champmans teori har evidens och om metoden kan ge förbättrad tillfredsställelse i förhållanden. Dock gav ingen av studierna hon tittade på några klara direktiv.

– Någon studie sa det ena och någon det andra. Men jag tycker absolut det finns nytta med att fundera över och uppmärksamma kärleksspråken. På ett ytligt plan är det en rolig grej att göra tillsammans, för att få nya insikter i vad man själv och ens partner behöver, säger hon.

Malin Drevstam är inne på samma spår.

– Även om det inte går att hitta belägg för teorin inom det vetenskapliga fältet kan den vara användbar och hjälpsam. För om man aldrig funderat på eller formulerat vad ens partner gör när man känner sig älskad får man fem förslag som man kan utgå ifrån. Det handlar om att börja förstå sig själv, säger hon.

Så kan du använda kärleksspråken i din relation

För att använda kärleksspråken i praktiken är det viktigt att du kommunicerar med din partner, eller andra i din närhet, och sätter ord på vad just du behöver för att känna dig uppskattad.

Malin Drevstam tror också att det är bra att undersöka möjligheten att vidga sina kärleksspråk.

– Så du inte snöar in dig på specifika saker. Om syftet är att du vill få din partner att förstå hur mycket du älskar den, prata på det språket som din partner uppfattar. Bara genom att prata om kärleksspråken kan man mötas och vidga förståelsen för hur kärleken uttrycks.

Även Suzann Larsdotter tror att kommunikation är nyckeln till att använda sig av kärleksspråken.

– Om du gör ett test och får fram ditt språk kan du börja fundera på vilket sätt just du skulle önska att din partner kommunicerar det till dig. Det handlar om förmågan att kunna lyssna in varandra och själv kunna reglera. Det är kärnan.

Utforska Livsstil

Om skribenten

 • Saga AgingerSaga Aginger är reporter på Wellness och har tidigare jobbat på Aftonbladets redaktion för sociala medier. Saga har en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Hon har även studerat kreativt skrivande vid Jakobsbergs folkhögskola.