Människor med de här fem personlighetsdragen är lyckligare

Publisert:

Forskare tror sig ha hittat svaret på en av livets svåra frågor.

Hur blir vi lyckligare?

Svaret ligger i fem personlighetsdrag.

9 110 holländare i åldrarna 16–95 har under 11 år svarat på en hel rad enkäter om sina personlighetsdrag och hur nöjda de är med sina relationer, karriärer och livet i stort.

Efter att ha analyserat alla svar har forskarna bakom studien kommit fram till att det finns fem personlighetsdrag som gör oss lyckligare och mer nöjda med livet. De fem egenskaperna hade samma effekt för alla åldrar och livet igenom.

Egenskaper som gör människor lyckligare

1. Känslomässigt stabil

Att vara känslomässigt stabil innebär att man har lätt för att se det positiva i livet. En ”glaset är halvfullt-person” med andra ord. Det här var den egenskap som enligt studien tydligast förutspådde om en person kände sig lycklig.

2. Vänlig/sympatisk

Att vara sympatisk hade enligt forskarna goda effekter på hur lycklig man kände sig med sina sociala relationer.

3. Öppen

Är man öppen har man lättare att ta till sig och välkomna nya möjligheter. Det här är en egenskap som forskarna tydligt såg kunde öka med åren vilket då kunde bidra till att personen kände sig mer tillfreds med tillvaron.

4. Samvetsgrann

Att vara samvetsgrann är en faktor som enligt studien gjorde att man kände sig mer tillfreds med sitt jobb och sin karriär.

5. Extrovert

Personer som är extroverta får energi av att umgås med andra. Att vara extrovert och utåtriktad hade enligt studien en positiv inverkan på hur man kände inför sina sociala relationer.

Kan ändras med åldern

Känner du inte igen dig i egenskaperna ovan? Ingen fara. Människor förändras och det gör personlighetsdrag också. Forskarna såg att de som fick högre poäng inom personlighetsdragen när de åldrades också upplevde mer tillfredsställelse senare i livet. Att vara öppen var något som forskarna såg tydligt kunde förändras med åren och då bidra till lycka.

– Om vi ​​försöker bli mer nyfikna, utåtriktade och disciplinerade, för att nämna några exempel, kan det också öka vår lycka, säger Manon van Scheppingen som är en av författarna bakom studierna till Healthline.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.