”Att dejta har blivit mycket svårare nu – jag vet inte vem jag kan lita på”

Filip Dikmen är veckans profil

Publisert:

Filip Dikmen är akutell – överallt. Som youtuber, poddare och jurymedlem i Aftonbladets Svenska hjältar-jury.

Han berättar om varför träningen är direkt livsnödvändig för honom. Och hur svårt det är att dejta som känd.

– Jag har 26 års erfarenhet av att leva, men bara fem års erfarenhet av att vara känd. Det kan kännas naket och vara svårt att navigera, säger Filip Dikmen.

För Filip Dikmen har träningen blivit avgörande: han behöver det för att koncentrera sig, han behöver det för att sova.
– Min mentala hälsa är största orsaken till att jag tränar, säger han. För det första kan jag inte hålla rutiner om jag inte tränar, för det andra kan jag inte koncentrera mig. För det tredje blir jag latare: sitter hemma, spelar datorspel och äter chips och dricker cola.
– Jag hamnar i en negativ spiral där jag inte kan somna, förskjuter dygnsrytmen, vaknar för sent och blir allmänt tröttare.

Hur ser din träningsfilosofi ut?

– Ofta har min träning skett i relation till något annat: under mitt mest intensiva pluggande till jurist tränade jag för att koncentrera mig och sedan tränade jag i anslutning till min medverkan i Let's dance. Det kan också vara så att jag tränar inför sommaren för att få en sommarkropp. Jag tränar i 2–3 månader och sedan är jag inte på gymmet på ett halvår.

Fåfänga kan inte räcka som motivation?

– Jo, men det räcker en månad. Sedan är jag uttråkad igen. När jag var yngre tränade jag simning och taekwondo och det funkade bättre än gym. Så jag kanske börjar med det igen.

Filip är en av medlemmarna i Svensk hjältar-juryn
Filip är en av medlemmarna i Svensk hjältar-juryn

Har du några tankar kring koncentrationssvårigheterna?

– Adhd är inte främmande i min släkt och jag har träffat sjuksköterskor som sagt att jag kanske har adhd: men jag har inte gått någon utredning. Om jag inte tränar måste jag ligga i sängen flera timmar innan jag somnar eftersom tankarna är igång och det tar lång tid för dem att mattas av.

Filip Dikmen har nära en halv miljon följare på Instagram och runt 300 000 prenumeranter på Youtube. Nu släpper han podcasten Bete Dej på Spotify. Ambitionen är att på ett lättsamt och humoristiskt sätt närma sig sociala problem i samhället.

– Jag gör podcasten med min närmaste vän och det är egentligen en förlängning av våra privata Facetime-samtal. Vi kan prata om allt från idiotin i vår bransch till att något yttrat sig korkat i politiken. Vi bjuder också in gäster. I stället för att jag exempelvis skriker på Joakim Lundell i podcasten så bjuder vi in honom och så han få komma med egna synpunkter. Så lär man sig kanske något nytt av det.

Var får du dina bästa idéer?

– Jag får dem när jag pluggar. När jag satt på biblioteket och behövde koncentrera mig på juridikstudierna flödade kreativiteten. Många sketcher kom jag på just inne på biblioteket. Det följer mig än idag. Ju seriösare det blir i livet desto roligare blir jag.

Filip Dikmen var med i Let’s Dance 2022 där han tillsammans med Linn Hegdal dansade sig hela vägen till final. Förstaplatsen knep dock Eric Saade.
Filip Dikmen var med i Let’s Dance 2022 där han tillsammans med Linn Hegdal dansade sig hela vägen till final. Förstaplatsen knep dock Eric Saade.

Vilken är din bästa sida?

– Jag är lojal. När jag väl släpper in någon i mitt liv så gör jag allt för den personen. När jag var liten fick jag klara det mesta på egen hand. Så jag försöker erbjuda mina vänner allt: någonstans att bo, pengar, jobb, hjälp att skriva ett cv. Eller om de bara behöver någon att prata med.

Hur funkar det med kärlek och dejting när man är en offentlig person?

– För mig har det blivit mycket svårare. Det var jätteenkelt när jag var runt 18 år och nykänd. Jag hade många följare och var populär, det fanns alltid någon att gå på dejt med. Men när du går in i ett större kändisskap blir det svårare att avgöra vem man kan lita på. Jag har 26 års erfarenhet av att leva, men bara fem års erfarenhet av att vara känd. Det kan kännas naket och vara svårt att navigera.

Förstår.

– Jag hade ett fall där en tjej utnyttjade mig och det var inte så roligt. Jag hade blundat för många röda flaggor. En nära vän hade träffat henne i ett större sammanhang där hon satt och visade upp vår sms-konversation inför resten av festsällskapet: ”Kolla, Filip Dikmen skrev till mig men jag svarar inte”. Hon hade manipulerat mig att sms:a bara för att visa upp för omgivningen. Folk använder en som ett medel för att få bekräftelse av andra.

Vad gör du om du mår riktigt dåligt?

– Jag isolerar mig väldigt mycket och kräver min ensamtid då. Det är så jag laddar mina batterier och tar mig igenom mina problem. Mår jag riktigt dåligt kanske jag ringer någon kompis på FaceTime.

’Vilket är ditt guilty pleasure?

– Jag älskar datorspel och att äta thaibox till frukost. Jag vet att det låter äckligt, men det är något som hängt med från att jag brukade äta mammas rester till frukost när jag bodde hemma.

Vilket stjärntecken är du och stämmer det överens med din person?

– Jag är lejon och det verkar stämma bra: lejon är utagerande, extroverta och trivs med uppmärksamhet. Jag har till och med en stor lejon-tavla hemma.

Vad är din bästa egentid?

– Datorspel, främst spelar jag League of legends. Sedan gillar jag långa duschar: bara koppla av och stå och filosofera i en halvtimme.

Råd till dig själv som 18-åring?

– Sluta anpassa dig så mycket efter andra. Jag har rört mig i många olika världar: jag växte upp i ett utanförskap och flyttade till ett nytt område när jag var åtta år. Sedan rörde jag mig även mellan juristvärlden och komedivärlden. Jag upplevde att jag stack ut överallt och försökte hela tiden passa in.

Hur hittar du vardagsglädje?

– Det är att få människor att skratta och sedan få deras energi tillbaka.

Känner du press att hela tiden vara rolig?

– Fram till förra året. Jag gick in i väggen förra sommaren och bestämde mig för att det inte får hända igen. Det var en kombination av olika faktorer men framförallt ville jag vara alla till lags. Det kan vara konstigt när du har en halv miljon följare och du försöker göra alla nöjda. Mitt batteri tog slut och jag insåg att jag inte kan få andra att skratta om jag inte själv mår bra.

Hur ser framtidsdrömmarna ut?

– Jag har en examen kvar på juristprogrammet och sedan vill jag fokusera på mig själv. Lära känna mig själv lite bättre. Jag tänker att terapi inte behöver vara dåligt: gå igenom lite trauman från barndomen och lära mig själv att inte vara andra till lags hela tiden.

Han tystnar.

– Jag har jobbat mycket på min karriär och nu vill jag jobba på det personliga. Jag tror inte att jag orkar stå framför kameran om fem år.

Tråkigt för dina fans.

– Haha, ja men jag kanske jobbar bakom kulisserna. Jag måste öva på att vara tråkig.

Namn: Filip Dikmen.
Ålder: 26 år.
Född: Landskrona.
Bor: Liljeholmen, Stockholm.
Aktuell: Med podcasten Bete Dej på Spotify och ny medlem i Aftonbladets Svenska hjältar jury.

Utforska Livsstil

Om skribenten