Så bryter du oro och ångest med dans

Publisert:

Dans är ett bra verktyg för att bryta oro och ångest. Fysioterapeuten och forskaren Anna Dunberg visar hur du med rörelser kan komma ur ältande och må bättre.

– När vi är i oro så är vi i ett negativt ältande och då behöver vi ett kraftfullt vapen för att bryta det och distrahera oss själva. Ibland är det svårt att bara använda positiva tankar utan vi kan behöva något som är mer direkt och då är rörelse till musik ett oerhört bra verktyg.

För att distrahera sig själv med dans behöver man först veta om man ska ta sig upp ur ett lågt tillstånd eller lugna ner sig. Sedan ska volymen dras upp ordentligt och rörelserna ska göras tydligt.

– Har man varit i ett depressivt tillstånd under en längre tid och är låg så har du ett stort behov av att öka energin. Då behöver vi lyfta hållningen, lyfta blicken och leda oss själva in i stora rörelser steg för steg. Vi ska uppåt!
Men är vi i ett tillstånd som handlar mer om ångest och oro som är uppvarvat, så behöver vi ta oss själva neråt. Kanske hänga över från höften, förlänga utandningen, hitta närhet till golvet och stilhet.

Lyssna även på poddavsnittet

I sista poddavsnittet av fyra med forskaren Anna Duberg handlar samtalet om vikten av att skifta fokus från prestation till upplevelse även i skolan och andra inom idrotter som vänder sig till barn och unga.

Utforska Livsstil