Sudden repulsion syndrome – när du plötsligt äcklas av din dejt

Relationsexperten: Då bör du försöka komma över känslan

Publisert:

Har du någonsin dejtat någon som plötsligt äcklar dig? På grund av en obetydlig detalj.

Det kallas sudden repulsion syndrome och det har hänt de flesta av oss någon gång.

Relationsexperten Lina Lindkvist ger råd och tips till hur du ska tackla den plötsliga avsmaken.

Du dejtar någon som verkar helt perfekt. Allt är rosor och solsken. Tills ni äter tillsammans. Han smaskar på ett otroligt irriterande sätt och plötsligt är relationen dödsdömd. Eller kanske handlar det om sättet hon sover på, eller ett par fula byxor, en ny frisyr. Attraktionen är som bortblåst och du känner bara avsmak. Det kallas ”sudden repulsion syndrome” eller ”plötsligt avsky” på svenska.

– Det vanligaste är att det här inträffar tidigt i relationen eller när ni fortfarande är i dejtingfasen. Den akuta nyförälskelsen när man man inte kan se ett enda fel hos någon kanske har börjat svalna och så dyker det upp en liten detalj som gör att du plötsligt känner dig äcklad av personen i stället.

Det finns flera olika saker som kan ligga bakom den här känslan. En av de möjliga bakomliggande orsakerna är att man har en dålig erfarenhet av den störande detaljen tidigare.

– Du kanske associerar detaljen med en tidigare erfarenhet. Du har kanske blivit sårad av någon som knäckte fingrarna så som din dejt nu gjorde. Det kan då väcka så pass dåliga känslor hos dig att det överskuggar allt det andra som är bra och leder till att du bryter upp.

Lina Lindkvist är relationsexpert
Lina Lindkvist är relationsexpert

Även flyktbeteende är en vanlig orsak till det plötsliga missnöjet.

– Du letar efter en anledning att bryta dig loss eller en anledning att inte inleda något. Du kanske inte vill att förhållandet ska bli för seriöst. Du kan vara rädd för att knyta an eller för att bli sårad.

Höga krav är en annan bov som kan orsaka sudden repulsion syndrome. Man blir helt enkelt så besviken att en liten detalj med dejten inte stämmer överens med din bild av en perfekt partner.

– Många har orimligt höga krav på en partner. Man har förutfattade meningar om hur partnern ska vara. Och så gör den här personen på ett motsatt sätt och då väcker det starka känslor hos dig. Det blir en besvikelse helt enkelt.

Går det att komma förbi känslan?

– Det beror på vad känslan grundar sig i . Rannsaka dig själv ta reda på vad den kommer ifrån. Fundera också över vad du vill med relationen. Har du en bra känsla för personen i övrigt och vill komma förbi detaljen så kan du absolut jobba med det.

3 orsaker till sudden repulsion syndrome

1. Dålig magkänsla

– Har du en dålig magkänsla för relationen eller personen och försöker hitta ett skäl att avsluta relationen ska du förstås lita på din magkänsla.

2. Återkommande flyktbeteende

– Är det här ett beteende som återkommer hos dig, att du alltid hittar en detalj och bryter upp så kan det vara bra att prata med någon professionell. Du kanske har problem att knyta an till människor och det kan man jobba med på ett väldigt effektivt sätt genom terapi.

3. Association

– Ligger det här hos dig själv att du kanske har tidigare associationer och upplevelser som går att koppla till det här känslan? Då behöver du fundera över om du kan jobba med dig själv för att komma över det och acceptera detaljen. Man kommer aldrig att hitta någon som stämmer på alla plan. Är personen jättebra i övrigt och du bara önskar att detaljen inte fanns kan du säkert komma förbi den.

Så kan du komma över känslan

Vill du försöka släppa sin plötsliga avsky och gå vidare med realtionen finns ett bra knep.

– Man kan lura sig själv genom att enbart fokusera på allt som är positivt med personen och aktivt styra bort tankarna från det negativa. När du fokuserar på allt som är bra blir det en god spiral. Man uppmärksammar allt som är positivt och då blir det också det du ser.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.