”Min sambos negativism förpestar hemmet”

Psykologen Suzan Mobarke Hall ger råd

Publisert:

Mejlskrivaren vet inte om hen orkar med sin sambo, som är deprimerad. Sambon påverkar den anonyma brevskrivarens humör, och hen känner sig dränerad och är rädd att hamna på botten – igen.

Psykolog Suzan Mobarke Hall från Mindler guidar.

FRÅGA PSYKOLOGEN – SÅ GÖR DU
Mejla dina frågor och funderingar gällande din egen eller en närståendes psykiska hälsa till wellness@wellness.se

Döp mejlet till ”Fråga psykologen”. Frågorna kommer att publiceras anonymt med figurerat namn eller bara med förnamn.

Hej. 

Jag har en bakgrund av långvarig psykisk ohälsa därav bla djup depression. I dag är jag ur min depression och livslusten är stor även om jag har andra psykiska besvär kvar så kan jag hantera dom på ett bättre sätt. Mitt problem är min sambo. Han säger sig vara djup deprimerad och jag vet inte om jag orkar med honom mer. 

Han jobbar men fungerar inte i vardagen, man får tala om för honom det mesta som ska göras, han tar aldrig initiativ till något och vår relation är egentligen död. Mitt bästa (men dåliga) sätt att jämföra hur jag känner är att jag är "nykter alkoholist" som lever med en alkoholist. Jag känner att jag vill bort från depression, jag vill vara positiv, se möjligheter och vara glad men min sambos negativitet förpestar hela hemmet. 

Så fort han kommer hem ändras mitt humör, det är svårt att sätta ord på men det känns i hela kroppen. Det känns som han dränerar mig på energi och jag är utmattad. Samtidigt känns det som att jag om någon bör förstå honom, veta vad det innebär och jag gör nog de också, jag är bara rädd att han ska dra ner mig. Jag tar mig inte upp från botten en gång till och jag är psykisk skör. Vad ska jag göra? 

Suzan Mobarke Hall är psykolog hos Mindler
Suzan Mobarke Hall är psykolog hos Mindler

Psykolog Suzan Mobarke Hall svarar:

Hej, 

Det låter som att både du och din sambo går igenom en tuff tid, men på lite olika sätt. Medan han beskriver att han är djupt deprimerad så är du starkt påverkad av hur han mår. Du tycks också vara orolig över att hans mående ska leda till att du återfaller i en depression. 

Det är fint att läsa att du har tagit dig ur din depression och att du bär på en stor livslust. Du tycks vara nyfiken på livet och allt vad det har att erbjuda. Samtidigt verkar du uppleva att din sambos mående bromsar upp dig och tar din energi. 

Det är vanligt att närstående upplever att det är svårt att handskas med den nedstämdhet och negativitet som ofta medföljer en depression. Den nedstämda kan framstå som orkeslös och ointresserad och kan ha svårt att koncentrera sig eller fatta beslut. Det är vanliga symtom på en depression. Ofta drar sig hen undan andra och slutar ta initiativ. Allt detta påverkar den nedstämda personens vardagsrutiner och relationer till andra. Där verkar ni stå just nu. Er relation och vardag påverkas av din sambos mående, så till den grad att du känner dig utmattad och frågar dig själv om du orkar med honom. Dessutom har du din egen historia av depression och du tycks vara rädd för att halka dit igen.

Du skriver att du om någon bör förstå din sambo. Att du, med din erfarenhet av depression, bör veta vad det innebär att vara deprimerad. Jag tänker att det kan vara viktigt att inte döma dig själv eller kräva att du ska känna annat än du gör. Den ena depressionen behöver inte vara den andra lik. Dessutom har du, som du själv skriver, tagit dig upp från botten. Du är inte längre kvar i en depression och det kan vara just därför som du inte fullt ut kan relatera till hur din sambo mår. Kanske ska du se det som ett friskhetstecken? Snarare än att värdera vad du känner, och inte känner, inför situationen.

Samtidigt förstår jag din rädsla och oro över att hans mående ska trigga igång en nedstämdhet hos dig. Många som tillfrisknat från en depression är oroliga över att halka dit igen. Att övervinna depression kräver en ansträngning och har man en gång tagit sig ur en depressiv episod så vårdar man ofta sitt tillfrisknande ömt. 

Med eller utan en depression i bagaget kan det ofta vara en bra idé att som närstående vända sig till någon som kan stötta, avlasta och vägleda. Du kan till exempel vända dig till din vårdcentral, en psykolog online eller en närståendeförening. 

I terapi kan du få hjälp med att upprätthålla ditt välmående och din livslust genom att till exempel blicka tillbaka på de strategier som hjälpte när du mådde sämre. Med hjälp av terapi kan du också kartlägga risksituationer och hinder för att må bra, och förbereda dig på hur du kan hantera dem om de skulle uppstå.

Det kan värdefullt att fråga dig själv hur du kan stötta din sambo utan att göra avkall på dig själv. Kanske kan det handla om att föreslå att ni ägnar er åt gemensamma aktiviteter som ger energi, mening eller väcker glädje. Att laga mat ihop, spela sällskapsspel, gå på bio eller ta en promenad är några exempel. 

Ofta är det också av yttersta vikt att ha en öppen kommunikation i våra relationer till andra. Har du talat om för din sambo att du är rädd för att själv dras med i depressionen? Om inte, kan det vara en god idé att göra det. Det handlar inte om att skuldbelägga din sambo på något vis, utan få honom att förstå varför du då och då reagerar negativt på hans mående och hur du skulle vilja ha det istället. Pröva att beskriva att du är rädd för att hans depression ska trigga igång en nedstämdhet hos dig, och att du därför behöver dra gränser för hur långt du kan stötta och när någon annan bör ta vid.

Det leder mig till mitt sista råd. Har du uppmanat din sambo att söka vård? Om inte föreslår jag att du gör det. När en persons mående leder till obehag och besvär för personen själv, och påverkar hur hen fungerar till vardags och i sina nära relationer, så är det en god idé att söka professionell hjälp. 

Kanske har du redan föreslagit för din sambo att söka vård utan att det har gett någon effekt. Det är vanligt att närstående försöker stötta och ge råd men upplever att deras ansträngningar blir avvisade. De kan då uppleva att det är svårt att nå fram till den nedstämda personen, att uppmaningarna och de välmenande råden inte går in eller avfärdas. Det är inte konstigt att som närstående då känna sig trött, matt och tappa tålamodet. Kom i så fall ihåg att steget till att söka vård kan vara långt, i synnerhet när den psykiska ohälsan i sig påverkar personens energinivå, initiativförmåga och möjlighet att ta in information. 

Oavsett om en närstående har energi nog för att stötta eller har tappat orken och tålamodet till det, så är det viktigt att komma ihåg att en deprimerad person ofta behöver mer än stöttning från sina närstående. Depression är en sjukdom som kräver behandling, och behandlande åtgärder är något som närstående varken bör eller kan erbjuda. Överlåt det ansvaret till vården, så att du får avlastning och att din sambo får möjlighet till rätt hjälp.

Stort lycka till!

Utforska Livsstil

Om skribenten