”Det kan vara påfrestande att leva med mig”

Clara Lidström är veckans profil

Publisert:

Underbara Clara åker skidor och gymmar.

Men träningen ger knappast några superkrafter.

– Om du lever ohållbart behövder du ta tag i din livssituation, i stället för att dopa dig med träning, säger programledaren och bloggaren Clara Lidström.

Det tog flera år innan Clara Lidström kom till följande insikt: träningen bidrog till att upprätthålla en ohållbar livsstil.
– Träningen har hjälpt mig jättemycket, det finns inget bättre botemedel mot ångest, men samtidigt märker jag att människor med stressade liv börjar träna för att få superkrafter, säger hon. Så var det för mig innan jag blev utmattad. Jag tränade för att få mer energi och subventionerade på så vis en sjuk livsstil. I stället för att vila använde jag extraenergin till att hinna med ännu fler saker. Om du lever ohållbart behöver du tag i din livssituation i stället för att dopa dig med träning.
Clara Lidström – mer känd som Underbara Clara – började blogga 2006 har sedan dess skapat en av Sveriges mest lästa livsstilsbloggar. Hon har sommarpratat i P1, släppt 11 böcker, varit programledare i SVT och startat podcasten Wollin & Clara. Efter ett uppmärksammat vinterprat om sin utmattning är hon nu tillbaka i sina rutiner: skrivande och träning.

– Träning är något som jag fått kämpa med och det har gått väldigt mycket i perioder. Jag har haft tuffa graviditeter och känt mycket smärta vid fysisk ansträngning. Jag blev utmattad 2015 och det är först sju år senare som jag börjar känna mig helt frisk.

Vad tränar du nu?

– Vintertid är det mycket längdskidor. Jag bor i Västerbotten där det är mycket snö och många upplysta elspår. Det är bra eftersom man får vara ute i dagsljuset och i naturen. För mig blir det som mindfulness. Det är ungefär som simning, man kommer in i ett flow och får hjälp av elementen att ta sig fram. Dessutom är det skonsamt och roligt.

Vart vandrar tankarna i skidspåret?

– Oftast tänker jag inte på någonting alls. I början far tankarna runt, man tänker på jobbet eller vad som behöver göras hemma, men skidåkningen är så monoton att efter en stund slutar även hjärnan att fladdra runt. Man bara är i stunden.

Hur ser den övriga träningen ut?

– Jag åker skidor två till tre dagar i veckan och sedan tränar jag styrketräning med en personlig tränare två gånger i veckan. Hon är även sjukgymnast och för mig är det jättebra eftersom jag var rörelserädd i början. Jag hade haft så ont att jag inte vågade använda kroppen, rent fysiskt var jag som en hundraårig dam. Nu kör vi tunga marklyft.

Det låter som att du är i superform.

– Det är jag faktiskt inte. Jag har småbarn så helt plötsligt har man inte tränat på tre veckor på grund av magsjuka eller covid. Utmaningen är att få till alla träningspass. Jag försöker prioritera att åka skidor eftersom jag är mer effektiv när jag kommer tillbaka, så jag tjänar liksom in den timmen.

För de som inte tagit del av din berättelse: hur var din utmattning?

– Jag hade länge känt att jag blivit mer och mer trött. Jag började träna och fick under en kort period mer energi, men sedan ökade ångesten och till slut kunde jag inte sova. När du slutar sova går det väldigt fort att bli sjuk. Jag gick till en psykolog som förklarade att jag var utmattad, men det tog ett tag att acceptera. I början mår man dåligt av att släppa taget och inse att man hållit upp skenet i flera veckor, flera månader, ibland flera år.

Hon tystnar.

– Jag kraschade allvarligt och försöker säga till alla som jag pratar med om detta: känner du oro för att du håller på att bli utmattad ska du se det som ett varningstecken. Bromsa i tid. Det är lättare att återhämta sig om man är utarbetad än om man är utmattad. Du besparar dig själv flera års lidande.

Vad gör du när du mår riktigt dåligt?

– Min naturliga instinkt att dra mig undan och det är pissdåligt som strategi. När man mår dåligt blir man inte så smart och mår man dåligt av stress är man ännu dummare. I stället för att försöka lösa saker själv är det bättre att ringa en vän som ger andra perspektiv. Man ska inte förlita sig på sin egen hjärna när den är ur form.

Har du gått i terapi?

– Jag har gått i terapi i flera perioder. Först när min mamma blev sjuk när jag var 16 och sedan dog när jag var 21. Därefter när jag födde mitt första barn och blev utmattad. En sak som jag lärt mig är att hitta ett förhållningsätt som är nyfiket och inte dömande. I stället för att tänka ”nu gör jag detta igen, varför upprepar jag mig?” så tänker jag ”Gud vad spännande, hur hänger det här ihop?”. Sedan försöker jag att ”mamma” mig själv, behandla mig själv med samma överseende, tålamod och kärlek som jag har till mina barn. Det har hjälpt mycket.

Vilken är din bästa sida?

– Jag är väldigt optimistisk och tycker att jag har tur med det mesta i livet. Jag vet inte om jag faktiskt har haft det, men min grundinställning är glädje. Min sämsta sida är att jag är en rörig person, slarvig och dålig på struktur. Det kan vara påfrestande att leva med mig – och att arbeta med mig.

Vad är du för stjärntecken och speglar det din personlighet?

– Jag är vädur och tycker inte att det stämmer särskilt bra. Jag tror inte på astrologi heller.

”Den utåtriktade väduren är full av energi och har, tack vare sin energiska personlighet, lätt att nå sina mål. Väduren är entusiastisk och varm samtidigt som de kan vara egenkära och självupptagna”.

– Jajaja! Det låter precis som mig. Jag tar tillbaka allting, jag tror verkligen på stjärntecken!

Vilket är ditt guilty pleasure?

– Det är väldigt bra att ha light-läsk hemma. Allt ska vara så ekologiskt och närproducerat, men blir man sötsugen är det jättebra med Cola Zero. Det är noll kalorier. Jag tycker att man kan unna sig det.

Hur hittar du vardagsglädje?

– Vardagsglädjen är den sanna glädjen. Det är mysigt med helg, jullov och semester, men jag har en jättenice vardag. Jag jobbar hemma och styr mina egna arbetstider. Vardagen är alltid glädje, jag bävar mer inför helgen när man ska vara ledig och hitta på något meningsfullt och roligt.

Råd till dig själv som 18-åring?

– Kör på. Det blir ju ett ganska bra liv.

Namn: Clara Lidström.
Ålder: 36 år.
Bor: På en gård i Tvärålund, Västerbotten.
Familj: Man och tre barn.
Gör: Driver bloggen Underbara Clara och podcasten Wollin & Clara. Skriver på en ny fackbok som publiceras till hösten.

Utforska Livsstil

Om skribenten