”Alla konstnärer har hybris”

Publisert:
Alexej Manvelov tror inte på astrologi, men är högst medveten om att han är en typisk vädur.
Alexej Manvelov tror inte på astrologi, men är högst medveten om att han är en typisk vädur.

Han syntes överallt, sen blev det plötsligt väldigt tyst.

Några samtal hos psykologen senare är skådespelaren Alexej Manvelov tillbaka.

– Att gå i terapi är som att gå till gymmet för hjärnan: du blir starkare, hälsosammare och lär dig att kunna ta en smäll. 

Alexej Manvelov har precis återvänt från en årslång paus. Juli 2022 avslutade han inspelningarna av amerikanska thrillerserien Jack Ryan och bestämde sig för att dra i bromsen.

– Jag hann inte återhämta mig och det blev bara minus på det mentala kontot, säger han. Saker som brukade göra mig glad gjorde mig inte lycklig längre. Vad är det för fel mig? Varför blir jag inte överlycklig av det här jobb-beskedet? Något måste vara fel eftersom jag är ledsen samtidigt som alla komponenter finns där för att jag ska vara glad. Då insåg jag att jag var deprimerad och att det var terapidags.

Samtidigt färdigställde han andra säsongen av Top Dog där han spelar den yrkeskriminella karaktären Teddy. Arbetsbelastningen blev för hög.

– Det blev ångestfyllt eftersom materialet låg nära verkligheten och jag tog in allt på djupet. Det i kombination med hur jag redan mådde skapade mycket emotionell stress. Det var helt nytt för mig när det gäller skådespeleriet.

På vilket sätt?
– Det var tufft att spela Teddy den här gången. Det blir traumatiserande att spela in vissa våldsscener eftersom hjärnan inte gör skillnad på fiktion och verklighet när de överlappar varandra. Minnen som skapas i processen är verkliga minnen och det hinner ikapp en till slut tror jag. 

Alexej som ex-fången Teddy i thrillern Top Dog
Alexej som ex-fången Teddy i thrillern Top Dog

Hur har din resa tillbaka sett ut?
– Jag började med att hitta en bra terapeut. När folk säger ”gå i terapi” låter det så lätt, men du måste hitta en bra terapeut. Långt ifrån alla psykologer är bra. Jag hade tur och hittade rätt tredje eller fjärde gången, det var en psykolog där jag fick ut något av samtalen. Att gå i terapi är som att gå till gymmet för hjärnan: du blir starkare, hälsosammare och lär dig att kunna ta en smäll. 

Hur har den fysiska träningen sett ut?
– Jag har en kampsportsgrund och har tränat taekwondo och kung fu binh dinh. Sedan har jag gymmat mycket. Kroppen är skapad för rörelse och hårda förhållanden, den ger upp när allt är för bekvämt. Folk tror att kallbad är hälsosamt, men det är chocken av kylan som gör att kroppen sätter igång en massa aktivitet. Hälsosamma mekanismer som metabolism och immunförsvar.

Vad tränar du nu?
– Nu går jag till gymmet, lite lätt så där. Jag blev kär i tyngdlyftning när jag tränade till Top Dog. Det är den mest effektiva träningen eftersom när du lyfter tungt kommer chocken in igen. Kroppen tror att vi har helt omöjliga uppgifter framför oss och sätter igång en massa aktivitet. När jag var yngre körde jag olika muskelgrupper och pump och de resultaten försvinner direkt när du slutar. Med tyngdlyftning blir stark, hela kroppen tightas och du behåller kraften även när du slutar.

Vad gör du när du mår riktigt dåligt?
– Det finns en frekvens på Spotify på 528 hertz som funkar bra på din kropp. Musik- och ljudfrekvenser är en påtaglig grej som kan styra ditt humör. Många kallar det meditation, men jag sitter inte stilla med slutna ögon. Jag lyssnar på det medan jag läser eller går runt och pratar med mig själv. Jag är bara med mig själv och försöker styra mina tankar så att de är konstruktiva och positiva. När du mår dåligt hamnar du ofta i ett tillstånd av att vara ett reaktivt barn, så jag försöker försätta mig i en annan sinnesstämning och bryta tankespiralen där jag bara ältar.

Vad är du för stjärntecken och speglar det din personlighet?
– Jag är vädur och även om jag inte så inne på astrologi så kan jag inte förneka hur läskigt korrekt det är. Vädurar är envisa, behöver förändring för att inte tappa glöden, kan inte hålla på med samma sak för länge. Den beskrivningen är mitt i prick på mig. Skådespeleriet är perfekt eftersom alla projekt tar slut.

”Folk kan ta det som arrogans, men alla kreatörer som jag någonsin har träffat har någon typ av hybris”, säger Manvelov.
”Folk kan ta det som arrogans, men alla kreatörer som jag någonsin har träffat har någon typ av hybris”, säger Manvelov.

Har du bra självförtroende?
– Ja, alla konstnärer – skådespelare, regissörer, författare – har hybris. Man måste ha hybris. Allt runtomkring dig säger: varför tror du att det är just dig som ska vi titta på? Varför målar just du finast? Du måste tro på dig själv om du ska kunna övertyga andra. Det finns inget facit på vad vi sysslar med och då behöver man ha tillit till sin inre vision. Saker och ting krackelerar alltid under resan gång och då krävs självförtroende för att fortsätta. Folk kan ta det som arrogans, men alla kreatörer som jag någonsin har träffat har någon typ av hybris. Döm oss inte för hårt när vi råkar säga det högt bara.

Du har gjort en otrolig resa senaste året – hur mår du i dag?
– Jag vet inte om det är en så otrolig resa, jag bara gav mig själv tid att arbeta med mig själv på riktigt. I dag mår jag mycket bättre och jag är peppad på att jobba igen. Så tack till min terapeut, haha. Grejen med terapi är inte bara sessionerna, arbetet pågår konstant även när du inte är där. Terapi är fantastiskt, du kommer fram till vad som egentligen skaver.

Han tystnar.
– Det har mycket att göra med din uppväxt. Vi har ett barn i oss som påverkar oss i vuxenlivet och göder våra neuroser. Med terapi får du bättre förståelse kring varför du känner vissa saker och du får verktyg till att hantera känslorna på ett adekvat sätt. Dessutom lär du dig att formulera de här sakerna för dig själv och andra. Jag tycker att detta är något man borde lära ut redan på dagis.

Råd till dig själv som 18-åring?
– Skjut inte fram dina drömmar, börja följa dem redan nu och glöm inte att leva på vägen. Det spelar ingen roll om folk runtomkring dig tycker att du är löjlig, man ska inte lyssna på någon annan. I slutänden svarar man bara inför sig själv.

Utforska Livsstil

Om skribenten